De 5 do’s en don’ts voor kraambezoek

Niets leuker dan kraambezoek dat speciaal langskomt om de nieuwe wereldbewoner te bewonderen.
Tenminste, als ze zich houden aan de ‘kraambezoekregels’ dan. Want ook al zijn ze nergens zwart op wit vastgelegd, ze zijn er wel degelijk. Daarom hebben wij ze voor jullie op een rijtje gezet…

 

Do’s

1. Kom op tijd

Kom op het tijdstip dat is afgesproken en blijf nooit langer dan een half uur. De kramende moeder heeft topsport geleverd: 9 maanden zwangerschap, een bevalling, gebroken nachten, tonnen aan emoties… een half uurtje prikkels en gezelligheid is daarom meer dan genoeg.

2. Kleinigheidje

Heeft de kersverse baby broertjes of zusjes, neem dan een kleinigheidje mee voor de oudere kindjes. Al die aandacht en cadeaus die maar naar die nieuweling gaan, vinden die oudere kindjes vaak maar lastig te verwerken. Een cadeautje voor hen laat ze voelen dat zij er ook nog steeds toe doen.

3. Bloemen, mét een vaas graag

Neem je bloemen mee, zorg dan ook voor een vaas. Super lief van al die mensen die bloemen meenemen, maar waak zijn er meer bossen dan vazen in huis. En dan wordt het lastig. Als je een vaas meeneemt bij je bos bloemen is er niets lastigs aan.

4. Alles kan, alles mag

Geef haar het gevoel dat ze alles kan doen wat ze moet doen. Wil ze voeden of kolven, geen probleem. Sommige kraamvrouwen laten zich beïnvloeden door het bezoek. Gaan hun baby wakker maken om te laten zien of stellen de voeding uit totdat het bezoek weer weg is. Leuk voor dat moment, maar killing voor daarna. Want dan gaan de baby’tjes al die nieuwe prikkels verwerken. Het liefst in de nacht. Wanneer moeders haar rust zo ontzettend nodig heeft.

5. Een handje extra

Help na je bezoek even de kopjes en andere rommel in de keuken te zetten. Hoeft zij het niet in haar eentje te doen.

Don’ts

Kom zonder al te groot gevolg

Neem zo min mogelijk kinderen, huisdieren of wat dan ook mee. Een kraamvrouw kan nog niet zoveel verdragen en moet na zo’n bezoekje echt enorm bijkomen van alle drukte.

Geen virusjes meenemen graag

Voel je je niet lekker of heb je een koortslip: stel je kraambezoek een weekje uit. Een koortslip kan dodelijk zijn voor een pasgeboren baby en ook niemand zit op een griepje te wachten.

Lichte kost

Ga niet urenlang over jouw eigen bevalling of horrorverhalen over anderen vertellen. Een kraamvrouw heeft zelf al genoeg meegemaakt en heeft zelf tijd nodig om dat te verwerken.

Timing is everything

Kom niet te laat en blijf zeker niet te lang, ook al zegt ze dat het geen probleem is. Als jullie het zo gezellig hebben, kom dan gezellig een andere dag nog een keer een half uurtje.

Ze ziet er hoe dan ook prachtig uit!

Zeg niks over haar verschijning. Het is reuze normaal als kraamvrouwen na hun bevalling nog een dikke buik hebben, dikke, blauwe wallen onder hun ogen hebben, extra transpireren en nog niet hun strakste pak aanhebben. Er is niks zo erg als je bezoek vraagt of het wel gaat omdat je er zo moe uitziet of erger nog ‘ben je er zeker van dat ze er niet eentje ín je hebben laten zitten?’. Dodelijk.

Meer lezen over kraambezoek?

Nou, we hebben nog wel wat leesvoer voor je hoor!

De 10 ergste kraambezoek-ervaringen

12 beginnersfouten van een kersverse moeder

De allerleukste gepersonaliseerde kraamcadeaus

De downside van kraamverzorgende zijn (… we hebben er wel om moeten gniffelen)

Moeder stelt een lijst met 13 regels op voor haar kraamvisite: gaat ze te ver?

 

Reageer op artikel:
De 5 do’s en don’ts voor kraambezoek
Sluiten