Wat kost een kind?

Wel eens nagedacht over hoe duur jullie bloedje is? Wij ook niet… Totdat ons oog viel op een artikel van het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Niet dat we met de wetenschap die we nu hebben anders hadden gewild – we zijn nog steeds blij met onze 10 monsters (en terug stoppen is sowieso geen optie). Maar dat het gezegde ‘kinderen zijn je kostbaarste bezit’ naast een lieflijke, figuurlijke betekenis ook letterlijk genomen mag worden, daar hadden we nog niet eerder bij stilgestaan.

 

Al voor een kindje er is begint de kassa te rinkelen

Het zit namelijk zo. Een kind kost al geld voor het er goed en wel is. Denk aan de baby-uitzet, bijvoorbeeld: Maxi-Cosi, ledikant, box(kleed), kinderwagen (van Lada-type onder de kinderwagens tot aan de Rolls Royce, er hangt sowieso een prijskaartje aan). En ook: wipstoeltje, flessen, spenen, eerste kleertjes, hydrofiel luiers, rompertjes….

 

En dan…

Is de kleine daar, dan moet je denken aan onder andere kleding. Ze groeien zó hard: de eerste zes maanden verdubbelen ze in gewicht, het eerste jaar verdrievoudigen ze hun geboortegewicht, dus er moeten véél nieuwe kleren gekocht worden.

Sluit ook de kostenpost luiers niet uit. Een luier kost gemiddeld 0,16 cent, een baby poept en plast gemiddeld 24,- per week aan luiers vol en verbruikt gemiddeld voor 1500,- aan luiers gedurende de onzindelijke fase. En zo zijn er nog veel meer materiële zaken die aangeschaft moeten worden.

Allerlei soorten kosten

Maar, niet alleen materiële zaken kosten geld, ook het feit dat een van jullie (of jullie allebei misschien) een dag minder wil(len) gaan werken, betekent minder inkomsten. En is dus kostbaar. Net zoals kinderopvang, en extra verzekeringen. En dan hebben we het nog niet over voeding, bijdrage voor scholen, verenigingen, enzovoort, enzovoort.

 

De rekening

0-12 jaar

Lang verhaal kort: volgens het Nibud kost een kind van 0 – 12 jaar uit een gezin met een gemiddeld inkomen ruim 50.000,-. Daar zit dan wel álles in (zelfs een deel van bijvoorbeeld de huur- of hypotheekwaarde van het huis). Het Centraal Bureau voor Statistiek gaat ervan uit dat 17% van het besteedbaar inkomen* van een gezin aan het kind besteed wordt.

Het goede nieuws is: twee kinderen is niet duurder, maar relatief goedkoper (26% van het besteedbaar inkomen). Drie kinderen ‘kosten’ 33% van het besteedbaar inkomen en vier kinderen 40%.

Deze percentages kunnen trouwens op alle besteedbare inkomens losgelaten worden. Het is dus niet zo dat kinderen duurder of goedkoper worden naarmate je meer of minder verdient.

 

12-18 jaar

Dus… 50.000 ,- tot kinderen 12 jaar oud zijn. Maar dan ben je er nog niet. De middelbare schoolperiode wordt namelijk relatief gezien nog wat duurder, met dank aan onder andere extra schoolkosten (boeken, excursies, extra schoolspullen, eventueel bijlessen, etc.).

Heb je jongens tussen de leeftijd van 12-18 jaar? Die kosten gemiddeld nog eens 150,- per jaar meer dan meisjes; ze eten voor 0,50 per dag meer. Al met al mag je voor deze 6-jarige periode ook nog eens zo’n 30.000,- uitsparen (uitgaande van wederom een gezin met een gemiddeld inkomen). Zitten we op zo’n 80.000,- gemiddeld, van luier tot en met middelbare school.

Studie?

Heb je een studiebol die nog niet uitgeleerd is, en wil hij of zij een HBO- of universitaire opleiding volgen, dan kost dat gemiddeld ook nog zo’n 30.000,- (… moet de studie wel in 4 jaar afgerond zijn).

Conclusie

Van foetus tot baan: 110.000,- gemiddeld. Dat is het prijskaartje dat aan jullie kostbaarste bezit hangt. Duur, inderdaad, maar een ding is zeker: je krijgt wel waar voor je geld.

Tips:

Er zijn natuurlijk genoeg tips hoe je kan proberen zoveel mogelijk te besparen. Zo kun je – op de lange termijn – heel veel geld besparen door dubbel glas van GlasGigant te nemen. In de wintermaanden is het zeker met kleine kinderen lekker als het in huis een lekkere temperatuur is. Én tocht is voor niemand goed. Dan heb je een verkoudheid zo te pakken. Dubbel glas houdt de warmte lekker in huis en zorgt ervoor dat je niet voor de vogels buiten stookt én het houdt de kou buiten. Het is een eenmalige investering, maar als je eenmaal dubbel glas hebt van GlasGigant zullen je stookkosten structureel naar beneden gaan. Dat is op jaarbasis heel wat en zeker op een heel mensenleven!

Naast het aanschaffen van dubbel glas zijn er talloze (kleine) dingen die je kunt doen om geld uit te sparen of te verdienen. Zo hoeft niet ieder kind een volledige eigen kledingkast. Vraag een vriendin met oudere kinderen of ze wat te klein is wil doorgeven. Dat geldt vooral voor de kleding die je maar tijdelijk nodig hebt. Sportoutfits, regenjasjes, zwemkleding. Zonde om allemaal zelf aan te schaffen!

Verder zet je al het speelgoed waar niet meer mee wordt gespeeld op marktplaats. Het ruimt op en je zult zien dat alle kleine beetjes bij elkaar toch een leuk bedrag vormen.

Zorg dat je een goede fiets hebt met kinderzitje en probeer zo vaak als kan te fietsen en laat de auto staan. Fietsen is gezond en gezellig, én het scheelt je misschien wel een volle tank per maand.

Zo eenvoudig en zo kostenbesparend kan het zijn. Dus al komt een kind met een kostenplaatje, het hoeft nooit de spuigaten uit te lopen!

 

* Besteedbaar inkomen is alle inkomstenbronnen, plus vakantiegeld, plus kinderbijslag plus eventuele andere toeslagen.

 

Reageer op artikel:
Wat kost een kind?
Sluiten