Redactie
Redactie Zwanger 9 jan 2020

Welke haarkleur krijgt jouw kindje? Doe een voorspelling op basis van wetenschappelijke feiten

Welke haarkleur krijgt je kindje?

 

Wens

Al van jongs af aan heb ik een kinderwens gehad. Een nogal concrete kinderwens zelfs: ik wilde zó graag een kindje met rood haar. Een van mijn beste vriendinnetjes had rood haar, en ik vond het PRACHTIG. Mijn kinderwens is uitgekomen, 3 x maar liefst. En – zeg ik als niet geheel objectieve, veel te trotse moeder – persoonlijk vind ik ze fan-tas-tisch gelukt. Maaarrr: geen van allen heeft rood haar. Blond, bruin en bruin-blond, dat is het geworden. Qua haarkleur vormen ze een mooie kleurenrange die precies past binnen de haarkleur van mijn man (donker) en mijn haarkleur (blond). Was het dan reëel om überhaupt te durven hopen op een kindje met rood haar? Ik ben op onderzoek uitgegaan. Is het vooraf te voorspellen welke haarkleur je kindje krijgt?

 

Wat betreft haarkleur zit het zo…

Wanneer de zaadcel van de man het eitje van de vrouw samensmelten ontwikkelt zich een embryo met 46 chromosomen: 23 van mama en 23 van papa. Deze reeks van chromosomen die ouders doorgeven aan hun kind zijn uniek. Voor ieder kind weer. Álle genetische eigenschappen van je baby – haarkleur, oogkleur, geslacht, enz. – zijn dan à la minute al bepaald.

 

Melanine

De kleur haar van je kindje wordt uiteindelijk bepaald door een soort pigment, melanine. Dit pigment is er als het ware in 2 ‘varianten’:

  1. het blond-zwart gen, ook wel eumelanine genoemd en
  2. het niet rood-wel rood haar gen: feomelanine.

 

De natuur doet z’n werk

De natuur gaat eerlijk te werk en geeft een foetus van beide ouders evenveel eumelanine, het blond-zwarte haar-gen dus. Tot so far eerlijk, 50-50. Alleen: het is niet te voorspellen hoeveel van het blonde of van het zwarte gen per ouder meegegeven wordt. Als bijvoorbeeld beide ouders blond zijn, zou je makkelijk kunnen denken dat een kindje van deze twee meer blonde genen krijgt en de kans dan ook groter is dat dit kind lichter haar krijgt. Zou inderdaad heel goed kunnen en in de meeste gevallen is dit ook zo… Maar het hóeft niet altijd zo te zijn. Een ouder met blond haar kan namelijk net zo goed meer donkere dan blonde genen doorgeven. En andersom ook. Meestal geeft een ouder met zwart haar meer zwarte-genen door in de eumelanine. Maar het kan net zo goed zijn dat de vader of moeder met het donkere haar toevalling net meer blonde- dan zwarte-genen doorgeeft aan zijn of haar kroost. Met als ‘gevolg’: een kindje met blond haar.

 

Rood haar

Maar hoe zit dat dan met rood haar? Daarvoor gaat namelijk een andere biologische ‘wet’ op, als ook een ander gen, die van het niet rood-wel rood haar-gen: feomelanine. Het niet-rode-gen is dominant ten opzichte van het wel rode-gen. Dit betekent dat als een kind van één van de ouders het niet-rode-gen krijgt het kindje sowieso niet roodharig zal worden. Voor een kindje met rood haar zijn 2 rode haren-genen nodig. Hebben beide ouders rood haar, dan is de kans nagenoeg 100% dat een kindje van deze twee ook rood haar krijgt. Maar hebben beide ouders geen rood haar, kunnen ze wel nog steeds het rood-haar gen doorgeven, en zo kan het zijn dat er uit twee ouders zónder rood haar toch een kindje mét rood haar geboren wordt (of meerdere kindjes met rood haar zelfs!).

De kleur rood van dit haar wordt bepaald door het blond-zwart haar-gen. Dus wordt er vooral blond doorgegeven in combinatie met het rood haar-gen dan krijg je waarschijnlijk een oranje kindje. En wordt er meer zwart doorgegeven in combinatie met rood, dan zal er meer kastanje/bruin-rood ‘uitkomen’.

 

Conclusies

Conclusie 1: bij de versmelting van de zaadcel met de eicel is de kleur haar reeds bepaald, maar naar de haarkleur blijft het gissen tot het kindje er goed en wel is (tenzij zowel de aanstaande papa als mama roodharig is). En zelfs dan verkleuren haren nog naarmate kinderen ouder worden.

Conclusie 2: met 0,0 roodharigen in zowel mijn man’s familie als in mijn familie, was een roodharig kindje slechts wishful thinking.

 

 

Ook interessant:

Misverstanden rondom een miskraam
Foto’s plaatsen van je kind op social media: hoe kan dat (enigszins) veilig gedaan worden?
Enig kind zijn beïnvloedt de hersenstructuur.

Reageer op artikel:
Welke haarkleur krijgt jouw kindje? Doe een voorspelling op basis van wetenschappelijke feiten
Sluiten