Marieke
Marieke Lifestyle 18 apr 2018

18 manieren om een relaxte moeder te worden

18 manieren om een relaxte moeder te worden

 

 1. Zorg goed voor jezelf en geef jezelf wat extra aandacht: smeer je in met een lekkere bodylotion, maak een gezonde vruchtensalade, eet goed, drink voldoende, geef jezelf een manicure cadeau, wat dan ook… Als je goed voor jezelf zorgt, voel je je per definitie mentaal stukken beter dan wanneer je er als een slons bij loopt, alleen maar junk food eet en jezelf verwaarloost.
 2. Neem tijd voor jezelf. Maak een wandelingetje, ga wat eerder naar bed dan je man (okay, klinkt ongezellig, maar je hebt wel even wat tijd voor jezelf zonder iemand anders om je heen).
 3. Wordt het je overdag even teveel? Kies vooral voor de wat gemakkelijkere weg en entertain je kinderen met een iPad of telefoon in hun handen, of zet een filmpje op… Mits je dit niet iedere dag, een paar uur per dag doet, kan dat echt geen kwaad. Je kinderen zullen je er zelfs dankbaar voor zijn.
 4. Of trek je terug op de wc met de deur op slot. Al is het maar 3 minuten me-time in het kleinste kamertje van het huis; je bent in ieder geval even alleen.
 5. Ga erop uit. Avond uit of – beter nog – weekendje weg met vriendinnen. Toegegeven, het slaapgebrek zorgt ervoor dat je straks weer een week moet bijkomen, maar mentaal ben je weer volledig opgeladen.
 6. Neem een lekker bad zodra de kids in bed liggen. Liefst met wat lavendelolie en magnesiumbadzout erin voor wat extra ontspanning.
 7. Spray wat lavendelolie op je kussen of door je kamer. Lavendelgeur zorgt voor een ontspannen state of mind.
 8. Neem een kop kamillethee voor het slapen gaan. Beter nog: gebruik 2 zakjes thee in plaats van 1.
 9. Ga een uurtje sporten, hardlopen, naar yoga… Ook al denk je dat sporten misschien juist uitput, niets is minder waar, je krijgt er juíst energie van.
 10. Download een mindfulness-app en ga daarmee aan de slag. Al is het een paar minuten per dag. Het leert je relativeren, negatieve gedachten of gevoelens te verzetten, het leert je ademhalingsoefeningen zodat je beter kunt ontspannen.
 11. Geef het aan bij je partner, een vriendin of bij familie wanneer je gestresst bent, er is altijd wel iemand die kan bijspringen.
 12. Als je de tijd die je met je kinderen doorbrengt er ook écht 100% voor ze bent, voel je je ook niet vervelend als je je daarna – wanneer die mogelijkheid zich voordoet – even volledig voor ze afsluit.
 13. Choose your battles: ga alleen die strijd aan met je kinderen, werk, collegae, vrienden of familieleden die de moeite waard is. Is het niet zo belangrijk? Doe dan of je neus bloedt, negeer het en laat het gaan. Kun je er iets aan doen? Dan onderneem je actie. Kun je niets aan een situatie veranderen? Dan geef je er ook geen aandacht meer aan.
 14. Heb niet te hoge verwachtingen van jezelf, van je partner of van je kinderen. Fouten maken is normaal. Geen fouten maken is niet normaal.
 15. Houd je agenda simpel en overzichtelijk. Wordt het je teveel? Dan schrap je afspraken of verantwoordelijkheden waar mogelijk. Net zolang totdat je batterij weer is opgeladen en je weer puf genoeg hebt. Pleeg geen roofbouw op je lichaam.
 16. Bouw routines in. Een vast patroon staat voor duidelijkheid. En onverwachte verrassingen kunnen nog wel eens voor stress zorgen.
 17. Knuffel met de mensen die je lief hebt: je partner en je kinderen vooral. Zo maak je endorfine aan, en dat zorgt voor het geluksgevoel en minder stress.
 18. Focus alleen op het positieve.

 

En als je kiest voor het avondje uit (tip nr. 5), dan meteen ook wat tips om deze avond tot een groot succes te maken: Eerste avond uit na de bevalling.

Reageer op artikel:
18 manieren om een relaxte moeder te worden
Sluiten