Hoe bescherm je je kindje tegen (extreme) kou?

Ligt het aan ons of voelt het voor jullie ook als ‘Siberische taferelen’ dankzij de temperatuur van de laatste dagen? ☺ Hoe bescherm je jouw kind tegen deze kou?

 

Minder lichaamswarmte door stilliggen

Kleine kindjes die nog niet kunnen lopen liggen in principe stil in hun kinderwagen. Zij zijn niet net zoals wij in beweging en maken daardoor minder lichaamswarmte aan. Daarom is het verstandig om je kindje net een laagje meer kleding aan te doen dan dat jij zelf aanhebt. Liefst katoenen kleding, want dat ventileert.
Jasje eroverheen, eventueel wantjes, maar sowieso een lekkere muts, dan kunnen ze geen warmte verliezen via hun hoofd. Zorg ook altijd voor warme voetjes (lekkere dikke sokken en/of slofjes).

 

Toppertjes

Op zoek naar leuke, warme items voor je kleintje om hem of haar de winter warm door te laten komen? We hebben een lijstje met toppertjes voor je samengesteld.

  • Schapenvachtjes! Zó lekker om op te liggen. Zacht en warm. Als het een schaapje warmhoudt, dan ook je kindje. Gewoon lekker in de kar leggen.
  • Warme, wollen slofjes. Je verliest de meeste warmte via de voeten. Als je koude voeten hebt, komt je hele lichaam niet meer op temperatuur. Daarom een must als je het ons vraagt. En voor de kinderen die al kunnen lopen, okay het is een investering maar absoluut het geld waard: Uggs. Lichtgewicht aan de voetjes, en zo lekker warm en comfortabel.
  • En, NIET TE VERGETEN, een lekker mutsje. Want niet alleen verlies je warmte via je voeten, maar ook het hoofd. EN dan liever geen kriebelige wollen muts, maar een lekker zacht exemplaar. Als het even kan met oorklepjes eraan.

 

In de kar, weer en wind

Dek ze in de kar toe in een lekker (fleece)dekentje of slaapzakje. Neem eventueel een extra dekentje voor de zekerheid mee, dan zit jouw kleintje safe.

Is er een koude wind, dan zou je de regenhoes op de kar kunnen zetten. Wel een kiertje openzetten want een béétje frisse lucht is wel lekker én gezond natuurlijk. En je kunt je vast voorstellen dat vanuit je kar tegen een beslagen plastic hoes aankijken ook niet allergezelligst is.
Heb je geen regenhoes, dan zou je een beschermende doek (… of dat extra dekentje) over de kar kunnen leggen zodat de wind uit het gezicht gehouden wordt (wel een kiertje dus voor de hoognodige zuurstof). Baby’s worden over het algemeen namelijk niet echt vrolijk van wind.

 

Meedenken

Stapt je kindje er wel al vrolijk op los, dan nog is dat extra katoenen laagje aan te raden. Kinderen krijgen niet snel de kou-prikkel, en hoor je eigenlijk maar zelden – in tegenstelling tot ons, volwassenen – klagen over kou. Daarom moeten we een beetje met ze meedenken.

Laat kinderen ook zeker niet buiten stil staan in de kou. Bewegen is goed, maar in stilstand is zo’n klein lichaampje in no time onderkoeld. Onderschat dat niet.

 

Buskruit met EHBO

Meer lezen over onderkoeling, en nog veel meer andere lichamelijke kwalen, (kinder)ziekten, ongelukjes of ongelukken die jouw kindje kunnen treffen? Dan is BUSKRUIT met EHBO een must have. Lees er meer over in deze link.
Of beter nog, doe de BUSKRUIT met EHBO-workshop (begeleid door gecertificeerde docenten van de Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO)! Meer weten? Check dan deze link.

Reageer op artikel:
Hoe bescherm je je kindje tegen (extreme) kou?
Sluiten