Soorten en maten pijnbestrijding

Soorten en maten pijnbestrijding

Zonder pijnbestrijding. Tja… het hele leger van Napoleon is er op die manier gekomen, het moet dus te doen zijn. Dat is het gelukkig ook! Een voordeel van alle pijnbestrijding achterwege laten, is dat je thuis kunt bevallen als je dat prettig vindt.En mocht je toch in het ziekenhuis bevallen, dan mag je als alles goed is gegaan vrijwel meteen naar huis. Ook zul je geen last hebben van eventuele bijwerkingen van de pijnbestrijding.

 

Mocht je wel voor pijnbestrijding moeten of willen kiezen,dan bestaan er een aantal manieren, maar de bekendste is natuurlijk de ruggenprik (epiduraal). Weet je zeker dat je met ruggenprik wilt bevallen? Zoek dan van tevoren uit of het ziekenhuis waar jij gaat bevallen wel 24 uur per dag ruggenprikken geeft (niet in alle ziekenhuizen zijn ‘s nachts anesthesisten aanwezig die de prik moeten zetten).

Heb je weeën en weet je zeker dat je een ruggenprik wilt, zorg er dan voor dat je ruim van tevoren, in ieder geval voordat je al een aantal centimeters ontsluiting verder bent, aangeeft dat je een ruggenprik wilt. Soms kan het zijn dat je al ‘te ver’ bent (en wat ‘te ver’is, verschilt per persoonen per arts) en dan vinden de artsen het soms verstandig om er geen meer te zetten. Houd er meteen ook rekening mee dat tussen het vragen en het krijgen van een ruggenprik wel een uur of langer kan zitten.

Bij een ruggenprik hoort soms ook een blaaskatheter (een dun slangetje dat via de plasbuis wordt ingebracht en de plas opvangt in een daarvoor bestemd zakje), omdat je geen aandrang voelt wanneer je moet plassen. In vergelijking met een bevalling is dat a piece of cake, maar wel fijn om van tevoren te weten dat je dit erbij krijgt. Wanneer de katheter wordt verwijderd, zul je even op je tanden moeten bijten; het gedeelte daaronder is namelijk al behoorlijk gehavend.

Let op: een bijwerking van een ruggenprik kan zijn dat de moeder-en daardoor soms ook de baby-koortskrijgt. Goed om te weten: een pasgeboren baby met koorts wordt altijd ter controle een paar dagen in het ziekenhuis gehouden(jij mag ook blijven,je partner helaas niet). Er wordt dan af en toe een CTGgemaakt. Een CTG is een apparaat dat het hartritme van je babymeet, ook wel een hartfilmpje genoemd.En in sommige gevallen geven ze preventief antibiotica aan de baby om geen risico’s te nemen.

Artsen zijn nog steeds verplicht om te waarschuwen dat er een heel kleine kans is dat de ruggenprik niet helemaal op de juiste manier gezet wordt:er kan dan een gaatje worden gepriktin het dunne vlies om het ruggenmerg heen (dura). Wanneer dit gebeurt, lekt er vocht weg uit de hersenen en je kunt hier gigantische hoofdpijnaan overhouden. De kans is zeer klein, dus laat dit je niet afschrikken.Maar laat je wel goed informeren over eventuele bijwerkingen van een ruggenprik.

Beginnen de persweeën voordat je volledige ontsluiting hebt, dan laat de arts het infuus van de ruggenprik vaak aan. Maar beginnen de persweeën en heb je volledige-dat wil zeggentien centimeter-ontsluiting,dan kan het zijn dat de arts het infuus van de ruggenprik uitzet, vaak in geval van een eerste baby. Dit doen ze omdat je beter kunt persen als je de drang om te persen ook echt voelt.

Het is ook mogelijk te persen met een nog werkende ruggenprik. Zeker als je al een natuurlijke bevalling ervaren hebt,weet je wat er van je verwacht wordt in dit stadium. Aan de hand vaneen CTG kan de arts zien wanneer er weer een perswee komt endankan de verloskundige je coachen om mee te persen.

Over het algemeen wordt de ruggenprik als hemels ervaren. Als hij op tijd is gezet en doet wat hij belooft te doen, dan kun je echt eentijdschriftje of dvd’tje erbij pakken en lekker ontspannen.

 

Soorten pijnbestrijding

 

Pethidine:een morfine-achtig medicijn die de pijn wat afzwakt, waardoor de scherpe randjes er een beetje vanaf gaan. Dit medicijn kan in het ziekenhuis met een prik in de bil of bovenbeen gegeven worden, maar zal alleen gegeven worden als verwacht wordt dat je niet binnen een uur zal bevallen. Ze zullen eerst een CTG van debabymaken, die moet aantonen dat debabyin goede conditie is. Voldoen jullie aan de vereiste verwachtingen dan kan tot actie worden overgegaan en duurt het ongeveer vijftien minuten voordat het middel is ingewerkt en de pijn wat afneemt. Je kunt je dan tussen de weeën door beter ontspannen, watsoms indirect weer kan bijdragen aan een wat vlottere volledige ontsluiting. Pethidine werkt maar tweetot vieruur. Dat kan dus te kort zijn wanneer je bijvoorbeeld tien uur of langer aan het bevallen bent.

Er zitten ook wat nadelen aan pethidine. Je kunt er slaperig van worden en daardoor de bevalling minder bewust ervaren. Sommige vrouwen hebben achteraf het gevoel een deel van de bevalling ‘kwijt’te zijn of zijn zelfs gaan hallucineren.

Omdat pethidine door de placenta (moederkoek) heen gaat, komt het ook bij je baby terecht en daardoor kan hij ook slaperig en wat minder beweeglijkworden. De harttonen kunnen dan minder variabel worden, waardoor een CTG minder goed te beoordelen is.

Soms is de babyna de bevalling wat suf en heeft het problemen met doorademen. De babykomt‘slapjes’ ter wereld en zal misschien extra zuurstof of antidotum (een tegengif) toegediend krijgen.

Voor meer informatie: ziewww.ziekenhuis.nl

Pijnpompje:een pompje met Remifentanil, een morfine-achtige stof zoals pethidine. Via het infuus krijg jecontinu pijnstilling binnen. Meestal werkthet al na éénminuut enishet– als gewenst – ook snel uitgewerkt. Een nadeelisdat het van invloedkanzijn op je eigenademhaling en de hoeveelheid zuurstof in hetbloed. Ook zijn de gevolgen voor je babynog niet bekend. Het is dan ook niet in elk ziekenhuis verkrijgbaar.

 

Lachgas: een mengsel van lachgas (Relivopan) en zuurstof; je ademt het in via een masker en het zorgt ervoor dat de baarmoeder geen pijnprikkels meer doorgeeft aan de hersenen. Je merkt het vrijwel meteen. Maar of dit middel wenselijk is, blijft de vraag: er bestaan namelijk tegenstrijdige onderzoeksresultaten over de veiligheid en vermeende bijeffecten voor moeder en kind. Het is ook niet meer in alle ziekenhuizen beschikbaar. Mocht je interesse hebben, informeer er dan naar bij de gynaecoloog.

 

Wat je ook doet en waar je ook voor kiest, helemáál pijnloos is een bevalling nooit. Er zijn zoals gezegd verschillende bevallingen mogelijk en van tevoren weet je nooit hoe het bij jou zal lopen. Wees goed bewust van alle voors en tegens. Zorg ervoor dat je goed nagedacht hebt over de zaken waarop je wél invloed uit kunt oefenen. En misschien kun je dat op voorhand met je partner bespreken,zodat hij namens (of met jou) kan spreken als het tijdens de bevalling ineensanders dreigt te lopen.

 

 

Reageer op artikel:
Soorten en maten pijnbestrijding
Sluiten