Nina
Nina Peuter 26 mrt 2018

Buikpijn bij kinderen

Buikpijn bij kinderen

Buikpijn is een veelvoorkomend iets en is erg vervelend voor kinderen. Soms is het iets wat maar één dag aanhoudt, soms een paar dagen achter elkaar en in het slechtste geval voor langere tijd (chronische buikpijn). Zeker bij buikpijn die maar kort aanhoudt, is het lastig te zeggen wat nou de oorzaak precies is (geweest) van de pijn.

 

Buikpijn kan bijvoorbeeld ontstaan door een buikgriep. Een virus of bacterie is dan de boosdoener en het kan je kind zomaar ineens overvallen. Helaas komt een bacterie of virus nooit ‘alleen’, maar gaat gepaard met overgeven, misselijkheid, krampen en/of diarree.

 

Buikpijn kan ook veroorzaakt worden door obstipatie. Je kind heeft dan harde ontlasting en poept ook maar weinig. Dit kan weer komen door een blaasontsteking of door een ontsteking ergens anders in het lichaam, zoals een oor- of keelontsteking. Kinderen hebben dan ergens in hun buik pijn maar kunnen de plek van de pijn niet direct benoemen of aanwijzen.

 

Ook wormpjes kunnen een boosdoener zijn. Sommige wormpjes althans, want de meest voorkomende parasieten onder schoolgaande kinderen – die met de toepasselijke naam ‘aarsmaden’ – veroorzaken geen buikpijn maar een intense, gekmakende jeuk in de ‘aars’. Kinderen kunnen ook dat niet altijd goed benoemen en zeggen dan dat ze buikpijn hebben.

 

Buikpijn kan verder nog ontstaan door een voedselintolerantie of allergie of door stress (ja, zelfs op jonge leeftijd al) en kent nog heel wat andere oorzaken… Het is dus niet altijd even makkelijk om een diagnose te stellen. Nou is dat in het geval van een paar dagen buikpijn ook niet echt nodig. Máár, klaagt je kind langere tijd over steeds terugkerende buikpijn, houdt de pijn continu aan en gaat hij wellicht gepaard met koorts, diarree, obstipatie, overgeven, misselijkheid, krampen, bloed in zijn ontlasting, pijn bij het plassen en/of een verminderde eetlust, dan is het zeker de moeite waard om naar je huisarts te gaan en je eventueel zelfs door te laten verwijzen naar een specialist voor verder onderzoek. Lang niet altijd hoeft er iets ernstigs aan de hand te zijn, maar hoe fijn is het voor je kind als bijvoorbeeld blijkt dat het obstipatie is die ‘eenvoudig’ verholpen kan worden met een zakje laxeermiddel. Let op: ga nooit zelf met medicatie experimenteren. Laat altijd een arts de diagnose stellen en laat hem of haar bepalen wat wijsheid is.

Oma’s tips

Helaas is er tegen buikpijn niet zoveel te doen. Een zetpil wil nog weleens helpen, maar voldoende rust, regelmaat, een beetje ontspanning en vooral slaap werken vaak het allerbeste. Kinderen vinden een warme pittenkruik op hun buik vaak lekker (en de kleintjes vinden het meestal nog wel interessant staan ook), of een lekker warm (niet té heet!) bad. Eventueel kun je het eten en drinken van je kind in tijden van buikpijn een beetje aanpassen: laat hem goed drinken, geef hem vezelrijk, niet té vet eten (dus geen friet, dikke lagen boter, chips), en geef hem geen citrusvruchten, want die kunnen zijn buikkrampen verergeren. (Te) veel suiker is in deze toestand overigens ook niet bevorderlijk. Gek genoeg is er één uitzondering (weliswaar niet wetenschappelijk aangetoond, maar voor veel mensen een wondermiddel): een paar slokjes kindercola of lauwe cola (al dan niet met een schepje suiker erin), waar in ieder geval het koolzuur uit is want dat prikkelt zijn darmen te veel, willen nog weleens de buikpijn van je kind wegnemen.[/kader]

Heerst er bij jullie thuis een kots- en/of diarreevirus, laat iedereen dan zijn handen goed wassen, en vergeet niet de wcbril en de deurklinken een paar keer extra af te nemen. Dettol heeft bijvoorbeeld een bacteriedodende spray in het assortiment.

Je vergeeft het jezelf nooit! Doe een EHBO-cursus

Hoe weet je of je kind een voedselallergie of –intolerantie heeft?

 

Reageer op artikel:
Buikpijn bij kinderen
Sluiten