Kun je zelf voelen of en hoeveel ontsluiting je hebt?

Een tijdje geleden kregen wij de vraag van een hoogzwangere lezeres: of je zelf kunt voelen of je al ontsluiting hebt. En mocht je dat al kunnen voelen, kun je dan ook meteen voelen hoeveel centimeter ontsluiting je hebt? Grappige vraag. We hadden er nog niet eerder over nagedacht, maar we zijn op onderzoek uitgegaan en hebben wat navraag gedaan.

 

Wat is ontsluiting?

Allereerst even in het kort. Wat is ontsluiting? Als je gaat bevallen moet je baarmoedermond, waardoor je baby naar buiten geperst zal worden, helemaal open gaan en staan. Ofwel, de weg naar buiten – het geboortekanaal – moet dus gedeblokkerd worden.

Tijdens de zwangerschap is de baarmoedermond gesloten (dan is het nog maar een stugge bedoeling daar binnen). Maar naarmate de zwangerschap vordert en je het einde van de zwangerschap nadert, wordt de baarmoedermond week en weker, en vervolgens korter en platter. De volgende fase is dat ze een beetje open gaat staan en dat noemen we ontsluiting. Weeën zorgen er tijdens de bevalling voor dat de baarmoedermond naar een opening van 10 cm gaat en is die opening bereikt, dat mag je persen… In een notendop.

 

De hamvraag: ‘Heb ik al ontsluiting?’

Aan het einde van de zwangerschap is altijd de meest gestelde vraag aan de gynaecoloog of verloskundige: ‘heb ik al ontsluiting??’ Want is dat het geval, dan geeft dat toch wat hoop dat de bevalling niet al te lang op zich laat wachten. Komt bij dat iedere centimeter waar je niet op hebt hoeven kreunen, steunen en puffen dikke vette winst is natuurlijk.

Vandaar ook waarschijnlijk de vraag van onze lezeres. Ze was 35 weken zwanger, gaf aan een tikkeltje ongeduldig te zijn. Als ze zelf eventueel kon voelen of ze al ontsluiting had, zou dat wat spanning en nieuwsgierigheid wegnemen. Én hoefde ze zichzelf niet iedere dag kort te houden om de neiging de verloskundige te bellen te onderdrukken. We kunnen ons voorstellen dat verloskundigen inderdaad geen tijd kunnen (en willen) vrij maken om iedere dag te checken wat de status van de ontsluiting is bij de wat ongeduldigeren onder ons. Daarbij: het komt wanneer het komt, en dat is nagenoeg altijd wanneer je kindje er klaar voor is om jou met zijn of haar komst te verblijden.

 

Kan het?

Maar goed. Dat is nog geen antwoord op haar vraag ‘Kun je zelf voelen of je ontsluiting hebt?’ Het antwoord is technisch gezien: ja. Maar alleen als je weet WAT je precies moet voelen. Want als je geen idee hebt hoe je baarmoedermond voor of tijdens de zwangerschap aanvoelde, dan weet je hoogstwaarschijnlijk ook niet wat je bij ontsluiting zou moeten voelen, toch?

Daarbij is het ook afhankelijk van hoe je baarmoeder ligt. Dat kan verschillen en dus is het ook niet zomaar voelbaar voor iedereen.

Ook van belang: hoe dik is je buik en hoe behendig en lenig ben je? Niet iedereen lukt het zo makkelijk om handmatig nog down under te komen…

Lukt dat alles wel en weet je wat je moet voelen, dan kun je zelf eventueel een schatting maken van het aantal centimeters ontsluiting aan de hand van je vingerbreedte.

 

De belangrijkste vraag

Maarrrr… De belangrijkste vraag die je jezelf misschien toch wel moet stellen: moet je dit wel willen?

Ja, we weten wat nieuwsgierigheid met een mens kan doen. Wachten is killing. Maar volgens ons zijn maar weinig mensen beter geworden van eigen doktertje spelen. Waarom zelf doen als je er een pro naar kunt laten kijken? Je laat je APK-keuring of onderhoudsbeurt van de cv-ketel per slot van rekening toch ook over aan een deskundige?

Ons advies is dus om even op je knokkels te bijten en toch – hoe moeilijk ook – geduld te hebben. In deze laatste periode zijn de controles bij de verloskundige ook zo frequent dus als je het echt echt echt wilt weten, is zij vast niet te beroerd om te kijken of en zo ja hoeveel ontsluiting je hebt.

 

Last but not least

Overigens, last but zeker not least. Mocht je al ontsluiting hebben, dan zegt dat nog niets over wanneer je gaat bevallen. Er zijn vrouwen die al weken met 1, 2, 3 of zelfs 4 centimeter ontsluiting rondlopen en toch de 41 weken aantikken zonder dat de bevalling op eigen houtje tot stand is gekomen. Aan de andere kant zijn er ook vrouwen die nog 0,0 cm ontsluiting hebben, maar bij wie de vliezen spontaan breken en die dan ineens binnen 4 uur op 10 cm ontsluiting zitten.

Aldus: geduld is een schone zaak, maar wordt in dit geval goed beloond.

 

En nader je het einde en kun je het ECHT niet meer houden, dan moet je DEZE BLOG maar eens lezen.

 

De eerste signalen van een bevalling: never a dull moment. Ervaringen en voorbeelden.

Reageer op artikel:
Kun je zelf voelen of en hoeveel ontsluiting je hebt?
Sluiten