De eerste keer seks na je bevalling

 

De eerste keer seks na je bevalling

We hebben meer intieme zaken met jebesproken, dus de eerste keer seks na de bevalling kan ook niet genegeerd worden. Mocht je vinden dat dit onderwerp op een raar moment komt; er zijn vrouwen die binnen een jaar tijd twee keer zwanger raken. Dat wil zeggen dat er nog steeds vrouwen zijn die niet weten dat je gewoon vruchtbaar bent na de geboorte van je baby. En het geven van borstvoeding is verre vanvoorbehoedsmiddel.

Wanneer doen jullie ‘het’ weer? Tja, dat is natuurlijk voor iedereen verschillend. Afhankelijk van de soort bevalling, mate van vermoeidheid, lichamelijke of juist mentale gesteldheid, een al dan niet gemakkelijkebabyofechtelijke ruzieszal de ene vrouw wat eerder in the mood zijn dan de ander. Als je borstvoeding geeft,ben je over het algemeen ook wat ‘droger’,dus heb je misschien ook wat minder zin. Maar verwachtook niet dat je partner er meteen klaar voor is. Het is voor een partner per slot van rekening ook niet niks om in volle bewustzijn een bevalling te aanschouwen, ook al zien wij vrouwen dat meer als een kwestie van ‘jij stond erbij en keek ernaar’. En ja, ook al vinden vrouwen dat alleen zij het recht hebben om moe te zijn vanwege gebroken nachtendoor nachtvoedingen, ook hij is misschien licht – dat wel – vermoeid. Mocht je hoge drang voelen of je partnervan je af moeten slaan; sowiesois het verstandig om het de eerste drie weken te laten bij er aan te denken of er over te praten. Die tijd is namelijk nodig om de baarmoedermond weer te sluiten. Is je baarmoedermond nog niet geheel gesloten, dan is er kans op infectiegevaar. Artsen raden zelfs aan te wachten tot vier tot zesweken na de bevalling, in ieder geval tot het bloedverlies gestopt is en de anticonceptie is geregeld.

TIP:

Ondanks dat je misschien borstvoeding geeft, kun je zwanger worden. Bespreek daarom goed met je partner en gynaecoloog of verloskundige wat voor jou een goede oplossing kan zijn om een zwangerschap te voorkomen.

 

Maar dan is het moment daar. En dan kan het best een beetje onwennig en spannend zijn. Je lichaam is nog niet de oude, maar dat moeten jij en je partner maar op de koop toe nemen. Mocht je borstvoeding geven, dan kunnen je borsten zelfs melk lekken. Dit zou je tegen kunnen gaan door van tevoren even te kolven of te voeden, maar we begrijpen dat dit de spontaniteit niet ten goede zal komen. De kans is in ieder geval groot dat dit niet de beste sessie ooit zal worden. Je zult hoogstwaarschijnlijk droog zijn de eerste paar keer. En misschien is het zelfs een beetje pijnlijk, voelt het nauw aan. Dat gaat allemaal weer over en glijmiddel kan een uitkomst bieden. Blijft het pijnlijk, dan misschien toch maar even laten checken bij de gynaecoloog. De bedoeling is natuurlijk dat alles weer bij het oude terugkomt, of zelfs beter wordt!

 

Lees ook:

Jullie seksleven na kinderen

Reageer op artikel:
De eerste keer seks na je bevalling
Sluiten