Marieke
Marieke EHBO 10 aug 2021

Wat moet je weten over kleine kinderen en de (felle) zon

Kinderen en de  heerlijke (felle) zon is niet altijd de beste match. Er zijn wat dingen die je moet weten, het is per slot van rekening belangrijk om verbranding te voorkomen. Wij hebben wat tips en weetjes voor je.

 

Je kindje in de zon: tips

  • Smeer je kind altijd dertig minuten voordat hij de zon in gaat in.
  • Smeer met een hoge factor, minimaal factor 30, maar het liefst factor 50+. We hebben hier een Top 10 voor je met de beste kinderzonnebrandcrèmes.
  • Laat hem een beschermende hoed of bril dragen of een uv‑werend shirt met lange mouwen.
  • Haal hem tussen 11.00 en 15.00 uur uit de zon (in de schaduw is prima).
  • Herhaal het insmeren iedere drie uur, maar ook na het zwemmen of zweten.
  • Geef hem meer te drinken dan normaal.

 

Zonverbranding: de gevaren

Als je op jonge leeftijd verbrandt, kan dat je latere kansen op huidkanker vergroten. Goed en vaak smeren dus! Mocht je kind onverhoopt toch verbranden, dan herken je dat hieraan:

  • Hij heeft een vuurrode huid.
  • Hij heeft pijn op de verbrande plek(ken).
  • Soms ontstaan er kleine of grote vochtblaasjes. Dit verschijnsel kan ook later pas optreden.

 

Wat te doen bij zonverbranding?

  1. Haal je kind direct uit de zon.
  2. Koel zijn huid met natte doeken of een zachte douche en dep zijn huid daarna voorzichtig droog.
  3. Smeer de verbrande plekken regelmatig in met een vochtinbrengende crème.
  4. Trek je kind losse en lekker zittende, luchtige, ventilerende kleren aan.
  5. Laat hem heel veel water drinken en – misschien overbodig – smeer hem op de verbrande plekken extra in als hij de zon nog in gaat, hoewel het natuurlijk het allerbeste is om hem voor alle zekerheid een dag tot een paar dagen uit de zon te houden.

Vermoed je een zonnesteek, dan moet je snel handelen!

 

Een zonnesteek

Bij een zonnesteek houdt het lichaam meer warmte vast dan dat het kwijtraakt. Dat kan voorkomen als de luchtvochtigheidsgraad hoog is en er geen goed ventilerende kleding wordt gedragen. Bijvoorbeeld als je kind buiten speelt bij een temperatuur van boven de 30 °C met veel te warme kleding aan. Zijn lichaamstemperatuur kan door de warmte en het zonlicht nogal in de war raken.

Als je niets doet bij een zonnesteek kan de lichaamstemperatuur zelfs oplopen tot 42 ℃! In dat geval is er sprake van een hitteberoerte. Het lichaam van het kind kan de warmte dan niet goed meer kwijt; zijn innerlijke koelsysteem laat het als het ware afweten.

Vooral bij kleine kinderen ligt een zonnesteek op de loer. Zij geven namelijk vaak niet of niet op tijd aan dat ze het veel te warm hebben. Jullie, de ouders, moeten dus alert zijn en jullie kind niet te lang aan de volle zon blootstellen.

 

Tip

Kinderen zitten vaak op hun billen, knieën of gehurkt te spelen, met hun rug naar de zon, want ze houden niet van recht in de zon kijken. Maar ook al spelen ze staand, hun ogen zijn vaak op de grond gericht en daardoor schijnt de zon in hun nek, dé plek bij uitstek die we vergeten in te smeren. En dat betekent vaak niet alleen een verbranding, maar het kan ook een flinke zonnesteek opleveren. De nek van je kind is dus het meest kwetsbaar.

 

Hoe voorkom je een zonnesteek?

Als je met je kind op vakantie gaat (zowel in eigen land als in het buitenland), is het belangrijk om voor goede bescherming te zorgen. Denk aan een hoedje of pet*, een uvwerend shirt en zonnebrandcrème met een hoge factor en regelmatig smeren, zodat je kind optimaal beschermd is. Daarnaast is het van belang dat hij genoeg drinkt en tegelijkertijd voldoende zout binnenkrijgt. Dus geef hem gerust een zakje chips (de wat oudere dan hè, niet geschikt voor baby’s). Wat ook geen kwaad kan is regelmatig een duik nemen in een zwembad. Met een kleintje kun je bijvoorbeeld in het pierenbad, maar een teiltje water biedt ook verkoeling.

 

* Er zijn petten te koop met een klep aan de voorkant en een soort cape aan de achterkant. Deze beschermen de nek van je kind tegen de zon. Ideaal dus, zou je denken. Ja, in theorie zeker, alleen in de praktijk blijkt vaak dat de echte kleintjes er een hobby van maken om die pet af te trekken…Nu maar hopen dat het touwtje onder hun kin dit kan voorkomen.

 

Hoe herken je een zonnesteek?

Een zonnesteek ziet eruit als griep: je kind zweet maar zijn huid voelt toch koel aan. Ook misselijkheid, hoofdpijn, verwardheid,rusteloosheid, vermoeidheid, maagkrampen, veel dorst en/of duizeligheid duiden op een zonnesteek. Maar laat dat voor een (klein) kind nou best lastig zijn om aan te geven… Daarom is het extra van belang dat jullie als ouders goed opletten. Laat je kind nooit te lang in de zon spelen; ook al is hij van top tot teen bedekt onder een dikke laag zonnebrandcrème of zit hij in een uv‑werend pak, de nek en het hoofd blijven kwetsbare punten.

 

Vermoed je een zonnesteek?

Leg of zet je kind dan direct in de schaduw met alleen wat zwemkleding aan, bied hem zo veel mogelijk verkoeling met behulp van water (geef hem kleine slokjes lauwwarm water te drinken en hou hem koel met natte handdoeken) en zorg voor frisse lucht, maar voorkom dat hij gaat rillen. En schakel als het niet snel beter gaat je huisarts in.

 

Drinken, drinken, drinken!

Is het erg warm , zorg dan dat jullie allemaal, met name de kinderen, meer (water) drinken dan normaal. Krijgt je kind nog flesvoeding, dan mag je wat extra water aan de fles toevoegen. En vermijd de volle zon tussen 11.00 en 15.00 uur. Die is op dat moment op zijn felst en kan dan behoorlijk wat schade aanrichten.

 

Een hitteberoerte

Een hitteberoerte is het heftige broertje van een zonnesteek en kan ontstaan als je kind zich inspant, omdat zijn lichaam dan automatisch meer warmte genereert. In principe zorgt zijn lichaam ervoor dat hij de warmte die hij niet nodig heeft kwijtraakt door bijvoorbeeld te zweten. Door te zweten verliest hij ook zout. Dat is in normale situaties niet zo’n probleem, maar wanneer het buiten erg warm is en zijn lichaam door het zweten heel veel vocht en zout verliest, dan ligt er uitdroging op de loer. In het ergste geval kan je kind zelfs in shock raken.

 

Hoe herken je het?

  • Je kind ziet er rood uit en voelt warm.
  • Waarschijnlijk is hij enorm aan het zweten en in sommige gevallen moet hij zelfs overgeven.
  • Kindlief heeft dorst, maar hoeft nauwelijks te plassen.
  • Hij ademt sneller dan normaal.
  • Hij is suf en/of moet huilen.
  • Zijn lichaamstemperatuur is hoger dan 38 ℃.

 

Wat te doen?

  1. Zorg ervoor dat hij zich rustig houdt, alle inspanning is te veel.
  2. Een hitteberoerte is levensbedreigend, dus bel altijd 112.

 

BELANGRIJK:

Hitteberoerte = levensbedreigend = 112 bellen!

 

Buskruit met EHBO

Bovenstaande is slechts een klein stukje informatie uit ons boek Buskruit met EHBO, dat we in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO hebben geschreven. In dit boekje staat alles, maar dan ook echt álles beschreven dat een kinderlijfje kan treffen. Van de reguliere kinderziektes tot aan een botbreuk, van een verkoudheidje tot aan het eten van giftige planten, van insectenbeet of -steek tot verbranding. Belangrijker nog: er staat in heel eenvoudige, maar duidelijke taal in beschreven hoe je moet handelen om erger letsel te voorkomen. Een must have voor alle ouders. Koop hem dan bij KNV EHBO of bij Bol.com.

Verdrinking en – onbekend, maar net zo erg – secundaire verdrinking

Reageer op artikel:
Wat moet je weten over kleine kinderen en de (felle) zon
Sluiten