Stamcellen uit navelstreng bewaren of doneren

Wist je dat het mogelijk is de stamcellen van je baby te bewaren of te doneren?

Mocht je je afvragen waarom iemand dat in vredesnaam zou willen doen: stamcellen zijn de bouwstenen van een lichaam. Zij kunnen onbeperkt delen en zorgen voor de aanmaak van specifieke bloedcellen. Als je ouder wordt, verlies je automatisch aan hoeveelheid en kwaliteit van je stamcellen. Maar, in de placenta en in de navelstreng zitten nog ongebruikte stamcellen, die ontzettend nuttig kunnen zijn en zelfs levens kunnen redden. En – wat veel mensen niet weten – deze stamcellen uit de navelstreng zijn dus te bewaren of te doneren.

Wereldwijd wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van stamcellen en het ziet ernaar uit dat de toepasbaarheid onwaarschijnlijk groot is. Je hoopt weliswaar dat het nooit zover zal komen, maar mocht het zo zijn dat je kind ooit een ernstige aandoening krijgt, of een stamcel- of een donortransplantatie moet ondergaan, dan kunnen de stamcellen uit de navelstreng (een 100% match) hiervoor ideaal gebruikt worden.
Niet alleen dat, ook andere mensen kunnen ermee geholpen zijn. Stamcellen uit navelstrengbloed worden vandaag de dag al gebruikt voor o.a. het behandelen of genezen van cosmetische behandelingen (brandwonden bijvoorbeeld) en ernstige ziekten.

Normaal gesproken – omdat de meeste aanstaande ouders geen idee hebben van het bestaan van dit fenomeen en het in Nederland ook niet heel erg gebruikelijk is stamcellen te bewaren of te doneren – blijft dit een onbesproken onderwerp. Direct na de bevalling wordt gevraagd wat je als ouders met de placenta en navelstreng wil doen, maar vanwege de ontbrekende kennis antwoorden de meeste ouders met ‘gooi maar weg’. Wat dus eigenlijk heel jammer is, want al die miljoenen kostbare stamcellen die in o.a. de navelstreng achterblijven gaan hiermee verloren. Maar bewaren of doneren is dus wel degelijk een mogelijkheid.

Hoe gaat het bewaren of doneren in zijn werk?
De stamcellen uit het navelstrengbloed kunnen 100% risicovrij en 100% pijnloos worden afgenomen en bewaard. Zodra de navelstreng na de geboorte is afgeklemd, wordt het navelstrengbloed afgenomen.

Je kunt stamcellen uit navelstrengbloed:
1. bewaren voor eigen gebruik. De stamcellen blijven dan een heel leven lang bewaard en zijn te gebruiken wanneer dat nodig mocht zijn. Je zult hier zelf achteraan moeten gaan en dit proces opstarten met een stamcelbank (bijvoorbeeld bij Stamcelbank Nederland of Cryo-safe). Hier hangt een prijskaartje aan. De opslagbank zal de benodigde materialen en instructies voor afname opsturen en je zult zelf (vooraf) moeten regelen dat de verloskundige of arts die bij de bevalling aanwezig is de stamcellen op de juiste wijze afneemt.
2. (vrijwillig) doneren. Dat kan via bloedbank Sanquin. Weet wel, het is alleen mogelijk om navelstrengbloed te doneren in een ziekenhuis dat met Sanquin samenwerkt, en dat is niet voor alle ziekenhuizen het geval. Dus check dat van tevoren.

Mocht je interesse hebben, bespreek dit dan ruim voor de bevalling met je verloskundige of gynaecoloog. En natuurlijk is er ook informatie te vinden op de website van Cryo Save, Stamcelbank Nederland en Bloedbank Sanquin

Reageer op artikel:
Stamcellen uit navelstreng bewaren of doneren
Sluiten