Zoveel kilo kom je gemiddeld aan tijdens je zwangerschap:

Zoveel kilo kom je gemiddeld aan tijdens de zwangerschap…

Een kindje weegt bij de geboorte gemiddeld 3,5 kilo. Toch ben je aan het einde van de zwangerschap behoorlijk wat meer kilo’s dan dat aangekomen (als het goed is). Want een zwangere vrouw komt namelijk gemiddeld zo’n 13 kilo aan tijdens de zwangerschap. Vraag je je ook wel eens af waar die extra kilo’s nou precies in zitten?

Tips tegen striae: lees hier

In verschillende dingen… Het rekensommetje is als volgt:

  • Gewicht van je aanstaande minimonster: 3,5 kilo
  • Je baarmoeder: 1 kilo
  • De placenta en de vliezen: 0,5 kilo
  • Hoeveelheid vruchtwater, goed voor: 1 kilo
  • Extra bloed wat je lichaam aanmaakt: 1 kilo
  • Extra lichaamsspek: 2,5 kilo
  • Extra borst-volume: 0,5 kilo
  • Extra lichaamsvocht: 3 kilo
  • TOTAAL: 13 kilo

 

Gemiddeld

Maar dat is een gemiddelde hè! De een komt maar 10 kilo aan, de ander 30 kilo. Allemaal afhankelijk van hoe de metertjes bij bovenstaande kilo-ingrediënten uitslaan.

De meeste van deze extra kilo’s raak je al vrij snel na de bevalling weer kwijt. Simpelweg doordat je baby niet meer ín je buik zit, maar de baarmoeder heeft verlaten. En daarmee hebben ook de placenta en de vliezen hun uittocht gedaan. Niet normaal zoveel als je zweet die eerste week, echt je drijft nog net niet je kleren uit. En daarmee is het grootste vochtpercentage ook meteen weggevloeid. Het extra lichaamsvet wordt o.a. verbruikt tijdens borstvoeding (maar ook slaapgebrek zal wat aanspraak maken op je vetreserves). De baarmoeder slinkt weer… en zo lost de natuur alles weer mooi op.

Gewicht zegt niks over je baby

 

Grappig genoeg zegt het gewicht van je baby niet zoveel over het gewicht dat je aankomt tijdens de zwangerschap. Zo woog mijn eerste bij de geboorte 3065 gram en woog ik aan het einde van de rit zo’n 20 kilo zwaarder dan normaal (niet helemaal eerlijk van mij: ik ben bij 38 weken gestopt met wegen, toen was ik al 17 kilo zwaarder en vond ik het niet meer grappig). Terwijl ik bij mijn tweede, die toch mooi de 4 kilo aantikte bij zijn geboorte, maar 11 kilo was aangekomen. En dit terwijl ik tijdens deze zwangerschap een verslaving voor Mars-ijsjes had ontwikkeld en zeker twee van die ijsjes per dag naar binnen werkte. Plus het feit dat ik zo’n lage bloeddruk had dat mijn verloskundige het geen probleem vond dat ik per dag een zak drop in mijn holle kies propte (om niet eens te reppen over mijn meer dan gezonde reguliere eetlust).

Het kan verkeren dus. Wat mij nieuwsgierig maakt: hoeveel ben jij aangekomen tijdens je zwangerschap?

 

Heb je wat meer moeite om van die overtollige zwangerschapskilo’s af te komen? Dan hebben we nog wel wat interessante tips voor je: Back in shape zonder al teveel gekkigheid (sporten).

 

Wanneer voel je het eerste schopje?

Reageer op artikel:
Zoveel kilo kom je gemiddeld aan tijdens je zwangerschap:
Sluiten