Waterpokken

Waterpokken

Het begint met een verkoudheid en uit zich vervolgens in allemaal blaasjes over het gehele lichaam, vaak het eerst in de nek en kenmerkend zijn de blaasjes op de hoofdhuid (met een beetje pech zelfs blaasjes in de mond, onder het haar en in de bilspleet) die behoorlijk kunnen jeuken. Ook het vocht uit de blaasjes is besmettelijk. De incubatietijd – het moment waarop je kindje besmet raakt tot en met het moment waarop de blaasjes uitbreken – is ongeveer 14 tot 21 dagen. Omdat Jan junior waarschijnlijk toch al andere kindjes heeft besmet of zelf besmet zal zijn, zal je de deur tot de crèche of peuterschool niet zomaar ontzegd worden. Of je hem in waterpok-toestand naar school wilt brengen is een tweede, want vaak gaat het gepaard met (lichte) koorts en in ieder geval met veel jeuk en zal hij zich zeker niet prettig voelen. De blaasjes zijn tot zo’n 10 dagen zichtbaar. De eerste paar dagen zijn het ‘verse’ blaasjes met vocht erin, maar na een dag of 3 drogen de blaasjes in (tot deze tijd is je kindje nog besmettelijk) en vervolgens blijven er tot zo’n dag of 10 nog korstjes over. Sommige ouders kiezen er juist voor om bij een vriendin langs te gaan wanneer haar kinderen de waterpokken hebben. Met een beetje mazzel – dat klinkt wat raar – kun je de waterpokken op deze manier enigszins plannen. Handig als je weet dat er geen belangrijke dingen of vakanties in de planning hebt staan de komende maand én voor je kindje is het prettiger om het op jongere leeftijd te krijgen dan naarmate ze ouder worden.

Inenten tegen waterpokken

Wat tips om het leed te verzachten:

  • Oma’s tip: vul een panty met geplette havermoutvlokken en dompel deze in het, niet te warme, bad (net zoals een theezakje). De gelachtige, plakkerige substantie die uit de panty komt, smeer je over zijn lijf. Deze havermoutgel spoel je niet af, maar laat je intrekken. Na het bad dep je zijn huid droog met een handdoek of beter een hydrofielluier om de ergste nattigheid te verwijderen. Hierna doe je alleen een pyama of luchtige, ruime kleding aan. Dus even geen romper. De havermout zorgt dat de blaasjes sneller indrogen en helpt tegen de jeuk.

  • Zitten de blaasjes ook in de mond, dan kan een ijsje het leed wat verzachten.

  • Een variant hierop: in bad met groene zeep (die ouderwetse plastic pot met groenachtige gel erin). De zeep heeft een ontsmettend en uitdrogend effect, wat ook helpt tegen de jeuk. Bedenk wel dat je dreumes het badwater niet in zijn ogen moet krijgen, dat is met havermout al niet zo lekker, maar met groene zeep… En goed afspoelen met water daarna, anders raakt de huid geirriteerd door de zeep.

  • KidsClin Waterpokken of VSM Calendulan verkoelt, verzacht en kalmeert de jeuk ook. Beter is het om geen mentholpoeder te gebruiken, dit kan namelijk littekenvorming geven.

Reageer op artikel:
Waterpokken
Sluiten