Marieke
Marieke Baby 22 mei 2019

Het grote gevaar van een doek of dekentje over de kinderwagen!

Wist jij dat een doek of dekentje over een kinderwagen draperen levensgevaarlijk kan zijn? Dat als je kindje lekker in de kar ligt en je denkt ‘Ik wil hem even afschermen van de zon, beelden of prikkels’ of je wilt geluid dempen, een doek eroverheen leggen een absolute ‘no go’ is of zelfs dodelijk kan zijn? 

 

Een gewaarschuwd mens…

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik er geen weet van heb gehad toen mijn kindjes nog in de kinderwagen lagen en zo rondgetourd werden. Ik mag van geluk spreken dat ze er goed van af zijn gekomen, realiseer ik me nu.

Na het lezen van dit artikel zal jullie kindje in ieder geval niet meer hetzelfde gevaar lopen.

 

Het gevaar

Want waar zit nou het gevaar in? Heel eenvoudig eigenlijk, maar je moet het een keer gezien, gehoord of gelezen hebben om het te weten. Door een deken of een doek (een hydrofiele luier bijvoorbeeld) over de kar te leggen, zodat je kindje afgeschermd wordt van beeld en zonlicht, kan de temperatuur in de kinderwagen (op warme dagen) binnen 20 minuten al stijgen met 7 graden Celcius. Heb je bijvoorbeeld een heerlijke zomerse dag te pakken, zeg 33 graden Celcius, dan kan met de doek over de kar de temperatuur ín de kar in rap tempo naar 40 graden Celcius stijgen. En dát kan een hartstilstand of wiegendood veroorzaken.

 

De verklaring

Voormalig kinderarts en huidig forensisch arts en specialist in kindersterfte Torleiv Ole Rognum verklaart dit als volgt. “Met een doek over de kinderwagen wordt het extreem warm in de kar. Een soort van thermos.” “Daarbij is er sprake van slechte luchtcirculatie en je kunt niet zien hoe je baby daarop reageert want hij ligt verscholen achter de doek.” “… Als een kind het te warm krijgt dan zou hij kunnen denken dat hij terug in de baarmoeder is en kan hij eventueel stoppen met ademen.” “Kinderen hebben frisse lucht nodig en ruimte om te ademen, altijd. Anders krijgen ze het te warm en krijgen ze ademhalingsproblemen.”

Bovenstaande wordt nog begrijpelijker als je bedenkt dat baby’s nog niet goed in staat zijn om hun lichaamstemperatuur te reguleren.

 

Filmpje

Zie hier een filmpje ter illustratie van hoe snel de temperatuur in een kinderwagen kan stijgen als gevolg van een dekentje of doek die over de wagen gedrapeerd wordt. 

Bron: Mirror, Next Generation

En wat als je baby toch oververhit is geraakt?

Hoe voorkom je een hitteberoerte of zonnesteek en wat moet je doen als het toch zover is gekomen?

Lees het hier!

 

Nog meer gevaar…

Wist je dat er ook in andere – op het eerste oog – onschuldige artikelen gevraag schuilt? Check de volgende artikelen maar eens.

Het gevaar van autostoeltjes en kinderstoeltjes

Het gevaar van het badeendje

Waarom vochtige babydoekjes een gevaar voor kinderen kunnen zijn

Het gevaar van een kind achterlaten in de auto!

 

Reageer op artikel:
Het grote gevaar van een doek of dekentje over de kinderwagen!
Sluiten