Week 30

 

 

30 weken zwanger, weer een stuk dichterbij de 40 weken, jouw uitgerekende datum, en driekwart van de zwangerschap achter de rug!

Je baby heeft het erg naar zijn zin in jouw buik. Er is genoeg ruimte en hij zou nu eventueel zijn eigen temperatuur al kunnen regelen door het kleine speklaagje dat hij al heeft ontwikkeld.

Voel je af en toe ineens een soort van schokjes achter elkaar en blijft dat meestal een tijdje met een soort van regelmaat doorgaan? Je baby heeft dan hoogstwaarschijnlijk de hik. De meeste mama’s hebben er niet zo’n last van en zeker niet als de placenta aan de voorkant ligt, maar het kan je ook wel eens erg afleiden, uit je concentratie halen of zelfs uit je slaap houden. Buiten dat is het toch vooral heel erg schattig.

    

Heb je je geboortekaartje al uitgezocht? Er zijn tal van leuke mogelijkheden, kijk bijvoorbeeld ook eens op de website van onze illustrator www.hanmade.nl om zo’n prachtig geboortekaartje te laten maken met een zelf bedacht ontwerp. Het is handig als jullie de namen al weten, maar geen zorgen als jullie daar nog niet uit zijn, die kan ook op het allerlaatste moment ingevuld worden hoor. Jij, of waarschijnlijker je partner, zal de geboortedag toch ook nog door moeten geven wanneer het eenmaal zo ver is.

Of jullie uit de namen zijn of niet, het is verstandig om alvast een proefkaartje te laten maken, zodat jullie nog alle tijd hebben om de algemene tekst goed te checken op spelfoutjes of wat dan ook. Tegen de tijd dat de kleine er eenmaal is ben je waarschijnlijk door alle indrukken, door hormonen, slaapgebrek en euforie niet meer zo scherp als je normaal bent en zou je nog wel eens een foutje over het hoofd kunnen zien. Zou toch zonde zijn, want een geboortekaartje is toch een souvenir voor het leven. Weet je niet of je een jongen of een meisje krijgt? Geen probleem. Dan laat je gewoon voor allebei de geslachten een proefdruk maken. En vergeet ook vooral niet de enveloppen al te kopen. Mocht je de adressen met de hand willen schrijven – dat oogt altijd zo vriendelijk – dan heb je daar nu nog alle tijd voor.

Luierfabrikant Pampers heeft een onderzoek uitgevoerd onder 2.000 mannen tussen de 16 en 65 jaar. Hieruit blijkt dat maar liefst een kwart van de toekomstige vaders last heeft van typische zwangerschapskwaaltjes als ochtendmisselijkheid en eetbuien. Dat is niet het enige waar ze last van hebben. Zo heeft 26% last van stemmingswisselingen en 10% droomt de hele dag van aparte voedselcombinaties. Anderen, 6% van deze mannen, voelen zich misselijk zonder verklaarbare reden en 3% klaagt over ingebeelde zwangerschapspijnen. In de zwangerschapsperiode van de vrouw pinkt 8% van de mannen een traantje weg bij een droevige film. En dit allemaal vanwege de intensere band tussen mannen en hun zwangere partners… toch mooi…

 

Reageer op artikel:
Week 30
Sluiten