Marieke
Marieke Wist je dat... 29 mrt 2018

Het gevaar van het badeendje

Het gevaar van het badeendje

Wij durven er heel wat op te verwedden dat bijna ieder gezin met jonge kindjes er minstens één in de badkamer heeft staan: een badeendje. En is het geen badeendje dan vast wel een ander speeltje dat water spuit of absorbeert.

Wist je dat die schattig uitziende speledingetjes helemaal niet zo onschuldig zijn als dat ze eruit zien? Sterker nog: ze kunnen hartstikke gevaarlijk zijn.

Kinderen vinden niets leuker dan water opzuigen met het eendje of ander badspeeltje en het er dan weer uitspuiten. En daarin zit nou juist het venijn. Er blijft altijd water achter in het speeltje. In de warme, vochtige omgeving van de badkamer krijgen bacteriën, schimmels en zo ook bijvoorbeeld Legionella alle ruimte om te groeien en zich lekker te vermenigvuldigen, en dat kan schade aanrichten. Denk aan oog-, oor- en buikinfecties (want zuigen en likken de kindjes niet aan die speeltjes dan nemen ze wel een slok badwater waar al die viezigheid uit de binnenkant van een speeltje in terecht is gekomen). Of erger nog, denk aan infecties met gevaarlijke bacteriën die resistent zijn geworden voor medicatie zoals bijvoorbeeld antibiotica. Dat is pas echt problematisch. En helaas een reëel gevaar.

Wist je dat…
* 80% van de badspeeltjes gevaarlijke bacteriën bevat?
* er 5 tot 75 miljoen gevaarlijke bacteriën huizen op een oppervlakte van slechts 1 x 1 cm?
* deze bacteriën zich voeden met rubber?

Wat nu?
Hoe ongezellig ook, het beste is om badspeeltjes uit de badkamer te verbannen. Of kies op zijn minst voor speeltjes die geen water absorberen of waarin water kan achterblijven. Ook al beseffen ze het niet, kinderen zullen je er uiteindelijk dankbaar voor zijn.

Lees ook: Hoe slecht zijn paaseitjes nou eigenlijk?

Reageer op artikel:
Het gevaar van het badeendje
Sluiten