Kunnen jullie helpen met extra tips rondom de komst van een broertje of zusje?

In ons boek BUSKRUIT met PEUTERS geven we aandacht het het onderwerp ‘hoe kun je als ouder omgaan met de oudere kinderen binnen het gezin als er een nieuw gezinslid bij komt of bij is gekomen?’ Want de aanstaande grote broers of zussen zijn niet altijd zonder meer onder de indruk van of blij met de nieuwste aanwinst. Al roepen ze al tijden dat ze een broertje of zusje willen en denk je ze het mooiste cadeau ooit te schenken, in de praktijk blijkt het ze vaak toch wat tegen te vallen. Met als gevolg dat ze zo nu en dan jaloers gedrag kunnen gaan vertonen of ze gaan zich terugtrekken, omdat ze het moeilijk vinden de aandacht te delen. Zindelijke kinderen kunnen zelfs (weer) in bed gaan plassen. Of ook een veel voorkomend iets: papa is ineens de grote held en mama is lucht geworden en wordt totaal genegeerd (als straf omdat zij zeker in die allereerste beginperiode nou  eenmaal vooral tijd aan het baby’tje zal moeten schenken).

Of de eerstgeborenen gaan juist alle aandacht van mama opeisen en dan het liefst op de meest onmogelijke tijden (tijdens borstvoeding is altijd zo’n fijn moment) in de gordijnen hangen, laten zien dat ze van een tafel kunnen vliegen of er valt ‘oepsss, ging per ongeluk’ een volle beker drinken om. Geen fijn gedrag, maar wel heel erg herkenbaar. Het oudere broertje of zusje is toch de vertrouwde positie in het gezin kwijt en heeft het gevoel weer opnieuw een plekje  te moeten veroveren.

7 x waarom je niet het oudste kind wilt zijn

Wat kun je doen om negatief gedrag tegen te gaan?

Het is verstandig om kinderen op voorhand al in te lichten over de komst van een broertje of zusje. Er bestaan heel leuke en handige kinderboekjes over dit onderwerp, zoals bijvoorbeeld het Nijntje-boekje Kleine Pluis of veel andere leuke boekjes. Je kunt ook een ‘eigen baby’ (een interactieve babypop die bijna niet van een echte baby is te onderscheiden) aan je kind geven; je hebt zelfs poppen in jongensversie voor het geval er een broertje op komst is.

 

Wanneer vertel je het?

Hoe jonger de kinderen, hoe slechter hun inschatting van tijd en des te beter het is om wat langer te wachten met het brengen van het grote nieuws. In de ogen van een klein kind lijken die negen maanden namelijk al snel negen jaar te duren.

Het is ook belangrijk om oudere broers en zussen bij het spektakel te betrekken vanaf het moment dat je het blijde nieuws verteld hebt. Laat ze aan je buik voelen, laat ze eraan luisteren, er verhaaltjes tegen vertellen, liedjes voor zingen, een tekening op maken; je kunt het zo gek niet verzinnen. Maak het leuk en laat ze zich betrokken voelen. Je kunt ze ook laten helpen bij de ‘praktische voorbereiding’, bijvoorbeeld bij het kiezen van spulletjes voor in de babykamer. Laat ze een rompertje of een knuffeltje uitzoeken in de winkel; iets om het nieuwe broertje of zusje welkom te heten.

Laat oudere kinderen ook weten dat ze jouw liefde straks niet hoeven te delen met hun nieuwe broertje of zusje, maar dat jouw liefde juist zal verdubbelen.

7 x waarom je wel het oudste kind wilt zijn

Als het baby’tje er is

En als het baby’tje er eenmaal is, is het van belang oudere kinderen er actief bij te betrekken. Geef ze dan niet alleen aandacht als de baby slaapt, want dan krijgen ze misschien het idee dat de baby altijd voorrang krijgt, maar laat ze bijvoorbeeld ook helpen bij het verschonen van een luier (crème op de billetjes smeren) of helpen hem in bad te doen (handdoekje aangeven), betrek ze bij het bezoek en laat ze hun nieuwe broertje of zusje af en toe eens vasthouden (onder toezicht uiteraard) en helpen bij het flesje geven. Complimenteer oudere kinderen ook als ze iets liefs doen, dan zullen ze voelen dat er eigenlijk helemaal niet zoveel reden is om hun kleine broertje of zusje als een bedreiging te zien.

 

Omkoopmateriaal

Okay, het heeft iets weg van omkopen, maar dat mag best als het een goed doel dient: als de baby net geboren is, is het leuk om een kleinigheidje bij de hand te hebben voor het oudere broertje of zusje: een cadeautje van de baby (en schrik niet van de vraag of dat cadeautje ook uit de buik is meegekomen, die gaat geheid komen). En natuurlijk mag beschuit met muisjes niet ontbreken. Uitdelen op de (peuter)school of crèche vinden oudere kinderen vaak ook erg leuk, zo staan zij zelf even in het middelpunt van de belangstelling.

 

Onze vraag (omdat we weten dat er meerdere moeders staan te trappelen om hele originele suggesties): hebben jullie nog extra tips om de komst van een broertje of zusje extra leuk te maken en smooth te laten verlopen? Cadeautips? Want een pop is natuurlijk pedagogisch verantwoord en leuk, maar misschien zijn er wel moeders die liever voor een echte goede zoethouder zoals een mooi Lego– of Duplo pakket (ook erg verantwoord trouwens, zoals je in dit artikel kunt lezen) of Kapla gaan, waarmee kinderen uren zoet mee kunnen zijn (zodat ouders het wat relaxter hebben in die bewuste speeluren). Inburgeringstips? Ervaringen? Alles is welkom en wordt zeer gewaardeerd door medemoeders!

 

Zo denkt een peuter over zijn of haar ‘bezit’…

Reageer op artikel:
Kunnen jullie helpen met extra tips rondom de komst van een broertje of zusje?
Sluiten