Vreemde (eerste) woordjes van dreumesen en peuters

Vreemde (eerste) woordjes van dreumesen en peuters

 

De meeste kinderen beginnen zo rond hun eerste jaar een beetje herkenbare woordjes te produceren: je kind brabbelt voor die tijd waarschijnlijk wel al veel en gevarieerd en het klinkt als de taal die jullie thuis spreken, alleen zijn het vaak nog zelfverzonnen woorden.

Rond de eerste verjaardag beginnen de eerste woordjes ergens op te lijken. Meestal beginnen ze met ‘papa’ (blijft de frustratie van iedere moeder), ‘dada’ en het woord ‘nee’ hebben ze helaas ook al vrij snel onder de knie (‘ja’ daarentegen…).

 

Het blijft een leuk iets, die eerste woordjes. Het maakt je als ouder trots, er breekt een nieuwe fase aan: de belofte dat je als ouder je kind beter zal gaan begrijpen, maar het is vooral ook leuk omdat kinderen zo kunnen verbazen.

 

Onze jongste had als een van zijn eerste woordjes ‘tietuh’. Hij sloeg daarbij dan met twee vuistjes op borsthoogte. Doken er op straat lieve omaatjes in zijn wandelwagen om dit kleine monster wat aandacht te geven, sloeg hij gelukzalig met zijn vuistjes op de borst, riep hard ‘tietuhhh’… en dan dropen de omaatjes af, met opgetrokken wenkbrauwen.

Ik vraag me nog steeds af wie hem dit als grapje heeft geleerd (ik verdenk zijn oudere broers), want één ding is zeker: van zijn ouders heeft hij het niet.

 

De middelste had als een van zijn eerste woordjes ‘tiettuig’. En nee, hij bedoelde daarmee geen beha (had gekund), en ja, het feit dat ook in dit woord ‘tiet’ weer terugkomt maakt ons als ouders enigszins verdacht, maar ook hier wassen wij onze handen in onschuld. Hij bedoelde slechts het woord ‘vliegtuig’, zijn obsessie van dat moment.

 

Onze oudste had het steevast over ‘oken’. Kostte me een paar dagen om erachter te komen dat dit ‘drinken’ betekent (geef toe: deze twee woorden komen niet eens bij elkaar in de buurt), maar nu – zo’n 10 jaar later – is het een vast onderdeel van ons vocabulaire geworden.

 

De eerste keer ‘gottedomme’ is er ook eentje die je nooit vergeet. Net als ‘f*ck’ of ‘k*t’. Met het schaamrood op de kaken – en van binnen stiekem gniffelend – bedenk je je als ouder dat het de hoogste tijd wordt om je woordkeuze te herzien.

 

Ik zal ook nooit vergeten dat een kind van vrienden een tijdje lang het woord ‘kutbelasting’ te pas en te onpas ten gehore bracht. De vader van het betreffende kindje werkte bij de belastingdienst, het betreffende kindje had een weekend bij oom en tante gelogeerd en oom had in dit weekend één missie: om het woord ‘kutbelasting’ de mantra van dit lieve, onschuldige jongetje te maken. Dat was gelukt.

 

Beginnen die kleintjes te praten, kun je je lol op (… mits ze in handen van de verkeerde persoon komen dus). Hebben jullie kindjes jullie versteld doen staan met hun eerste woordjes? Laat ons dan vooral meedelen in het plezier of de verbazing!

 

Overigens, ieder kind houdt wat betreft spraakontwikkeling zijn eigen tempo aan hoor. Dus houd je niet strikt vast aan die eerste woordjes die na 12 maanden te horen zouden moeten zijn. Er zijn volkomen normale kindjes bij wie het praten een stuk eerder of juist later begint. Het ene kind zingt ‘Leef’ van André Hazes van begin tot eind mee met krap 13 maanden oud, maar maakt nog totaal geen aanstalten om te gaan lopen, het andere kind rent met twaalf maanden al rondjes om de tafel, maar lijkt een half jaar later nog steeds geen duidelijke klank uit te kunnen slaan.

Als de mentale ontwikkeling wat sneller gaat, gaat de motorische ontwikkeling vaak wat langzamer en vice versa. Mocht je toch een béétje een richtlijn willen wat betreft spraakontwikkeling, hierbij:

  • Rond de 1e verjaardag: er wordt veel en gevarieerd gebrabbeld
  • Rond 1,5 jaar: naast ‘papa’ en ‘mama’ kunnen er nog een aantal andere woorden uitgesproken worden
  • Rond de 2e verjaardag: er kunnen 2 woorden gecombineerd worden (‘ik mee’ of ‘papa auto’)
  • Rond de 3e verjaardag: er kunnen zinnetjes gemaakt worden van 3 tot 5 woorden
  • Rond de 4e verjaardag: er kan gesproken worden in eenvoudige zinnetjes, maar er is vaak nog moeite met meervoud en het vervoegen van werkwoorden

 

Meer lezen over ouders en kinderen? dan zijn de volgende artikelen wellicht interessant:
Copy-paste gedrag
Oepsss, dochter houdt moeder een spiegel voor

Reageer op artikel:
Vreemde (eerste) woordjes van dreumesen en peuters
Sluiten