Bevallen is eigenlijk een opeenvolging van verschillende ‘bevallingen’ na elkaar

Voor degene die nog nooit eerder zijn bevallen; we moeten iets met jullie delen. Het kan schokkend zijn, maar toch denken we dat we er goed aan doen. Goed voor jou, zodat je niet in het heetst van de strijd voor onverwachte verrassingen komt te staan, maar wellicht ook goed voor je partner. Het zit namelijk zo….
Bij een bevalling werk je toe naar een alles-veranderende-ommekeer in je leven: de komst van jullie kindje. Maar dat wist je al. Het schokkende nieuws zit hem in het feit dat voordat dat allesoverweldigende moment daar is, er ook wat ‘bevallinkjes op zich’ op je pad komen. Tijdens de bevalling zelf inderdaad. En daar willen we het met je over hebben.

Negen van de tien vrouwen komen de ontsluitingsweeën zonder al te veel lichamelijke gekkigheid door. Gelukkig maar. Die persweeën, daarin zit het venijn. Letterlijk, maar ook figuurlijk. Wist je bijvoorbeeld dat 9 van de 10 vrouwen tijdens de persweeën moeten poepen? Wij niet, ten tijde van onze eerste bevalling. En het gebeurde wel. Schaamrood steeg naar de kaken, niet alleen van de immense lichamelijke inspanning dus (had de avond ervoor ook nog eens Indisch gegeten…). Professioneel als ze is, deed de verloskundige of het haar niets deed. Ze veegde het bruine hoopje weg nog voordat ik met mijn ogen kon knipperen, alsof er nooit iets was gebeurd. Dat was dan wel weer fijn. Helaas was alleen het voorval mijn man niet ontgaan, en hij kon het blijkbaar niet zomaar laten voor wat het was. Een van zijn eerste woorden toen we na de bevalling eindelijk even samen waren: “Vond je dat zelf niet een beetje gênant, dat je ging poepen? Had je dat niet gewoon even in kunnen houden?”. Jazeker! Heel gênant! En nee, inhouden kan dus met geen mogelijkheid! Want persdrang is persdrang, en als er dan ook nog eens een kinderkopje van binnenuit op je darmen en anus drukt, dan ben je een knappe meid als je dat binnen weet te houden. Wat meteen ook de fijne nonchalante houding van de verloskundige verklaarde; het hoort er nou eenmaal bij.

Maar dat is nog niet het enige. Aambeien. Kunnen ook een bevalling op zich zijn. Met dank aan de overweldigende persdrang willen die ook nog wel eens naar buiten komen floepen. Zoals een vriendinnetje tijdens haar bevalling riep: “Ik weet dat ik aan het bevallen ben, maar ben ik #$%@&# aan het bevallen van een kind, of van een tros aambeien??”. Bij iedere perswee plopte er een aambei naar buiten. Gelukkig kwam er uiteindelijk ook een kindje naar buiten, maar voor die aambeien zich weer naar binnen terugtrokken, heeft ze een kleine week op een houten plankje moeten zitten.

Maar goed, is dan jullie kleine wondertje na wat bloed, zweet, poep, aambeien en tranen eindelijk daar, en dan kun je bíjna gaan genieten van je kindje. Eerst nog even de nageboorte: de bevalling van de placenta. Deze moet altijd binnen een uur na de geboorte van je kindje plaatsvinden. Duurt deze langer, dan kun je te veel bloed verliezen, en dat is niet de bedoeling. De verloskundige kan de bevalling

van de nageboorte op verschillende manieren stimuleren: door oxytocine te geven met een prik in het been of een infuus, door de blaas te legen en door (we moeten eerlijk zijn) best hard op je buik te drukken. Maar je kunt zelf ook goed helpen door nog een paar keer op je allerbest te persen. Komt de nageboorte onverhoopt niet op deze manieren op gang, dan zal de placenta helaas onder narcose operatief verwijderd moeten worden.

En dan ben je er nóg niet. Want dan zijn er nog de naweeën. Misschien wel net zo erg als de weeën tijdens het bevallen. Zeker omdat je ze niet verwacht. Ze zijn er zomaar ineens! Meestal als je begint met borstvoeden, dan trekt je baarmoeder samen, en dat voel je. Kun je wéér puffen!? Had je niet gedacht hè?

En is dat alles achter de rug, dán is het de hoogste tijd om jullie baby uitgebreid te knuffelen en te bewonderen.

Tot zover de ontboezemingen rondom het bevallen. Jij komt nu in ieder geval niet meer voor verrassingen te staan. Of je dit alles met je partner wilt delen, wanneer en hoe… ? Die eer is aan jou.

Reageer op artikel:
Bevallen is eigenlijk een opeenvolging van verschillende ‘bevallingen’ na elkaar
Sluiten