Oorpijn

Oorpijn

Oorpijn is iets waardoor veel kindjes geveld worden. Oorpijn kan ontstaan door verkoudheid. Slijmvlies kan opzetten, waardoor de buis van Eustachius verstopt raakt en dat kan druk geven op de trommelvliezen en soms kan het een ontsteking veroorzaken in het middenoor. Je kindje kan echt veel last hebben van oorpijn: niet alleen vanwege de daadwerkelijke pijn, maar ook zijn eetlust kan afnemen, je kindje kan slechter gaan horen (nee, je kindje is dus niet oost-Indisch doof), slechter slapen en in geval van een oorontsteking kan er ook koorts optreden.

What to do?

Heeft je kindje oorpijn of een oorontsteking dan zijn er een paar dingen die je kunt doen, of juist moet laten:

– In eerste instantie helpt een neusspray het allerbeste. Dit zorgt ervoor dat de luchtwegen vrij gemaakt worden en dat er minder druk op het oor komt te staan. Het kan geen kwaad om een neusspray van zoutoplossing of voor korte termijn (maximaal 1 week) en xylometazoline neusspray voor kinderen van 2 – 6 jaar (bijvoorbeeld otrivin) te gebruiken. Dit is verkrijgbaar bij de drogist of via deze link. Is je kindje jonger dan 2 jaar zal je deze xylometazoline neusspray moeten halen bij de apotheek aangezien je dan een lagere concentratie nodig hebt. Dit kan je zonder recept kopen.

– Een paracetemol om de pijn te verlichten, zal Jan junior je dankbaar voor zijn.

– Blijf zoveel mogelijk van het oor af. Ook al kan er behoorlijk wat smurrie uit het oor komen ( hele ladingen die aan haren gaan koeken, een ordinaire snotneus is er niets bij), maak alleen de buitenkant van het oor schoon, kom echt niet met wattenstokjes in het oor.

– Verhoog het matras van je kindje aan de hoofdzijde; als zijn hoofdje wat hoger ligt dan de rest van zijn lichaam, wordt de druk op de oren minder groot, zo verlicht je de pijn een beetje

Tips uit oma’s tijd:

– Geef je kind een warm voetenbad. De voeten onderdompelen in een echt warm bad, teiltje of emmertje, zo’n 15 minuten lang. Zoals net aangegeven ontstaat oorpijn door druk op het trommelvlies. Door een warm voetenbad wordt de bloeddoorstroming in het lichaam gestimuleerd, waardoor niet alleen de druk op het oor afneemt, maar ook gifstoffen afgevoerd kunnen worden, met een beetje geluk ook die gifstoffen die de ontsteking veroorzaken.

– Ui heeft ook een heilzame, genezende werking: je kunt een ui open snijden en deze in de slaapkamer van je kindje leggen of de stukken ui in een zakdoekje vouwen en op het oor van je kindje leggen. Ui werkt namelijk ontsmettend, slijmoplossend, pijnremmend en ontstekingsremmend. Wellicht het proberen waard!

De oplossing voor de gevaarlijke wattenstaafjes

Zetpil: welke kant eerst? Dit weet bijna niemand!

 

Reageer op artikel:
Oorpijn
Sluiten