Redactie
Redactie Zwanger 10 apr 2020

Zwangerschapssouvenirs: van gipsafdruk tot spatader

Zwangerschapssouvenirs: van gipsafdruk tot spatader

 

Je kunt de leukste souvenirs laten maken die je terug laten denken aan je zwangerschap.

Zo kun je een gipsafdruk laten maken van je bolle, zwangere buik (al dan niet inclusief borstpartij), hele foto-sessies zijn mogelijk (alleen, met partner, met kids, en met wie je er dan ook graag bij wilt hebben), je hebt zelfs buikstickers die je buik kunnen opleuken tijdens de fotosessie.

 

Er zijn ook zwangerschapssouvenirs die je gratis en voor niets krijgt bij het zwangerschapspakketje. We hebben ze op een rijtje gezet.

  • Met stip op nr. 1: striae . Doordat de huid van de buik in korte tijd erg oprekt, kun je de pech hebben dat je striae krijgt op je buik, en met een beetje pech ook op je billen en borsten. Om striae te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken moet je smeren, smeren en nog eens smeren. Op die manier houd je de huid soepel en neemt de kans op striae af. Was je buik onder de douche met een lekkere olie-achtige zeep en smeer je buik twee keer per dag in met een anti-striaecrème of -olie (niet te verwarren met afslankgel!) of een lekkere bodylotion. Mocht striae desondanks toch je buik versieren (of moeten we zeggen: ontsieren?), denk dan maar zo: zo’n zwangerschap is en blijft een prestatie van formaat en je hebt je strepen zodoende verdiend!
  • Twee kilootjes spek. Tijdens je zwangerschap komt je aan, gemiddeld zo’n 14 kilo. Dat gewicht is een optelsommetje van het gewicht van je groeiende kindje, vruchtwater, extra bloed dat door je lichaam gepompt wordt, vocht dat je lichaam vasthoudt, en ja, heus ook nog wel extra vet. In principe vliegen de meeste kilo’s er verbazingwekkend snel weer af (met dank aan slaapgebrek, geen tijd om eens rustig te zitten voor een goede maaltijd, en natuurlijk doordat het gewicht van vruchtwater, je baby in de buik, extra bloed na de bevalling tot het verleden behoort). Maar die láátste 2 kilo’s… die lijken maar geen afscheid te kunnen nemen. Het enige dat we je hierbij als tip kunnen aanbieden is een eerder geplaatst artikel: Back in shape zonder al te veel gekkigheid.
  • Er zijn vrouwen die tijdens of na hun zwangerschap (licht) incontinent raken. Hiermee bedoelen we: kleine beetjes plas verliezen. Niezen doe je nooit meer spontaan, alleen nog met twee spastisch gekruiste benen over elkaar. Een rondje hardlopen? Niet zonder Tena Lady in je broek. Op de trampoline? Niet zonder eerst vakkundig de laatste druppel uit je blaas te hebben geplast. Wil jij na de zwangerschap de dansvloer niet vroegtijdig moeten verlaten, dan gaat het principe van ‘voorkomen is beter dan genezen’ hier zeer zeker op. Onze tip: hang een paar post-its op plekken die je elke dag tegen komt, zoals de spiegel, autoradio of wc, en zet hier een uitroepteken op. Elke keer als je dit briefje ziet, train je je bekkenbodemspieren. Hoe werkt het? Span de spieren die je ook gebruikt wanneer je je plas moet ophouden en denk dan tegelijk dat er een briefje tussen je billen zit. Als je de juiste spieren niet kunt vinden, probeer dan tijdens het plassen een keer te stoppen (gewoon om het principe te voelen, zeer zeker niet altijd, want dan heb je voor je het weet een blaasontsteking). Uit/in en dat vijf keer per sessie en dat een paar keer per dag. Het kost je per keer misschien dertig seconden, maar het bespaart je in de toekomst een hoop ongemak.
  • Van borsten in optima forma naar sneue theezakjes. Werden je borsten tijdens de zwangerschap en het borstvoeden alleen maar voller, groter en mooier dan hopen we dat je er van genoten hebt (ondanks de pijnlijke stuwing, tepelkloven en andere ongemakjes), want stop je met borstvoeden dan is het helaas gedaan met alle pracht en praal. Weg volume. Keken ze eerst nog pront vooruit, nu kijken ze beschaamd naar beneden. Terwijl dat natuurlijk nergens voor nodig is, want ze hebben wel mooi een mens gevoed, groter laten groeien, de beste basis gegeven voor de toekomst. Als de prijs die je daarvoor betaalt twee leeggelopen ballonen is, dan is dat slechts een schijntje, toch?
  • Had je tijdens de zwangerschap nog de mooiste bos glanzende haren, is het niet onwaarschijnlijk dat je na de bevalling te maken krijgt met (extreme) haaruitval . Zie jij het somber in voor jezelf of heb je slechte ervaringen met haarverlies, dan is Priorin wel wat voor jou, te koop bij de drogist en te slikken vanaf week 34. Priorin bevat natuurlijke bestanddelen zoals gistextract en tarwekiemolie en is geschikt voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Biergisttabeletten dragen ook bij aan gezond haar. En gezond eten helpt natuurlijk ook. Eet lekker veel meloen, bessen, sinaasappels en appels, sla, kaas, eieren, noten en vis en drink veel water en melk. Maar goed, al deze goede tips ten spijt, is de kans nog steeds redelijk aanwezig dat jij net als je pasgeboren baby begint met een nieuwe haarimplant. Met name bij de haargrens in je gelaat springen die wilde, jonge, nieuwe haartjes zo lekker in het oog. Gelukkig maar dat deze souvenir niet voor het leven is. Die volle haardos ten tijde van je zwangerschap kunnen we je niet meer beloven, maar je haarhoeveelheid van vóór het kindertijdperk is haalbaar.
  • Onder andere door het soepeler worden van de aderwanden en doordat er een grotere hoeveelheid bloed door het lichaam gepompt wordt, kun je spataderen krijgen. Spataderen op je benen, in je lies en zelfs op je ‘private parts’. Ja, op je onderkantje. Én aan je achterkantje als het even tegenzit; aambeien zijn namelijk ook spataderen. Het is een veelvoorkomend zwangerschapsleed en het verdient zeker niet de schoonheidsprijs. Je kunt een aantal dingen doen – niet om het te voorkomen, maar wel om het minder erg te laten worden – en één ervan is: draag een steunkous. Een steunkous? Ja, sommigen van ons moeten er heel wat voor over hebben om dat lieve baby’tje op de wereld te zetten. Denk nou niet dat er geen elegante steunkousen bestaan, laat www.steunkousen.nl je verrassen. Een steunkous wordt meestal wel vergoed door de verzekering, maar overleg eerst even met de verloskundige, want misschien heb je een verwijsbriefje van haar nodig. Hier nog een paar tips: leg je benen omhoog als je rust of televisie kijkt, niet met je benen over elkaar zitten, leg tijdens het slapen een kussen bij het voeteneinde onder je matras en blijf bewegen. In de meeste gevallen verdwijnen de spataderen na de bevalling als sneeuw voor de zon. Zo niet, en mocht je opvallende spataderen overhouden aan de zwangerschap, dan kun je altijd nog overwegen die lelijke dingen door een arts weg te laten halen. Doe dit alleen wanneer je er zeker van bent dat je niet meer zwanger wilt worden, anders blijf je bezig.

 

Meer lezen over het post-zwangerschapstijdperk? Dan zijn deze artikelen ook interessant voor jou:
De eerste keer seks na de bevalling.
Moeders versus Vaders.

Handige Baby Hacks

Reageer op artikel:
Zwangerschapssouvenirs: van gipsafdruk tot spatader
Sluiten