Week 32

 

 

Zo rond week 32 kan je baby al horen, ruiken, proeven en aanraken. Hij beweegt nu volop om zijn spieren te trainen. Ook neemt hij rond deze tijd de foetushouding aan en zal met zijn hoofdje naar beneden gaan liggen. ‘s Nachts kun je je baby flink voelen schoppen, waardoor je er zelfs wakker van kunt worden. Je kunt je kindje nu steeds hoger in je buik voelen schoppen, waardoor het bijna voelt alsof je gekneusde ribben hebt. En soms voelt het niet alleen maar zo, maar trapt ‘ie je ook echt een gekneusde rib…

Mocht je je baby beduidend minder vaak of hard voelen, dan raden we je toch aan contact op te nemen met je verloskundige of gynaecoloog. Indien de verloskundige of gynaecoloog het nodig vindt, kan met een hartfilmpje (ctg) gecheckt worden of je kindje het goed maakt daar binnen en zijn jullie hopelijk weer gerustgesteld.

De longetjes zijn nog steeds in ontwikkeling en dit zal zo blijven tot aan de geboorte. Op het moment dat je kindje geboren wordt, moet hij zelfstandig zuurstof kunnen inademen. De longblaasjes die tijdens zijn verblijf in de buik nog dichtklappen, moeten na de geboorte open blijven staan. Rond deze periode komt er een stofje vrij dat hiervoor zorgt.

Niet alleen de longen, maar ook de hersentjes blijven volop in ontwikkeling.

Onder andere door het hormoon progesteron, het soepeler worden van de aderwanden en doordat er een grotere hoeveelheid bloed door het lichaam gepompt wordt, kun je spataderen kado krijgen. Spataderen op je benen, in je lies en zelfs op je ‘onderkantje’. En met een beetje pech ook aan je achterkantje: aambeien… ja, dat zijn ook spataderen. Het is een veelvoorkomend zwangerschapsleed. Voor tips tegen aambeien zie ook nog even week 10 en sla anders BUSKRUIT met MUISJES open op pagina 37.

Wat betreft spataderen; je kunt een aantal dingen doen om het minder erg te laten worden. Je kunt zwangerschapskousen dragen. Een steunkous wordt meestal wel vergoed door de verzekering, maar overleg eerst even met de verloskundige of gynaecoloog, want misschien heb je een verwijsbriefje van haar of de huisarts nodig. Wat minder drastische hulpmiddelen: leg je benen omhoog als je rust of televisie kijkt. Als je zit kruis je benen dan niet over elkaar want dat knelt een goede doorbloeding af, zorg ervoor dat als je in bed ligt je benen hoger liggen dan de rest van je lichaam, en blijf in beweging.

kotex-maandverband-night-timeIn de meeste gevallen verdwijnen die lelijkerds na de bevalling vanzelf weer. Zo niet, dan kun je ze door een specialist laten verwijderen.

Heb je je kraampakket al bekeken? Ben je erg geschrokken van de inhoud? Die ontzettende pampers… niet te doen toch?! Maar laten we daar dan ook meteen duidelijk over zijn: dit pakket wordt je redding en we raden je zelfs aan om van tevoren al wat extra pakken maandverband in te slaan. Dan bedoelen we niet het gewone maandverband, want daar zit plastic in verwerkt en dat geeft een broeieffect en is daardoor minder hygiënisch. Je kunt het beste de zwarte Kotex Night-time in huis halen. Dat is plastic-vrij en ademt. Mocht je dit allemaal tot het laatste moment willen uitstellen (en dat begrijpen we best), dan moet je niet raar opkijken wanneer je je partner erop uit stuurt voor maandverband (terwijl jij in je kraambed ligt), en hij met het verkeerde thuiskomt: inlegkruisjes. En met een beetje pech de string-versie. En daarmee ga jij het niet redden, kom je dan achter als je eenmaal bevallen bent.

Als je wilt weten wat je verder allemaal nog in huis moet hebben, pak dan BUSKRUIT met MUISJES er nog eens bij. Op pagina 23 staat een hele fijne checklist met ‘Must Haves’.

 

Reageer op artikel:
Week 32
Sluiten