Redactie
Redactie Baby 11 apr 2019

Zetpil: welke kant eerst? Dit weet bijna niemand!

Zetpil: welke kant eerst?

De zetpil, we hebben hem allemaal wel eens gebruikt. Of voor jezelf of voor je kinderen. Zetpillen zijn vooral voor kleine kinderen heel handig, want baby’s kunnen natuurlijk nog geen pillen slikken en drankjes met een vies smaakje zullen ze hoogstwaarschijnlijk ook niet graag drinken. Maar hoe stop je de zetpil erin?

CHECKLIST: MUST HAVES VOOR EEN BABY, DE UITZET

Wat is de voor- en wat is de achterkant van een zetpil?

Bijna iedereen denkt dat de punt van de zetpil speciaal gemaakt is om als eerst in de billen te stoppen, maar je zult je verbazen over de echte reden van het puntje. Er wordt beweerd dat je juiste eerst de dikkere kant in de billen moet stoppen en het puntje juist bedoeld is om het poepgaatje erom heen te laten sluiten.

Dit kun je niet menen

Toen ik dit van een vriendin hoorde dat ik oprecht dat ze een grapje maakte. “Waarom zit dat puntje er dan in vredesnaam aan?”. Toen ik op onderzoek uit ging werd ik toch wat minder zeker van mijn zaak. Bij de apotheek konden ze mij het echte antwoord ook niet geven en blijkbaar is dit al jaren een punt van discussie. Als blijkt dat je eerst de brede kant in de billen moet stoppen, dan moet ik denk ik wel duizend keer excuses aanbieden aan mijn vier kinderen die ik dan al die heb heb ‘mishandeld’ met het verkeerd inbrengen van de zetpillen.

Belangrijk om te weten

Welke kant je ook als eerst inbrengt bij je kind (of bij jezelf) mag je zelf weten natuurlijk, maar we hebben nog wel de volgende tips voor je.

  • zorg dat je je handen goed wast met water en zeep voordat je de pil inbrengt
  • smeer wat Sudocrem of Bepanthen op de het puntje of het achterkantje van de pil voordat je de pil in de billen stopt, zodat de pil wat makkelijker glijdt
  • probeer de pil in te brengen nadat het kindje gepoept heeft

Hadden deze ouders maar íets beter nagedacht over de naam van hun kind…

Reageer op artikel:
Zetpil: welke kant eerst? Dit weet bijna niemand!
Sluiten