Wat te doen bij oorpijn bij kinderen?

Oorpijn is iets waardoor veel kindjes geveld worden. Oorpijn kan ontstaan door verkoudheid. Slijmvlies kan opzetten, waardoor de buis van Eustachius verstopt raakt en dat kan druk geven op de trommelvliezen en soms kan het een ontsteking veroorzaken in het middenoor. Je kindje kan echt veel last hebben van oorpijn: niet alleen vanwege de daadwerkelijke pijn, maar ook zijn eetlust kan afnemen, je kindje kan slechter gaan horen (nee, je kindje is dus niet oost-Indisch doof), slechter slapen en in geval van een oorontsteking kan er ook koorts optreden.

What to do?

Heeft je kindje oorpijn of een oorontsteking dan zijn er een paar dingen die je kunt doen, of juist moet laten.

 

Neusspray

In eerste instantie helpt een neusspray het allerbeste. Dit zorgt ervoor dat de luchtwegen vrij gemaakt worden en dat er minder druk op het oor komt te staan. Het kan geen kwaad om een neusspray van zoutoplossing of voor korte termijn (maximaal 1 week) en xylometazoline neusspray voor kinderen van 2 – 6 jaar (bijvoorbeeld otrivin) te gebruiken. Online verkrijgbaar of bij een drogist. Is je kindje jonger dan 2 jaar ? Dan zal je deze xylometazoline neusspray moeten halen bij de apotheek. Dit omdat je dan een lagere concentratie nodig hebt. Dit kan je zonder recept kopen.

 

Paracetamol

Een paracetemol om de pijn te verlichten… zal junior je dankbaar voor zijn.

 

Het oor zelf

Blijf zoveel mogelijk van het oor af. Ook al kan er behoorlijk wat smurrie uit het oor komen (hele ladingen die aan haren gaan koeken, een ordinaire snotneus is er niets bij). Maak alleen de buitenkant van het oor schoon en kom echt NIET met wattenstokjes in het oor.

De oplossing voor de gevaarlijke wattenstaafjes

Slapen

Verhoog het matras van je kindje aan de hoofdzijde. Als zijn hoofdje wat hoger ligt dan de rest van zijn lichaam, wordt de druk op de oren minder groot, zo verlicht je de pijn een beetje.

Tips uit oma’s tijd:

Voetenbad

Geef je kind een warm voetenbad. De voeten onderdompelen in een echt warm bad, teiltje of emmertje, zo’n 15 minuten lang. Zoals net aangegeven ontstaat oorpijn door druk op het trommelvlies. Door een warm voetenbad wordt de bloeddoorstroming in het lichaam gestimuleerd. Hierdoor neemt niet alleen de druk op het oor af, maar ook gifstoffen kunnen afgevoerd worden. En met een beetje geluk ook die gifstoffen die de ontsteking veroorzaken.

 

Ui

Wit je dat ui ook een heilzame, genezende werking heeft? Je kunt een ui open snijden en deze in de slaapkamer van je kindje leggen of de stukken ui in een zakdoekje vouwen en op het oor van je kindje leggen. Ui werkt namelijk ontsmettend, slijmoplossend, pijnremmend en ontstekingsremmend. Wellicht het proberen waard!

Zetpil: welke kant eerst? Dit weet bijna niemand!

 

Reageer op artikel:
Wat te doen bij oorpijn bij kinderen?
Sluiten