Zomer- en wintertijd

Zomer- en wintertijd

Vandaag gaat de zomertijd weer in. Heerlijk voor ons, maar voor de kinderen is het vaak even wennen.Vanaf 2021 schijnt het afgeschaft te worden, maar tot die tijd is het handig om wat handvatten te hebben.

Hoe gelukkig ben je wanneer je baby een goedslaapritme te pakken heeft. En dan gaat de zomertijd in: een uurtje minder slaap. Veel baby’s hebben last van dat ene uurtje tijdsverschil. Niet dat ze zo veel slaperiger zullen zijn, maar wel wat huileriger en sneller prikkelbaar.

70 % van de baby’s slaapt bij de ouders in bed

Stap voor stap

Je baby zomaar op de nieuwe tijd in bed leggen, gaat helaas niet op. Want het biologische ritme van je baby loopt nog dat ene uurtje achter of voor. Beter is het om rustig de tijden te verplaatsen: iedere dag het slaapje met een kwartiertje verleggen. Ging je baby in de wintertijd om 19.00 uur naar bed, dan is dat in de zomertijd 20.00 uur op de eerste dag, 19.45 uur op de tweede dag, 19.30 uur op de derde dag en zit hij de vijfde dag weer in het gareel. Hoewel het sommige baby’s wat meer moeite kost zich aan de nieuwe tijd aan te passen. Je kunt hem een handje helpen bij het sneller aanpassen aan het nieuwe ritme door te zorgen voor dikke gordijnen of de ramen af te plakken met vuilniszakken, zodat het echt goed donker is op zijn kamertje (ook als het nog licht is buiten). Doe dat laatste uurtje voor het slapen gaan rustig aan, dus geen wilde spelletjes. ’s Ochtends werkt het juist andersom: gooi de gordijnen open, doe de lichten aan en pak meteen het dagritme op, zodat je baby direct goed wakker is.

Mooiste slaaptextiel

Van zomertijd naar wintertijd

Gelukkig duurt het nog even, maar: van zomertijd naar wintertijd is over het algemeen wat makkelijker te behappen voor kleine baby’s, maar ook dan geldt bovenstaand principe, maar dan – vanzelfsprekend – andersom.

Bewezen: moeders krijgen inderdaad minder slaap dan vaders

Reageer op artikel:
Zomer- en wintertijd
Sluiten