Onderzoek wijst uit: kinderen hebben negatief effect op geluksgevoel ouders

Het is een onderwerp dat onderzoekers al eeuwenlang bezighoudt: maken kinderen ouders gelukkig?

 

Brengen kinderen geluk?

En wat is het antwoord op deze vraag: niet per se. Zo blijkt uit diverse onderzoeksresultaten. Kinderen blijken een neutraal of zelfs negatief effect te hebben op de mate van geluk die ouders ervaren. Gelukkig heeft dat niets met het kind of de kinderen zelf te maken, maar wel alles met de financiële lasten en zorgen die bij kinderen komen kijken. er hangt nou eenmaal een behoorlijk prijskaartje aan. Denk aan school, kleding, voeding, etc. Primaire levensbehoeften alleen al brengen heel wat kosten met zich mee (lees hier hoeveel kosten een kind in Nederland gemiddeld met zich meebrengt). En dan hebben we het nog niet over eventuele vakanties, cadeautjes, hebbedingetjes, het verschil in kosten tussen jongetjes en meisjes, eerste kind en opvolgende broertjes en zusjes, etc.

 

Een rare relatie: ouderlijk geluk en kinderen

Toch blijft het een beetje een rare relatie, die van ouderlijk geluk en kinderen. En juist daarom een dankbaar onderwerp voor onderzoek voor economen, pedagogen, psychologen, sociologen, etc. Iedereen wil altijd zo graag kinderen, liefst meerdere kinderen. Iedereen claimt gelukkig te zijn met kinderen. Maar uit onderzoek blijkt dat wat gezegd wordt niet helemaal te kloppen met dat wat eigenlijk gevoeld en ervaren wordt.

25 x Zo vindt jouw kind je de allerliefste moeder

Onderzoeksvraag: waarom willen we nog kinderen?

Reden voor het National Bureau of Economic Research om antwoord te krijgen op de volgende vraag: waarom blijven stellen dan toch massaal kinderen willen? Het onderzoek werd uitgevoerd door Dartmouth College en Paris School of Economics.

Enquêtegegevens van miljoenen Europeanen over de afgelopen 10 jaar werden verzameld, bestudeerd en vergeleken. Hieruit konden ze verschillende zaken opmaken:

 • Het effect van kinderen op het geluk van hun ouders hangt af van de ouders zelf en wat voor kinderen ze hebben. ‘Goed opgevoede’ kinderen maken ouders over het algemeen gelukkiger, net als  kinderen die jonger zijn dan twee jaar oud.
 • Alleenstaande ouders – gescheiden dan wel weduwe(naar) – zijn minder gelukkig met hun kinderen.
 • Stiefkinderen maken nog minder gelukkig.
 • Net als tieners overigens.
 • Maar de meest bepalende factor die bepaalt of kinderen ouders gelukkig maken is toch wel – zoals eerder al vermeld – de financiële status. Dat bleef iedere keer weer terugkomen.

Het goede nieuws

Krijgen stellen op een wat oudere leeftijd kinderen, wanneer hun financiële omstandigheden beter en stabieler zijn, dan maken kinderen absoluut gelukkiger. Wellicht dat dat ook de reden is dat vrouwen op latere leeftijd voor het eerst zwanger worden. Omdat ze eerst aan een carrière en financiële zekerheid willen bouwen.


   
   
   
   
   
Reageer op artikel:
Onderzoek wijst uit: kinderen hebben negatief effect op geluksgevoel ouders
Sluiten