Plek in het gezin bepaalt persoonlijkheid van een kind

Plek in het gezin bepaalt persoonlijkheid van een kind

Duizenden studies zijn er al gedaan naar de rol van de plek van kinderen binnen een gezin en de invloed van deze plek op de persoonlijkheid.
Ieder kind, of je nou nr. 1, 2, 3 of 8 bent, kent zichzelf een speciale rol toe en dat bepaalt mede het karakter van een kind. Komt bij dat ouders de rol van het kind binnen een gezin bewust of onbewust bevestigen en versterken, en zo komen veel onderzoeken tot de volgende conclusies wat betreft persoonlijkheidskenmerken van oudste kinderen, middelste kinderen en jongste kinderen.

Oudste kinderen
Oudste kinderen hebben één voorbeeld en dat zijn de ouders (er zijn nog geen zusjes of broertjes van wie gedrag gekopieerd kan worden). Ouders zijn op hun beurt zwaar onder de indruk van alle eerste keren van hun eerste kind. Iedere eerste keer wordt op film gezet, op foto vastgelegd, beloond met applaus, knuffels, complimenten en kussen en zo kan het zijn dat oudste kinderen bulken van het zelfvertrouwen.
Ómdat ze zo bejubeld en bewonderd worden, worden oudste kinderen vaak perfectionisten. Na al die complimenten komt kritiek ook nog eens extra hard aan; liever doen ze iets níet (of pas laat, als ze zeker weten dat ze het kunnen), dan dat ze kans lopen een foutje te maken. En als ze al een fout maken, geven ze die niet graag toe.
Daarnaast mogen de oudsten graag de leiding nemen (… of de baas spelen, ze neigen bijna een beetje naar het dominante). Dat komt omdat ze het gedrag van hun ouders kopiëren. Dan hebben we het over corrigeren, opvoeden, disciplineren, etc. En wat is er nou mooier dan dat gedrag op jongere broertjes of zusjes toe te passen? Oudsten nemen maar wat graag de ouderlijke rol op zich. Daarnaast voelen ze zich sneller verantwoordelijk, zijn zorgzaam en hebben een groot gevoel voor rechtvaardigheid.

Bekende oudste kinderen zijn: Barack Obama, Kate Middleton, Oprah Winfrey, Hillary Clinton, Albert Einstein, Brad Pitt, Doutzen Kroes, Prince William, Richard Branson, Winston Churchill, J.K. Rowling, Clint Eastwood, John de Mol, Koning Willem-Alexander, Katja Schuurman.

Middelste kinderen
Als de rol van de zorgzame, verantwoordelijke oudste vergeven is, zullen middelste kinderen sneller geneigd zijn een tegenovergestelde rol in te nemen. Dus de rol van de middelste is niet altijd even eenduidig. Is de oudste een pleaser die de hele tijd in een goed boekje van mams en paps probeert te komen, wordt de middelste een lekkere rebel. Of andersom.
Middelste zullen zich wat minder bekommeren om jongere broertjes of zusjes, dat vinden ze gewoon niet zo boeiend.
Middelste kinderen zijn wel lekker makkelijk om mee om te gaan. Ze staan open voor onderhandelingen, hebben reële verwachtingen, zijn vaak wat diplomatieker dan oudste kinderen en kunnen makkelijker teleurstellingen verwerken.
Ze worden het meest onafhankelijk en zijn sowieso de minst verwende kinderen, omdat ze altijd moeten schipperen.
Het sneue is dat ze zich vaak een beetje buitengesloten voelen binnen het gezin. Maar, het positieve dat daaruit voortvloeit is dat ze heel sociaal zijn en makkelijk vrienden maken buiten het gezin en die sociale contacten ook heel belangrijk zijn voor ze.

Bekende middelste kinderen: Donald Trump, Bill Gates, John F. Kennedy, Prinses Diana, Jennifer Lopez, Abraham Lincoln, Madonna.

Jongste kinderen
Bij de jongste kinderen zijn ouders ineens zo at ease met het hele opvoedgebeuren dat ze het allemaal veel makkelijker loslaten. Ze voelen geen druk meer op zichzelf liggen en daardoor komt er ook minder druk op jongste kinderen te liggen.
Verwachtingen zijn minder hoog, jongste kinderen mogen veel meer dan hun oudere broer(s) of zus(sen) en ze fladderen veel meer door het leven. Ze zijn sociaal, knuffelig, vinden het heerlijk om de clown te spelen en zijn dol op aandacht.
Maar de jongste zijn is natuurlijk niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Vaak hebben jongste kinderen het idee dat ze minder kunnen, minder slim zijn, minder snel of minder sportief dan hun oudere broer(s) en zus(sen). Ze zijn over het algemeen de meest verwende van het stel en kunnen nog wel eens manipulatief uit de hoek komen. En doordat ze vaak als de baby behandeld worden, gedragen ze zich ook sneller als een baby (bij wijze van spreken dan).

Bekende jongste kinderen: Cameron Diaz, Eddy Murphy, Jom Carrey, Jeniffer Lawrence, Angelina Jolie, Kylie Jenner, Mark Rutte, Linda de Mol.

 

Meer lezen over de positie van kinderen binnen een gezin? Dan kunnen deze artikelen ook interessant zijn voor jou:
Middelste kinderen worden het meest succesvol.
7x waarom je WEL het oudste kind wilt zijn.
7 x waarom je NIET het oudste kind wilt zijn.
Kinderen zijn net pannenkoeken: de eerste mislukt altijd.
Gezin met 3 kinderen is het nieuwe 2.

Reageer op artikel:
Plek in het gezin bepaalt persoonlijkheid van een kind
Sluiten