Nina
Nina Baby 17 feb 2019

De navel van je baby: een kuiltje of een bolletje

 

De navel van je baby, je zal denken ‘wat een onzinnig onderwerp’, maar dat valt wel mee. Een mooie of minder mooie navel kan wel degelijk van invloed zijn op hoe je hele buik er uit ziet. Ik ken mensen die bewust een badpak dragen, omdat ze hun eigen navel zo lelijk vinden.

Bolletje of bultje

Maar hoe kom je nou aan een bolletjesnavel of juist aan een kuiltjesnavel? Een bolletjesnavel betekent zo’n navel waarbij er letterlijk een bolletje uitsteekt. Dat wordt over het algemeen minder mooi gevonden dan een kuiltjesnavel. Er zijn zelfs mensen die hun navel laten opereren door een plastisch chirurg, omdat ze er zoveel  moeite mee hebben. Maar hoe zit dat dan precies? Komt dat door hoe de navelstreng wordt afgeknipt? We hebben het voor je uitgezocht.

Afknippen navelstreng

Je zou denken dat het te maken heeft met hoe de verloskundige of gynaecoloog de navelstreng afknipt. Maar klaarblijkelijk heeft dat er helemaal niks mee te maken. Maar hoe ontstaat zo’n bolle navel dan wel? Volgens deze verloskundige worden navels altijd op precies dezelfde manier afgeknipt en is het niet mogelijk om een naveltje te ‘verknippen’. Ze zetten eerst een klemmetje op de navelstreng en daarna wordt het uiteinde er af geknipt. Dan is het aan de navel zelf hoe dit gaat helen. De navelstreng – die uit drie bloedvaten bestaat – zal na een paar dagen uitdrogen. Het is heel belangrijk om iedere dag wat speciaal strooipoeder op de navel te strooien. De navelstreng zal er dan sneller afvallen. Er blijft dan een wondje over en die trekt na een tijdje naar binnen. Maar niet in alle gevallen.

Stamcellen uit navelstreng bewaren of doneren

 

Erfelijk

De verloskundige denkt ook dat het met erfelijkheid te maken heeft. De ene persoon heeft sproeten en de ander niet. De een heeft een slanke bouw en de ander wat minder. Tja, dat kan ook bij de navel gebeuren. Is je kind echt dood ongelukkig met zijn of haar navel, dan kun je de navel later altijd nog laten opereren bij de plastische chirurg.

 

Lees ook:

De bevalling van Charlotte

Beginnersfouten van een vrouw bij de bevalling

Reageer op artikel:
De navel van je baby: een kuiltje of een bolletje
Sluiten