Redactie
Redactie Blog 7 jan 2019

Het gevaar van autostoeltjes en kinderstoeltjes

Een autostoeltje en zitstoeltje is natuurlijk een primaire behoefte mocht je een baby of een jong kind hebben; een noodzakelijk goed. Maar toch is het van belang om op de hoogte te zijn van het feit dat er ook wat gevaren aan kleven. Ook aan de autostoeltjes die speciaal voor kinderen gemaakt zijn dus. Kinderen dommelen in de auto al snel in slaap door het ritmisch bewegen van de auto. Geen beter slaapmiddel dan de auto – kan ik als volwassene trouwens nog steeds over meepraten 🙂

 

Maar slapen in zo’n stoeltje kan dus behoorlijk gevaarlijk zijn en zelfs catastrofale gevolgen hebben als er geen goed en niet continue toezicht gehouden wordt op de slapende kleine. Dr. Erich Batra ( van Penn State Milton S. Hershey Medical Center) onderzocht 47 sterfgevallen onder kinderen (van 0 tot 4 jaar) die zijn overleden in diverse soorten kinderstoeltjes, maar waarvan tweederde van de gevallen autostoeltjes betroffen. En dan was de doodsoorzaak vooral verstikking door loszittende riempjes. Hierdoor kan het namelijk gebeuren dat een kind te ver onderuit zakt of zich probeert om te draaien, waardoor ze in de knoei komen met de veiligheidsriempjes of met hun neus in de stoel terecht komen waardoor de luchtwegen worden geblokkeerd.

 

We willen jullie onder geen beding zomaar bang maken. Een kind in een gecertificeerd zitje met goede riempjes, waarbij het zitje ook nog eens goed is afgesteld op de lengte en het gewicht van het betreffende kind loopt nagenoeg geen risico op verstikking, Maar wees je ervan bewust dat een autostoeltje of kinderzitje niet voor slaapdoeleinden gemaakt is. En een kindje mag zeker niet al zittend in zo’n stoeltje alleen gelaten worden.

Daarom wat tips voor ouders die vaak gebruik maken van kinderstoeltjes:

1. Laat je kind – of het nou slaapt of niet – nooit alleen in een stoeltje. Ook niet om even naar de wc te gaan of een wasje te draaien. Houd altijd een oogje in het zeil. Verstikking kan in no time gebeurd zijn.

2. Zorg er altijd voor dat de riempjes goed vast en strak zitten. Laat nauwelijks tot geen bewegingsruimte mogelijk zijn. Omrollen kan namelijk tot verstikking lijden.

3. Voeg alleen attributen aan zitjes toe die daadwerkelijk bij het product geleverd worden. Dus geen eigen kussentjes aan een zitje toevoegen, en dat soort dingen. Hoe comfortabel je het ook voor je kind wilt maken, het is dus niet altijd even veilig.

4. Houd je aan de veiligheidsvoorschriften en aanwijzingen. Is een kindje eigenlijk te groot of te klein of te licht of te zwaar voor een bepaalde stoel, respecteer dat.

5. Zorg ervoor dat een stoeltje altijd op de juiste ondergrond geplaatst wordt. Een (auto)stoeltje moet veilig op de juiste manier op de achterbank of bijrijdersstoel (met de airbag uit!) geplaatst worden en op de juiste manier worden gemonteerd. Zorg er sowieso voor dat een stoeltje (welke dan ook) NOOIT wankel op een instabiele ondergrond geplaatst wordt.

6. Overbodig te zeggen, maar toch: zet nooit meerdere kindjes samen in een stoeltje.

7. Zit je kindje in een Maxi-Cosi of andere baby-autostoel met de rug naar je toe op de achterbank, dan heb je geen goed zicht op zijn of haar gezicht. Met een Maxi-Cosi autospiegel (hier te koop) kun je dit heel eenvoudig verhelpen. Voor je kindje is het leuk want die kan naar iets leuks kijken (de knuffel waarin de spiegel verwerkt is én zichzelf), voor jou is het fijn en geruststellend want je kunt het gezicht van je kind via de achteruitkijkspiegel in de gaten houden.

8. Niet alleen stoeltjes kunnen gevaarlijk zijn. Ook dragers zoals wikkeldoeken en draagzakken. Het advies is deze als het even kan vooral op je buik te dragen zodat je altijd goed zicht hebt op het gezicht van je kind.

Je vergeeft het jezelf nooit! Doe een EHBO-cursus

Reageer op artikel:
Het gevaar van autostoeltjes en kinderstoeltjes
Sluiten