Week 41

 

 

Ben je er nou nog??? Het is week 41, dus dat vinden we best een beetje zielig voor je, want wachten is killing, en lichamelijk gezien wordt het er ook niet altijd makkelijker op. Voor jou is het dan fijn om te weten dat in Nederland vanaf week 41 de bevalling opgewekt mag worden zonder dat er een medische reden hoeft te zijn. Dus word je gek van het wachten, levert het stress op (… of striae…) en wil jij gewoon maar één ding en dat is die kleine smurf in je armen houden, dan zeggen wij: bel je verloskundige of gynaecoloog, plan een bevallingsafspraak in en in galop (alsof dat er nog in zit) naar de verloskundige of het ziekenhuis.

 

Inleiden gebeurt altijd in een ziekenhuis, meestal op afspraak. Mocht je nog geen ontsluiting hebben – dat wil zeggen dat de baarmoedermond nog niet ‘rijp’ is – dan zal een arts of verloskundige een gel, veter, ballonnetje of een pil bij je inbrengen dat een hormoon afscheidt, waardoor de ontsluiting op gang gebracht wordt. Dit betekent niet altijd dat je ook meteen weeën zult krijgen. Dit proces kan even duren, een paar uur tot drie dagen, dus neem een goed boek, iPad of wat tijdschriften mee en iets lekkers (helaas geen culinaire hoogstandjes te verwachten van het ziekenhuis). Overigens – en waarschijnlijk overbodig om te zeggen – maar je weet maar nooit: ga niet zelf met een schoenveter, ballon of haargel aan de slag, het zal niets uithalen. icon_wink

Nou, laten we hopen dat dit echt je laatste week tot week-update is en dat je langer wachten bespaard zal blijven. Succes met de bevalling! Je kunt het! En alvast heel veel geluk en liefde toegewenst met jullie kleintje!

Beste Jan,

Mocht je vrouw of jullie samen ervoor hebben gekozen om de bevalling in te laten leiden, dan kan dat zomaar vlotjes verlopen, maar het omgekeerde kan ook gebeuren helaas. Als het goed is heb je je vluchtkoffertje bij je (zie week 35) maar check nog even of je tablet en smartphone zijn opgeladen voor het geval het allemaal even gaat duren.

 

Reageer op artikel:
Week 41
Sluiten