Redactie
Redactie Baby 25 jun 2019

Je baby in deze hitte: over slapen, extra vocht en de zon

.In principe hebben we allemaal uitgekeken naar zomers weer, maar jammer genoeg neemt het ook wat risico’s met zich mee. Voor een pas geboren baby is deze warmte namelijk verre van een pretje. En ook al is je baby geen baby meer, je moet ook echt met een aantal dingen rekening houden.

 

Drinken

In de warmte, of op warme dagen in Nederland, is het van belang dat je je baby extra vocht geeft of water laat drinken. Een keertje vaker aanleggen, mocht je borstvoeding geven en als je kunstvoeding geeft, geef je ook een beetje extra door water toe te voegen aan de fles. Niet teveel, maar wanneer je normaal een fles van 150cc geeft met vijf schepjes, dan geef je nu bijvoorbeeld 160cc met vijf schepjes. Dit mag je als het erg warm is bij iedere fles doen. Mocht je baby niet goed drinken en vaak de helft van zijn fles laten staan, probeer dan eens in een koele kamer te gaan zitten of op een koele plek in de schaduw. Soms kan verkoeling en minder afleiding ervoor zorgen dat zijn drinklust terugkomt.

 

Airconditioning

Maak de slaapkamer van je baby voor zover mogelijk lekker donker en koel. Probeer rekening te houden met de buitentemperatuur. Thuis is de gewenste kamertemperatuur 16 tot 18 °C, maar als het op de vakantiebestemming buiten 28 °C is, dan is die overgang te groot. Je kunt de temperatuur in zijn slaapkamer hopelijk bijstellen met behulp van de airconditioning naar ongeveer zes graden lager dan de buitentemperatuur.

Vind je het niet prettig om je baby in de volle airconditioning te laten slapen? Koel de kamer dan al een tot twee uur voordat het bedtijd is op volle stand en zet de airconditioner uit als je baby naar bed gaat. Meer tips? Check dan zeker ook dit artikel: hoe kun je je kindje lekker laten slapen in deze warmte?

 

De zon

Smeer!

Smeer je baby na het wakker worden al van top tot teen in met de juiste zonnebrandcrème. Hoe, wat en wanneer, lees je hier!

Uit de felle zon

Leg je baby nooit in de felle zon, maar altijd op een plekje in de schaduw onder een parasol of een boom. Vooral tussen 12.00 en 15.00 uur is de zon te sterk. Het is dan vaak te warm, maar waarschijnlijk ligt je baby dan toch te slapen in een gekoelde kamer. Als hij nog erg klein is, jonger dan twaalf maanden, raden we je aan om hem als hij gaat slapen niet in de kinderwagen in de schaduw te zetten. Gewoon in een koele kamer is het beste.

Voorkom zonnesteek

Het is ook belangrijk dat je je baby overdag extra slokjes (afgekoeld) gekookt of mineraalwater geeft. Bijna overal kun je bovendien leuke hoedjes kopen; je hebt ze met een touwtje onder de kin zodat ze hem niet meteen af kunnen trekken. Maar ook met een soort cape in de nek. De nek is namelijk de plek bij uitstek die vergeten wordt bij het smeren. En als de zon daar iets te lang op schijnt, ligt een zonnesteek al gauw op de loer (over de symptomen en wat dan te doen lees je hier meer).

 

En wat moet je vooral NIET doen?

Het grote gevaar van een doek of dekentje over de kinderwagen!

Weet jij hoe snel het gebeurd kan zijn met je kind als je hem bij warm weer in de auto laat zitten?

Reageer op artikel:
Je baby in deze hitte: over slapen, extra vocht en de zon
Sluiten