Redactie
Redactie Nieuws 10 apr 2018

Waarom vochtige babydoekjes een gevaar voor kinderen kunnen zijn

Babydoekjes verhogen risico op levensbedreigende voedselallergieën

 

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat vochtige babydoekjes (denk aan Snoetepoeters, Wetties en andere billendoekjes) de kans op levensbedreigende voedselallergieën bij jonge kindjes verhogen.

Onderzoekers denken dat het ingrediënt sodium lauryl sulphate (ook wel bekend als o.a. natriumlaurylsulfaat en nog andere technische, scheikundige benamingen) dat in deze doekjes verwerkt zit en over die jonge babyhuidjes geveegd wordt de beschermende vetbarrière van de huid verstoort. Jongeren bij wie de huidbarrière verstoord wordt, kunnen gevoelig worden voor allergieën. Die allergieën kunnen al op heel eenvoudige wijze getriggerd worden, namelijk als een kindje (met verstoorde huidbarrière) bijvoorbeeld alleen al gekust wordt door een broertje of zusje die net een boterhammetje pindakaas of ei heeft gegeten en de helft daarvan nog aan de mondhoeken heeft hangen (pinda’s en eieren behoren tot heftigste en meest voorkomende voedselallergieën, vandaar).

 

Hoe kun je het risico op allergieën verkleinen? Twee tips van de Amerikaanse professor Joan Cook-Mills:

Tip 1: Door goede hygiëne. Vaak handen wassen dus. Zowel volwassenen als kinderen. En niet alleen handen, maar ook de mond of bijvoorbeeld de gezichten van alle kinderen in het huishouden. Doe dit sowieso voordat knuffels en kusjes gegeven worden. Dit om voedselallergenen die op handen of lippen achter zijn gebleven geen kans te geven in de huid van de baby door te dringen.

Tip 2: Gebruik je toch Wetties, Snoetepoetsers – of welke vochtige (billen)doekjes dan ook – was dan altijd het overtollige zeep af door de huid na te spoelen (even met een door puur water vochtig geworden washandje napoetsen).

 

Bron: Dailymail.com

 

Wist je dat in Nederland het aantal kinderen met voedselallergieën de laatste 10 jaar verdubbeld is? En in Amerika wordt er iedere 3 minuten iemand met een allergische voedselreactie door de spoedeisende hulp geholpen.

Meer weten over voedselallergieën of voedselintoleranties? Lees dan het artikel Signalen van een eventuele voedselallergie- of intolerantie bij je kind.

Reageer op artikel:
Waarom vochtige babydoekjes een gevaar voor kinderen kunnen zijn
Sluiten