7 x waarom je niet het oudste kind wilt zijn

7 x waarom je niet het oudste kind wilt zijn

 

Het oudste kind. Er zijn vast heel veel redenen waarom het juist heel leuk is om het oudste kind binnen een gezin te zijn, maar er zijn er ook een paar die een oudste kind het leven niet altijd even makkelijk maken..

  • De oudste is doorgaans de baanbreker: hij moet ervoor zorgen dat broers en zusjes als zij dezelfde leeftijd bereikt hebben wèl zonder gezeur laat thuis mogen komen en bespaard blijft dat mama of papa ineens onaangekondigd in de kroeg staat om opgehaald te worden. Dus waar hij nog op gênante wijze aan zijn oor de kroeg uitgetrokken wordt, of zich op een belachelijk vroeg tijdstip weer thuis moet melden, krijgen zijn jongere broertjes en zusjes vrij spel.
  • De oudste krijgt altijd te horen: jij bent de oudste en dus de meest wijze, gedraag je daar dan ook naar… En de jongste komt overal mee weg.
  • Ouderen kinderen ervaren vaak meer druk wat betreft presteren (op school, op het sportveld). Is het niet vanwege hun ouders, dan is het wel omdat ze vinden dat ze op z’n minst beter moeten zijn dan hun broertjes of zusjes.
  • De oudste is vaak het ‘oefenobject’ van de ouders, op de jongere broertjes of zusjes worden de kneepjes verfijnd.
  • De oudste moet vaak gewoon tegelijkertijd met de jongste naar bed; of andersom… Het resultaat is hetzelfde: de jongste blij, de oudste baalt, want wil toch zeker niet tegelijkertijd met de jongste naar bed.
  • Bij jongere exemplaren zijn ouders vaak al door schade en schande wijs geworden… met dank aan de oudste. Je bent als oudste dus eigenlijk een soort proefkonijn.
  • Als oudste mag je op een bepaalde leeftijd eindelijk dat zo gewilde baantje ‘oppas’ op je nemen, van de jongere broertjes en/of zusjes, maar: onbetaald.

 

Maar even zoveel redenen waarom het wél leuk is om de oudste te zijn. Ben je benieuwd? Lees de voordelen van de oudste zijn dan in
dit artikel.

Reageer op artikel:
7 x waarom je niet het oudste kind wilt zijn
Sluiten