Week 42

 

 

Ben je nou nog niet bevallen?

Ben je echt in week 42 of gewoon nieuwsgierig?

Omdat te ver over de uitgerekende datum gaan niet altijd zonder risico’s is, zal een verloskundige je nu wellicht doorverwijzen naar een gynaecoloog en die zal jou en je kindje goed in de gaten houden. Dat doen ze door een hartfilmpje te maken van het hartritme van je kindje (een ctg). Daaruit kunnen artsen vaak goed opmaken of je kindje het nog naar zijn zin heeft of dat er wat stress begint op te treden. Ook een echo zal meer uitsluitsel geven. Een echo kan laten zien of er nog voldoende vruchtwater is, en als je graag nog meer zekerheid wilt hebben, vraag dan om een echo Doppler. Zo kunnen ze de bloedstroom in de navelstreng en in de bloedvaten van je kindje en van jezelf meten. Zo zien ze of de placenta nog naar behoren functioneert.

In dit stadium van de zwangerschap willen we je op het hart drukken om mondig te zijn. Heb je stress of ben je angstig over de toestand van je kleintje, maak je je zorgen? Geef dat aan en dring aan op geruststelling (desnoods iedere dag een ctg en echo) of dring aan op inleiden van de zwangerschap. En zeker als je minder beweging voelt, ga dan liever een keertje teveel naar het ziekenhuis dan een keer te weinig.

In deze week is het nog maar de vraag of je nog thuis mag bevallen. Waarschijnlijk wil de arts je liever in het ziekenhuis hebben en wellicht is dat maar beter ook, voor zowel jou als voor je kindje.

Hoe dan ook, ook jij zult nu ècht bijna moeder zijn en we willen jou, je kleintje en Jan samen als gezin dan ook alle geluk, liefde en een hele goede gezondheid toewensen.

Op een mooi leven samen!

Reageer op artikel:
Week 42
Sluiten