Top 10 leukste boeken voor dreumesen en peuters

Top 10 leukste boeken voor dreumesen en peuters

 

Verhaaltjes voorlezen is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Ze leren zo met taal om te gaan, ze leren goed te luisteren, ze leren zich te concentreren, ze worden zo wereldwijzer, hun fantasie wordt gestimuleerd, de exclusieve aandacht die ze op deze manier krijgen is eveneens bevorderlijk voor de ontwikkeling én omdat voorlezen voornamelijk ’s avonds voor het slapengaan plaatsvindt brengt het ook rust en regelmaat. Niets dan goeds dus!

 

In dat opzicht hebben we een Top 10 van onze favoriete (voorlees)boeken voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud samengesteld. Niet alleen leuk voor de kinderen, maar stiekem ook voor de ouders (geen boekjes om bij in te dutten dus).

 

1. OVER EEN KLEINE MOL DIE WIL WETEN WIE ER OP ZIJN KOP GEPOEPT HEEFT

Door: Werner Holzwarth en Wolf Erlbruch

Als de kleine mol op een dag zijn kop boven de grond steekt, gebeurt het: het is rond en bruin en ziet er een beetje uit als een worst en het komt precies op zijn kop terecht. Mol gaat op zoek naar de dader.

Als het over poepjes gaat – en dat gaat dit boek volop – is het sowieso al snel een hit onder kleine kinderen (… en niet alleen onder kleine kinderen, toch?).

€ 13,90 Koop mij hier

 

2. GEWOON ZOALS JE BENT

Door: Jonny Lambert

Kleine Snuf kan niet in de rij lopen. Er is ook zoveel te zien. Zoals Girafs superlange steltpoten en Gnoes puntige prikhoorns. En dan ziet hij Krokodils hap-snap-tanden… Kijk uit, Kleine Snuf!

Een aandoenlijk, lief, schattig, maar ook grappig verhaaltje dat erg tot de verbeelding spreekt van kinderen.

€ 12,50 Koop mij hier

 

3. DE ZANDMANNETJES

Door: Freddie Langeler

Het perfecte verhaaltje voor het slapen gaan. Roosje wordt opgehaald door de Zandmannetjes om mee te gaan naar Dromenland. Een lieflijk verhaal op rijm met super mooie illustraties.

€ 11,00 Koop mij hier

 

4. NIJNTJE

Door: Dick Bruna

Een klassieker. En eigenlijk zijn alle boekjes van Nijntje een succes; we kunnen er niet een uitkiezen die het állerleukste is. Alle boekjes kennen een eenvoudige rijmconstructie. Maar wat het extra leuk maakt, is dat kinderen op een gegeven moment – als het boekje al een paar keer voorgelezen is – zelf de rijmwoorden aan het einde van de zin kunnen invullen. Wij vinden dat ieder kind sowieso minstens één boekje van Nijntje in zijn bezit moet hebben.

€ 6,95 Koop mij hier

 

5. WOEZEL EN PIP. SLAAP LEKKER

Door: Guusje Nederhorst

Het is bedtijd in de Tovertuin. Woezel sabbelt op zijn knuffeldoekje en valt al bijna in slaap. Pip kan niet slapen. Ze kan haar doekje nergens vinden. Misschien kan Woezel helpen?

Echt een favorietje onder de kleintjes. Eigenlijk alle boekjes van Woezel en Pip zijn leuk! Ze lezen zo lekker voor en kinderen kunnen geen genoeg krijgen van de fantasierijke avonturen van deze twee lieve hondjes.

€ 3,99 Koop mij hier

 

6. HET GROTE FIEP KIJKBOEK

Door: Fiep Westendorp

Een boek om samen met je kindje in te bladeren, plaatjes aan te wijzen, te benoemen en korte verhaaltjes bij te verzinnen of vragen te stellen, en zo – spelenderwijs – te werken aan de uitbreiding van de woordenschat. Met super leuke en gezellige illustraties van wel honderden dingen die je in en rondom huis en in je omgeving tegenkomt.

€ 15,00 Koop mij hier

 

7. GONNIE EN VRIENDJES IN GANZENPAS

Door: Oliver Dundrea

Leuk én leerzaam! Het lieve, kleine, eigenwijze gansje Gonnie met haar knalrode laarsjes laat de kinderen kennis maken met haar vriendjes, maar ook met kleuren, cijfers, tegenstellingen en dierengeluiden. En de flapjes in het boeken – waarachter allerlei leuke illustraties verstop zitten – maken het extra leuk en spannend voor de kleintjes.

€ 14,99 Koop mij hier

 

8. BOE!

Door: Matthew van Fleet

Een boekje met foto’s van boerderijdieren. Maar wat het zo leuk maakt voor de kleintjes is dat de huiden van de dieren zijn nagemaakt van stofjes zodat de kinderen er heerlijk aan kunnen voelen. Ook zitten er leuke flapjes in. Als je aan zo’n flapje trekt gaan foto’s bewegen. Het boekje laat kleine kinderen kennismaken met de gewoonten en geluiden van de boerderijdieren.

€ 17,50 Koop mij hier

 

9. DE GOUDEN BOEKJES-REEKS

Ook hier weer geldt dat eigenlijk alle boekjes uit de reeks Gouden Boekjes (ze danken hun naam aan hun gouden randje) leuk zijn voor de allerkleinsten. Op iedere pagina staat een mooie, paginavullende tekening en slechts een paar regels tekst. Dat maakt het voor zowel de kleintjes als de ouders een goed te behappen voorleesboekje. Niet te lang, niet te kort, voor jongetjes en voor meisjes, leerzaam, vertellend, lieflijk: voor ieder wat wils.

 

Van € 7,50 tot € 15,00 Koop mij hier

 

10. DE KLEINE PRINS

Door: Antoine de Saint-Exupéry

De verteller, een piloot, verhaalt hoe hij na een noodlanding met zijn vliegtuig in de woestijn de kleine prins ontmoet. De wijze en betoverende verhalen die de kleine prins vertelt over de planeet waar hij woont met een hooghartige bloem, over de andere planeten die hij bezoekt met hun merkwaardige bewoners en over zijn gevecht met de slechte zaadjes, maken de kleine prins tot een onvergetelijke figuur.

‘Is dat niet iets te pretentieus?’ horen we jullie denken… Het is inderdaad ook onder volwassenen het meest gelezen boekje ter wereld, maar echt waar, ook voor de allerkleinsten is dit een fantastisch verhaal. Zij zullen de dieperliggende betekenissen misschien niet begrijpen, maar dat ze het een fantastisch sprookje zullen vinden, daar  durven we heel wat om te verwedden.

€ 9,50 Koop mij hier

 

Ben jij meer een verteller dan een lezer, dat is natuurlijk ook prima! Want verhalen verzinnen en vertellen aan je kindje in net zo goed voor de ontwikkeling als verhalen voorlezen. Voor de storytellers onder ons hierbij wat tips waar een goed verhaal aan moet voldoen.

Reageer op artikel:
Top 10 leukste boeken voor dreumesen en peuters
Sluiten