Geboortekadootjes: de tops en flops

Geboortekadootjes: de tops en flops

De meeste mensen zonder kinderen hebben toch een ander beeld van wat leuk, nuttig of fijn is om te krijgen als (ouders van de) pasgeborene. Waarschijnlijk bijt bijna iedere lezer even op z’n lip bij het lezen van de don’ts, want we stinken allemaal in dezelfde ‘foute’ geboortekadootjes. Waarom? We kiezen vaak iets wat we zelf leuk vinden en dan in het ieniemini, je betrekt het op jezelf. Maar ja, of dat nou even nuttig en praktisch gevonden wordt door de ontvanger (smaak even daar gelaten)…?

Wij hebben een Top 6 ‘beter-niet-te-geven’ kado’s:

 

Don’ts:

Zowel bij de do’s & don’ts behandelen we kadootjes in verschillende prijscategorieën. Natuurlijk begrijpen ook wij dat je geen spaarrekening gaat openen voor de baby van je achterbuurvrouw en dat je voor de baby van je zus misschien iets meer wil geven dan een badboekje.

 

  1. Knuffels of knuffeldoekjes: hoe schattig ze ook zijn – je zou ze bijna zelf wel willen hebben – toch komen ze op nummer 1 qua minst nuttige kado. Tijdens de zwangerschap heb jijzelf misschien al de allerliefste knuffel allertijden gezien, eentje waarvan je je het al helemaal voor je ziet dat Jan junior ermee vergroeid raakt. Of de grootouders denken al al dé knuffel gekocht te hebben voor in het wiegje. Maar breaking news: niemand anders dan het kind zelf maar zelfs bepaalt welke knuffel lievelings wordt. Een kindje heeft vaak een duidelijke voorkeur – en in de meeste gevallen is dat een knuffel waar jij de charme echt niet van in kan zien – en de rest wordt volledig genegeerd. Het zou natuurlijk kunnen dat heel toevallig net jouw knuffel favoriet wordt, maar in de meeste gevallen worden ze na een tijdje naar Afrika verstuurd. Althans, dat zou mooi zijn, want dan worden er nog andere kindjes blij mee gemaakt. Mocht je toch heel graag een knuffel willen geven, let dan op het volgende: Koop een veilige knuffel, zonder losse deeltjes. Knuffels die het hoofdje en gezicht kunnen bedekken (zo groot als ze zijn), zijn niet veilig. O en nog iets: koop er meteen twee of onthoud goed van welk merk en zelfs waar je de knuffel gekocht hebt, want stel, hij redt het tot lievelingsknuffel, dan zal niet de eerste keer zijn dat de wanhopige moeder jou opbelt omdat de lievelingsknuffel verdwenen is en zij wanhopig een kopie-vervanger nodig heeft.
  2. Babyschoenen: Je kunt ze bijna niet laten liggen, die mini-All-stars of Adidasjes, baby-espadrilles of schoenen met een harde zool. Overigens een prachtig kado, want die dingen zijn zeker niet goedkoop. Maar besef je goed dat kindjes tot 1 jaar nog geen echte schoentjes dragen. Ze vallen om de haverklap uit en het zit ook echt niet lekker tijdens het kruipen. Besteed je centjes liever aan schoentjes vanaf maatje 21 of koop lekker zittende slofjes, schoentjes met een zachte zool.
  3. Goedbedoelde zelfgemaakte schilderijtjes, lampen, spiegels of andere frutsels voor in de babykamer die de ontvanger op geen enkele manier kan wegfutselen. De babykamer is over het algemeen een project op zich en over de inrichting is vaak minutieus en tot in de detail nagedacht, dus ineens een extra item erbij waar niet om gevraagd is, kan nog wel eens iets minder gewaardeerd worden dan de gulle gever voor ogen had.
  4. Bloemen, hoe aardig ook, zijn in de kraamtijd vaak iets teveel van het goede. En dat mag je best letterlijk nemen, want meestal staat het huis al vol bloemen en wanneer de kraamhulp er niet meer is, is het voor de kraamvrouw die soms nog niet de oude is een hele opgave om de bloemen te snijden, in een geschikte vaas te zetten, een geschikte plaats te vinden Als je bloemen geeft, geef er meteen een vaas bij en laat de bloemist ze er al in zetten!
  5. Een dubieus geval is kledin. Natuurlijk zijn sommige aankopen een schot in de roos en kun je de smaak als zus of beste vriendin meestal wel inschatten, maar over het algemeen is de smaak voor kleertjes erg persoonlijk. Mutsjes, rompertjes met rare teksten, jurkjes, etc. Begin er zekerheidshalve niet aan. Tenzij je het lekker neutraal houdt, wit/crème/beige, zonder al te veel gekke opdrukken of prints. Kleren in maat 50-56 zijn meestal ook niet echt favoriet, omdat de gemiddelde Nederlandse baby al groter is bij de geboorte, of er binnen een paar weken uitgegroeid is.
  6. . Denk aan duplo, (moeilijke) puzzels, een driewieler, een voetbal, (rol)schaatsen, een poppenhuis of een barbie. Niet iedereen heeft de ruimte om dit jaren te bewaren en meestal tegen de tijd dat het wel ‘uitkomt’ is het inmiddels al een beetje vergeten of net te laat… Een paar uitzonderingen daargelaten zoals (verzilverde) tandendoosjes of leuke voorleesboeken

 

Do’s:

  1. Voor naaste familieleden: een spaarrekening met een beginbedragje erop. Inclusief rente zal dit op zijn of haar achttiende verjaardag een mooi bedrag kunnen worden. Helemaal als je de bankrekening ieder jaar aanvult. Over 18 jaar is Jan junior je heel erg dankbaar!
  2. Gepersonaliseerde kadootjes: bordje en beker, opbergkisten, gepersonaliseerd dekentje, badcape of handdoek met naam, stoeltje, kapstokje, naamslinger, spaarpot of een leuke (ook nog eens goed voor de ontwikkeling) stapeltoren… mits het maar basic gehouden wordt, niet teveel tierlantijnen erbij of erop.
  3. Traditioneel (sprookjes) voorleesboek (zie hier een T0p 10 van de leukste kinderboeken om inspiratie uit te putten). En schrijf er dan op de eerste pagina iets leuks in, zodat tegen de tijd dat deze baby voorgelezen kan worden, papa en mama en later Jan junior zelf ook nog weten van wie ze dit mooie boek gekregen hebben. Ook een leuk idee is om een eigen sprookje te schrijven voor de pasgeborene, een lief verzonnen verhaal of een leuke anekdote over zijn ouders voor later. Bijvoorbeeld geschreven of in een ander lettertype. Je plakt deze nieuwe bladzijde in het boek zodat Jan junior en zijn ouders het later terug kunnen lezen.
  4. Badspeelgoed of speelgoedjes voor in de box waar ze zich straks goed mee kunnen vermaken (zoals dit leuke badstoeltje). Kleuren (lelijke, harde) doen het vaak goed bij kleine kindjes, bij de ouders misschien wat minder, maar dat gevoel verdwijnt snel als hun kindje er steeds uren mee zoet is.
  5. Plastic bordje, bekertje en bestekje. Die kun je niet genoeg hebben en dat is iets wat mensen zelf niet altijd even leuk vinden om voor hun kind te kopen, maar wat hartstikke leuk is om te krijgen. Bij bol.com hebben ze keuze te over!

 

De 5 do’s en don’ts voor kraambezoek

Reageer op artikel:
Geboortekadootjes: de tops en flops
Sluiten