Week 31

 

 

Zo rond week 31 begint je baby zijn lichaamshaartjes te verliezen en wat molliger te worden. Zijn nageltjes groeien nu ook. Je kindje vindt het heerlijk in de buik en zal langzaamaan een voorkeurshouding gaan aannemen. De kans is groot dat jij je ook nog steeds goed voelt dus als dat zo is neem het er van. Geniet van zwangerschapsyoga of een avondje uit. Zo lang je naar je lichaam luistert mag en kan er heel veel.

Iets anders. Het is niet te hopen, maar het is wel belangrijk om het volgende in je achterhoofd te houden: zwangerschapsvergiftiging kan tussen week 30 en week 40 ontstaan.

Hoe merk je dat?

  • Je kunt last hebben van hoofdpijn.

  • Je lichaam begint vocht vast te houden, je krijgt dikke vingers, dikke enkels en gezwollen benen. Waardoor je misschien ineens wel meer dan een pond per week aankomt.

  • Je hebt last van tintelingen in je lichaam (handen).

  • Je hebt last van misselijkheid.

  • Je bloeddruk stijgt ineens (dit controleert de verloskundige).

  • Er zit eiwit in je urine (dit controleert de verloskundige ook).

Zijn één of meerdere van bovenstaande symptomen op jou van toepassing, ofwel, denk je dat je zwangerschapsvergiftiging hebt? Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Zij zal je adviezen geven over eventueel een zoutarm dieet, medicijnen of misschien is een ziekenhuisopname wel noodzakelijk. Aarzel dus niet en trek tijdig aan de bel.

Beste Jan, 

Wanneer je partner wel erg vaak over hoofdpijn begint te klagen en zij, net als jij, ook wel ziet dat ze plotseling erg veel is aangekomen, dan kan het zijn dat ze zwangerschapsvergiftiging heeft, en dat is niet de bedoeling. Naar de verloskundige dus, liever vandaag dan morgen. Mocht jouw vrouw aangeven eerst nog even wat af te willen maken op haar werk of thuis, dan kun jij haar er misschien van overtuigen dat het beter is om niet te wachten. De verloskundige kan de ernst van de situatie beter inschatten door de bloeddruk van je vrouw te meten en haar plas te controleren op eiwitten. Daarna zal ze haar al dan niet doorverwijzen naar het ziekenhuis.

 

Reageer op artikel:
Week 31
Sluiten