Marieke
Marieke Geen categorie 5 mrt 2018

Spoedcursus bevallen

Spoedcursus bevallen

Nader je het einde van je zwangerschap en vliegt het je af en toe naar de keel omdat je je afvraagt of en hoe dat gaat, die bevalling? Geen zorgen. We hebben een spoedcursus bevallen voor je in elkaar gedraaid.

Koop hier de bestseller Buskruit met Muisjes

Stap 1 A: 10% van de bevallingen begint met gebroken vliezen; dat wil zeggen dat je vocht verliest (van onderen). Het kan zijn dat er in één keer een enorme plens vruchtwater naar buiten komt, maar het kan ook in druppeltjes of kleine straaltjes vloeien.
Mochten er groen-bruine vlokjes in het vruchtwater zichtbaar zijn, bel dan meteen je verloskundige. Die vlokjes kunnen betekenen dat je baby in het vruchtwater heeft gepoept en dan zul je naar het ziekenhuis doorverwezen worden.
Ook in het geval van gewoon helder vruchtwaterverlies moet je meteen de verloskundige of gynaecoloog bellen.
In ieder geval: ga nu niet meer in bad en seks is eveneens af te raden, want beide kunnen namelijk infecties veroorzaken, wat gevaarlijk is voor jou maar ook voor je baby.

Naar verwachting zullen weeën snel volgen als je vliezen zijn gebroken.

Stap 1 B: De overige 90% van de bevallingen begint met weeën. Ontsluitingsweeën welteverstaan, nodig om de baarmoedermond volledig open te krijgen, zodat de weg vrij is voor de baby om eruit te komen. De weg is pas vrij als je tien centimeter ontsluiting hebt. Maar voordat je op dat punt bent, zullen de weeën krachtiger en pijnlijker worden.

Stap 2: Hoe weet je nou of je serieuze weeën hebt of dat het loos alarm is? Over het algemeen geldt: is er om de 5 minuten een flinke wee en houdt die wee zo’n minuut lang aan, dan kun je maar beter je verloskundige bellen (en eerder mag wat ons betreft ook: better safe than sorry).

En wat voel je dan eigenlijk als je weeën hebt? Weeën zijn er in verschillende soorten en maten. De meeste vrouwen krijgen buikweeën (heftige menstruatiekrampen), maar je kunt ook rugweeën of beenweeën krijgen (serieus zeurende pijn in – jawel – de rug of benen).

Heb je weeën, hoe kun je die dan het beste opvangen? Het beste advies dat we je kunnen geven om de ontsluitingsweeën te doorstaan is: LET OP JE ADEMHALING. Focus je alleen daarop, dan blok je de pijn (een beetje). De verloskundige of gynaecoloog zal je hierin begeleiden.

Stap 3: Ontsluitingsweeën gaan – als het goed is – over in persweeën (‘de uitdrijving’). En jij weet wanneer het zover is hoor! Persdrang wordt veroorzaakt doordat de baby met het hoofdje op de darmen drukt. Daardoor voelt het alsof je nogal nodig moet poepen (en ja, 95% van de vrouwen poept ook tijdens de bevalling). Persweeën worden vaak als prettiger ervaren dan ontsluitingsweeën. Of dat te maken heeft met het feit dat je weer meer tijd hebt om op adem te komen tussen de weeën door, dat het een op één plaats geconcentreerde pijn is, of dat het mentaal is omdat je weet dat ‘het einde inzicht is’, zal per persoon verschillen. Persweeën zijn niet tegen te houden, het is een oerdrang. Toch zal de verloskundige je vragen af en toe te stoppen met persen. Het is heel belangrijk goed naar haar te luisteren, wil je niet (te ver) uitscheuren.
Probeer je niet je te verzetten tegen de pijn en niet bewust bezig te zijn met de pijn, want dat zal waarschijnlijk het tegenovergestelde effect hebben.

Persen… soms kan iemand nog zo’n perstalent hebben, maar zijn er toch hulpmiddelen nodig, bijvoorbeeld omdat de baby in nood is en
er snel gehandeld moet worden. De hulpmogelijkheden:
* de vacuümpomp (die qua looks akelig veel weg heeft van een ontstopper, qua formaat is hij gelukkig kleiner). Voor als je baby niet snel genoeg door het geboortekanaal komt en het daardoor benauwd kan krijgen. Het werkt als volgt: de pomp wordt op het hoofdje van de baby geplaatst (in jou dus…), wordt vacuüm gezogen en de baby wordt dan vervolgens voorzichtig uit je getrokken.
* Een variant op de vacuümpomp is de tang. Het effect en gebruik zijn nagenoeg gelijk aan die van de pomp.
* En dan inknippen . Ja, knippen ja. Met een echte schaar, zodat de weg vrijgemaakt wordt voor je baby. Het goede nieuws: je voelt er weinig van. Ook zonder inknippen is de kans aanwezig dat je onderkantje er tijdens de bevalling niet zonder (kleer)scheuren van afkomt. Medische naam: een ruptuur . Bijna iedere aanstaande moeder gruwelt bij deze gedachte – begrijpelijk – maar in de meeste gevallen zal je er weinig van merken.

WOOHOOH!!! GEFELICITEERD!!! Jullie kindje is daar!!!
Alleen zit de bevalling er nog niet op…

Stap 4: Een kleine bevalling op zich: de nageboorte. De nageboorte moet binnen een uur plaatsvinden. Duurt deze langer, dan kun je te veel bloed verliezen. De nageboorte kan op gang komen door je baby die aan de borst begint te drinken (dan trekt je baarmoeder samen). Anders helpt de verloskundige een handje. door oxytocine te geven, door de blaas te legen en door op de buik te drukken. Ook jij kunt helpen door nog een paar keer goed te persen. Komt de nageboorte niet op gang, dan zal de placenta onder narcose operatief verwijderd moeten worden.

Stap 5: Zit ook dat erop? Dan is het de hoogste tijd je onderkantje, indien nodig, weer op orde te brengen. Afhankelijk van de schade zal de arts korte of langere tijd met je bezig zijn om de geleden schade te herstellen. Daar voel je nauwelijks iets van. Afgezien van de verdoving giert de adrenaline door je lichaam, en schaamte en pijn verdwijnen volledig naar de achtergrond.

Stap 6: Klaar? Dan eindelijk tijd voor een welverdiende douche én – veel belangrijker nog – GENIETEN van jullie kindje!!

Speciaal voor de vaders een eigen spoedcursus: Een lesje bevallen voor aanstaande vaders.

Reageer op artikel:
Spoedcursus bevallen
Sluiten