Redactie
Redactie Peuter 12 apr 2019

Mijn kind een teleurstelling laten ervaren? Geen optie!

Bestaat er ook zoiets als te veel moederliefde? Ik denk dat ik daar aan lijd.

 

Lijden

En niet alleen ik trouwens… ook mijn kind, en de vriendjes, vriendinnetjes, klasgenootjes en teamgenootjes van mijn kind. Alles wat zo’n beetje in aanraking komt met mijn kind. Of beter gezegd: zij lijden er niet áán, maar zij lijden ónder mijn moederliefde.

Wat is het toch dat ik in zoveel dingen een teleurstelling of gevaar zie voor mijn kind, en dat ik daar niet mee kan omgaan?

 

Teleurstelling is geen optie

Een keer een dag geen vriendinnetje om mee te spelen, terwijl ik andere kindjes vrolijk hand in hand met elkaar het schoolplein af zie huppelen? Ik voel al een knoop in mijn maag opkomen. Ook als mijn dochter zich er niets van aantrekt of zelfs blij is om een keer een middag haar speelgoed niet te hoeven delen met een ander. En mooi dat ik alvast speeldates vooruit ga plannen voor de rest van de dagen.
Staat ze tijdens een wedstrijd even als reserve aan de kant? Ga ik toch echt even verhaal halen (nadat ik haar eerst een warme jas heb aangedaan zodat ze niet kouvat of juist een flesje drinken heb gegeven om haar vochtreserve op peil te houden na de gedane inspanning). Mijn kind een teleurstelling laten ervaren? Geen optie!

Als ik tijdens pleinwacht zie dat een ander kind tijdens het rennen tegen die van mij botst, of tijdens het scheppen in een zandbak een schep zand (al dan niet per ongeluk) over die van mij schept; wees verzekerd van een snauw (ook al schaam ik me daarna diep).
Zelfs als ze een paar uur op stap is met haar vader bel ik het liefst ieder half uur om te checken of alles nog goed gaat…

 

Loslaten

Dat ‘loslaten’ waarvan iedereen altijd zegt dat dit met de geboorte al begint; ik ben er blijkbaar gewoon niet goed in. Ik weet dat het niet gezond is dat ik haar continu wil beschermen, haar bij me wil hebben, haar wil behoeden voor teleurstellingen, en ga zo maar door. Niet gezond voor mij, en zeker niet voor mijn kind. Ik beklem haar en ik beklem mezelf…
Maar vanaf vandaag, ik heb het nu zwart op wit, ga ik het anders doen. Ik ga loslaten!

(Ingezonden brief).

 

Kinderen: verwachting versus realiteit

Reageer op artikel:
Mijn kind een teleurstelling laten ervaren? Geen optie!
Sluiten