Even geen puf hebt voor consequent opvoeden? Dan doe je het gewoon zo…

Heb jij ook wel eens zo’n moment dat je je ogen niet meer open kunt houden van moeheid na weer een gebroken nacht? Dat je lontje met het blote oog niet meer te zien is, zo kort? Dat de aanblik van al het speelgoed op de grond je al tranen in je ogen geeft? Ja toch? Want laten we gewoon even eerlijk zijn met elkaar: jullie worden af en toe toch ook K N E T T E R G E K van die kleine monsters?

 

Verantwoorde adviezen

Hoe ga je daar nou mee om? We kunnen natuurlijk heel veel pedagogisch verantwoorde adviezen voor je op een rijtje zetten, zoals:

 • consequent zijn (en blijven)
 • je kind streng en daadkrachtig toespreken op ooghoogte
 • niet in discussie gaan met een mens 10 x jonger dan jij bent
 • het beloningssysteem
 • de ‘Time Out’-hoek
 • ……

Maar soms heb je daar gewoon even de puf niet voor. Toch?

Nee is nee en nee blijft nee

Of…

 1. Soms is het gewoon best prettig het ongewenste gedrag maar even te negeren. Als je het zogenaamd niet ziet of hoort dat die kleine even iets doet wat normaal gesproken niet mag, hoef je ook niet in te grijpen. En kun je dat de eerstvolgende keer weer wel doen zónder dat je inconsequent overkomt… dat is nog eens fijn.
 2. Lang leve de iPad. Okay, we weten dat er heel veel onderzoeken uitwijzen dat iPads niet goed zijn voor de ontwikkeling van kinderen, maar soms moet je gewoon maar even dankbaar gebruik maken van de voordelen van dit vernuftig stukje techniek. Een beter afleidingsmanoeuvre bestaat er niet en zo heb jij wat tijd voor jezelf. Daarbij, je bepaalt zelf wat ze kijken, dus zo houd je die slechte invloeden nog enigszins in de hand.
 3. De box: houd hem zo lang mogelijk in ere. Heerlijk zo’n ‘mini-gevangenis’ waar ze nog niet uit kunnen, en nog veilig bovendien.
 4. Wil je van frustratie een oerkreet uitslaan? Gewoon doen. Lucht op en met een beetje mazzel schrikken die kleine lawaaipapagaaien en tomen ze weer wat in.
 5. Je even terugtrekken op de wc. Met de deur op slot natuurlijk, anders komen ze er gezellig bij zitten en schiet je je doel voorbij.
 6. Kunnen ze nog geen klok kijken? Ideaal! Daar kun je misbruik van maken door net een half uurtje eerder te roepen dat het toch echt de hoogste tijd is voor het middagslaapje of avondbedtijd. Zij hebben geen idee, en jij een half uurtje voor jezelf.
 7. Omkopen met een snoepje, werkt eigenlijk altijd.

 

Eigen risico

Willen we alleen nog gezegd hebben: wij dragen geen verantwoordelijkheid voor het toepassen van bovenstaande tips. Inzetten is geheel op eigen risico 🙂

 

Richard Kemper heeft ook zo z’n eigen ideeën over opvoeden: Consequent, my ass! Door Richard Kemper

Reageer op artikel:
Even geen puf hebt voor consequent opvoeden? Dan doe je het gewoon zo…
Sluiten