Redactie
Redactie Do's & Don'ts 25 jul 2019

Zo voorkom je zonverbranding, een zonnesteek of een hitteberoerte

Zo voorkom je zonverbranding, een zonnesteek of een hitteberoerte

 

Zoooo lekker dit zomerweer! Genieten jullie ook zo van de gloeiende zon? Wij wel in ieder geval. En het goede nieuws: als we de weersvoorspelling mogen geloven, dan blijft hij ons nog zeker een goede week volop toestralen.

Nou kan de zon ook nog wel eens wat gevaren met zich meebrengen, maar die zullen we maar meteen met jullie tackelen, zodat je samen met je kind(eren) ongestoord van het mooie weer kunt genieten.

 

ZONVERBRANDING

Eerder hebben we al geschreven over hoe belangrijk het is dat je je kind goed insmeert met dit weer. Hierbij een samenvatting van dat artikel:

 • Smeer je kind altijd dertig minuten voordat hij de zon in gaat in.
 • Smeer met een hoge factor, minimaal factor 30, maar het liefst factor 50+.
 • Laat je kind een beschermende hoed of bril dragen of een uv‑werend shirt met lange mouwen.
 • Haal hem tussen 11.00 en 15.00 uur uit de zon (in de schaduw is prima).
 • Herhaal het insmeren iedere drie uur, maar ook na het zwemmen of zweten.
 • Geef hem meer te drinken dan normaal.

Als je op jonge leeftijd verbrandt, kan dat je latere kansen op huidkanker vergroten. Goed en vaak smeren dus!

 

Mocht je kind onverhoopt toch verbranden, wat moet je dan doen?

 1. Haal hem direct uit de zon.
 2. Koel zijn huid met natte doeken of een zachte douche en dep zijn huid daarna voorzichtig droog.
 3. Smeer de verbrande plekken regelmatig in met een vochtinbrengende crème.
 4. Trek je kind losse en lekker zittende, luchtige, ventilerende kleren aan.

Laat je kindje heel veel water drinken en – misschien overbodig – smeer hem op de verbrande plekken extra in als hij de zon nog in gaat, hoewel het natuurlijk het allerbeste is om hem voor alle zekerheid een dag tot een paar dagen uit de zon te houden.

 

WEETJE

Kinderen zitten vaak op hun billen, knieën of gehurkt te spelen, met hun rug naar de zon, want ze houden niet van recht in de zon kijken. Maar ook al spelen ze staand, hun ogen zijn vaak op de grond gericht en daardoor schijnt de zon in hun nek, dé plek bij uitstek die we vergeten in te smeren. En dat betekent vaak niet alleen een verbranding, maar het kan ook een flinke zonnesteek opleveren. De nek van je kind is dus het meest kwetsbaar.

 

ZONNESTEEK

Een zonnesteek is een ander verhaal. Bij een zonnesteek houdt het lichaam meer warmte vast dan dat het kwijtraakt. Zijn lichaamstemperatuur kan door de warmte en het zonlicht nogal in de war raken. Vooral bij kleine kinderen ligt een zonnesteek op de loer. Zij geven namelijk vaak niet of niet op tijd aan dat ze het veel te warm hebben. Jullie, de ouders, moeten dus alert zijn en jullie kind niet te lang aan de volle zon blootstellen.

 

Hoe voorkom je een zonnesteek?

Als je met je kind de zon in gaat, is het belangrijk om goede bescherming in de vorm van een hoedje of pet, een uvwerend shirt en zonnebrandcrème met een hoge factor mee te nemen, zodat je kind optimaal beschermd is. Daarnaast is het van belang dat hij genoeg drinkt en tegelijkertijd voldoende zout binnenkrijgt. Dus geef hem gerust een zakje chips. Wat ook geen kwaad kan is regelmatig een duik nemen in een zwembad. Met een kleintje kun je bijvoorbeeld ook even poedelen in het pierenbad, maar een teiltje water biedt ook verkoeling, net als de sproeier of een lauwe douche.

 

Hoe herken je het?

Een zonnesteek ziet eruit als griep: je kind zweet maar zijn huid voelt toch koel aan. Ook misselijkheid, hoofdpijnverwardheid, rusteloosheid, vermoeidheid, maagkrampen,veel dorst en/of duizeligheid duiden op een zonnesteek. Maar laat dat voor een (klein) kind nou best lastig zijn om aan te geven… Daarom is het extra van belang dat jullie als ouders goed opletten. Laat je kind nooit te lang in de zon spelen; ook al is hij van top tot teen bedekt onder een dikke laag zonnebrandcrème of zit hij in een uv‑werend pak, de nek en het hoofd blijven kwetsbare punten.

 

Vermoed je een zonnesteek?

Leg of zet je kind dan direct in de schaduw met alleen wat zwemkleding aan, bied hem zo veel mogelijk verkoeling met behulp van water (geef hem kleine slokjes lauwwarm water te drinken en hou hem koel met natte handdoeken) en zorg voor frisse lucht, maar voorkom dat hij gaat rillen. En schakel als het niet snel beter gaat je huisarts in.

 

HITTEBEROERTE

Als je niets doet en je kind veel te warm gekleed in de directe zon laat spelen en doen, dan kan de lichaamswarmte zelfs oplopen tot 42℃! In dat geval is er sprake van een hitteberoerte, het heftige broertje van de zonnesteek. Het lichaam kan de warmte dan niet goed meer kwijt; zijn innerlijke koelsysteem laat het als het ware afweten.

In principe zorgt een lichaam ervoor dat hij de warmte die hij niet nodig heeft kwijtraakt door bijvoorbeeld te zweten. Door te zweten verliest hij ook zout. Dat is in normale situaties niet zo’n probleem, maar wanneer het buiten erg warm is en het lichaam door het zweten heel veel vocht en zout verliest, dan ligt er uitdroging op de loer. In het ergste geval kan je kind zelfs in shock raken.

 

Hoe herken je het?

 • Je kind ziet er rood uit en voelt warm.
 • Hij is waarschijnlijk enorm aan het zweten en in sommige gevallen moet hij zelfs overgeven.
 • Het kind heeft dorst, maar hoeft nauwelijks te plassen.
 • Zij ademt sneller dan normaal.
 • Hij is suf en/of moet huilen.
 • Zijn lichaamstemperatuur is hoger dan 38 ℃.

 

Wat te doen?

 1. Zorg ervoor dat hij zich rustig houdt, alle inspanning is te veel.
 2. Een hitteberoerte is levensbedreigend, dus bel altijd 112.

 

Trouwens, onder het mom van ‘weet als ouder hoe je het verschil kunt maken’ willen we je graag laten weten dat we recent het boek ‘BUSKRUIT met EHBO’ hebben geschreven, in samenwerking met Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO. Hierin staat alles, maar dan ook echt álles, beschreven wat een kinderlichaam kan treffen: ziekte, pijn(tjes), lichamelijke ongemakken, in ernstige en niet-ernstige vormen. En belangrijker nog; hoe te handelen in geval van ziekte of pijn, groot en klein. Te koop bij Stichting KNV EHBO, of bij bol.com.

 

BUSKRUIT met EHBO

Reageer op artikel:
Zo voorkom je zonverbranding, een zonnesteek of een hitteberoerte
Sluiten