Marieke
Marieke Wist je dat... 16 mei 2018

Het nut van poepen tijdens de bevalling

Het nut van poepen tijdens de bevalling

 

We kunnen om de hete brij heen draaien, maar laten we gewoon eerlijk zijn en open kaart spelen: 9 van de 10 vrouwen poept tijdens de bevalling. Zo, dat is eruit. Bereid je partner ook maar vast voor (of misschien juist liever niet, dat kun je zelf het beste inschatten) op het feit dat die lucht die hij op een bepaald moment tijdens de bevalling eventueel ruikt, niet de gynaecoloog was die er eentje heeft laten vliegen van de spanning. Nee dat ben jij. Tijdens de persweeën ben je namelijk immens hard aan het persen om de baby eruit te krijgen en in negen van de tien gevallen komt er dan ook wat ontlasting mee. Gelukkig gaat de verloskundige of gynaecoloog hier erg discreet mee om (hoewel, ik kan me herinneren dat een verloskundige een keer aan een vriendin vroeg of ze misschien aardbeien had gegeten die dag…) en veegt het meestal weg voordat iemand iets kan zien. Of ruiken.

 

Hoe dan ook. Nu jij dit weet kom jij in ieder geval niet meer voor een onaangename verrassing te staan tijdens de bevalling.

En ook geen onnodige schaamte meer. Want wist je dat poepen tijdens de bevalling een functie heeft? Meerdere zelfs!

  • Het voorkomt dat je de eerste dagen na de bevalling voor ‘de grote boodschap’ naar de wc moet. En geloof ons, het feit dat je je darmen daar op het bevallingsbed leegt, zal je straks een hoop(je) schelen. Die eerste keer poepen na de bevalling kan namelijk voor sommigen een niet zo’n fijne aangelegenheid zijn; niet iets waar je als kramende vrouw naar uitkijkt.
  • Het is voor de verloskundige een soort van graadmeter om te zien of je je bekkenbodemspieren wel goed gebruikt en dus zelfstandig in staat bent om het kindje door het geboortekanaal naar buiten te persen, of dat er wellicht hulp ingeschakeld moet worden van attributen of specialisten.
  • En tot slot (daar moeten we bij vermelden dat niet alle onderzoekers en medici deze stelling 100% steunen) zijn er wetenschappers die zeggen dat de goede bacteriën die in ontlasting zitten een gunstige invloed hebben op het immuunsysteem van een pasgeboren baby.

 

Toch fijn om te weten dat zoiets gênants ook nuttig kan zijn, toch?

 

Meer lezen over de bevalling? Check dan deze link:
Soorten en maten pijnbestrijding.
En deze: Een spoedcursus bevallen.

Bevallen is eigenlijk een opeenvolging van verschillende ‘bevallingen’ na elkaar

 

Reageer op artikel:
Het nut van poepen tijdens de bevalling
Sluiten