Inenten tegen waterpokken

Inenten tegen waterpokken

Nu onze dochter van zes waterpokken heeft en ik de hele nacht met haar wakker ben geweest van de kriebel, vraag ik me – net als de vorige keren – toch weer af waarom we onze kinderen in Nederland niet laten inenten tegen waterpokken, want het kan wel.

In Nederland laten de meeste ouders hun kinderen vaccineren voor ziekten als polio, bof en mazelen. Maar veel mensen weten niet dat er nog meer vervelende en soms zelfs gevaarlijke ziektes zijn waar je jezelf of je kinderen tegen kunt beschermen. Maar dan moet je er wel zelf achteraan (www.rtlnieuws.nl)

In Nederland kennen we het rijksvaccinatieprogramma, waarin vaccinaties zitten die door de overheid als zeker belangrijk wordt gezien. Al op jonge leeftijd worden kinderen ingeënt tegen diverse infectieziekten, maar er zijn nog meer inentingen mogelijk, waar de meeste mensen niks van af weten.

De vraag is waarom we in ons land de kinderen niet standaard inenten tegen waterpokken en in 44 andere landen wel, zoals bijvoorbeeld Duitsland en Italië.

Wil je je kind inenten, vraag de huisarts dan om meer informatie. Het advies om je kindje rond 11 maanden in te enten en de kosten zijn voor jullie, zo’n honderd euro. Je kind zal zo’n 15 jaar beschermd zijn tegen waterpokken.

 

Over waterpokken zelf:

En dan is het – nagenoeg onvermijdelijke – moment aangebroken dat je kind de waterpokken krijgt. Een besmettelijk virus dat door speeksel wordt overgedragen, met name in de winterof in het vroege voorjaar. Het begint met een verkoudheid en vervolgens krijgt je kind allemaal blaasjes over zijn hele lichaam, vaak als eerste in zijn nek.

 

Kenmerkend zijn de blaasjes op de hoofdhuid (met een beetje pech vind je zelfs blaasjes in de mond, in de oortjes, onder het haar, in de bilspleet, op de piemel of zelfs in de piep) die behoorlijk kunnen jeuken. Het vocht uit de blaasjes is besmettelijk. De incubatietijd – het moment waarop je kind besmet raakt tot het moment waarop de blaasjes uitbreken – is ongeveer 14 tot 21 dagen.

 

Omdat je kind dan waarschijnlijk toch al andere kinderen heeft besmet, zal hij waarschijnlijk gewoon naar de crèche of school mogen, maar meld het wel even, want waterpokken kunnen gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen die het virus tijdens hun jeugd niet hebben gehad (dat zijn er maar weinig, maar toch). Of je je kind in deze toestand naar school wílt brengen is aan jou, want vaak gaan waterpokken gepaard met (lichte) koorts en in ieder geval met veel jeuk. Je kind zal zich zeker niet prettig voelen. De blaasjes zijn tot zo’n tien dagen zichtbaar. De eerste paar dagen zijn het ‘verse’ blaasjes met vocht erin, maar na een dag of drie drogen ze in (tot deze tijd is je kind nog besmettelijk) en vervolgens zijn er een dag of tien nog korstjes zichtbaar.

 

Sommige ouders kiezen er júíst voor om bij een vriendin langs te gaan wanneer haar kinderen de waterpokken hebben en die van jou het nog niet hebben gehad. Dan kun je deze kinderziekte tenminste van het lijstje strepen. Want heb je de waterpokken eenmaal gehad, dan ben je er in principe voor de rest van je leven van af… Voor je kind is het in ieder geval prettiger om de waterpokken op jongere leeftijd te krijgen dan als hij wat groter is. Zo maakt hij het namelijk minder bewust mee en heeft hij er mentaal gezien minder last van. Bovendien geldt vaak: hoe jonger, hoe minder heftig het ziektebeeld.

 

Wat te doen?

Helaas zijn er niet echt wondermedicijnen voor waterpokken beschikbaar, maar je kunt wel zelf dingen doen om de pijn, de jeuk en het hele proces te verlichten.

  • Hoe moeilijk ook, probeer ervoor te zorgen dat je kind zo min mogelijk aan de blaasjes krabt. Als een blaasje opengaat, kan het gaan infecteren en dat kan vervolgens pijn gaan doen en eventueel zelfs een litteken achterlaten.
  • Hou daarom zijn nagelsgoed kortén goed schoon. Als de jeuk echt te erg is, kun je hem ’s nachts sokken om zijn handen doen.
  • Kleed hem lekker luchtig en niet te warm, het liefst in ademende kleding van katoen of linnen. Synthetische kleding geeft juist een broei‑effect, en als het gaat broeien op de huid, krijgt hij alleen maar meer jeuk en last van die blaasjes. Lange mouwen en een lange broek verkleinen de kans op krabben en ontstekingen.
  • Zorg ervoor dat zijn huid niet uitdroogt. Een droge huid jeukt meer dan een vette huid. Een lekker (niet te warm) bad met oliekan daarbij helpen. Zo hoef je niet over de blaasjes te wrijven met een crème, maar hecht de olie zich vanzelf aan zijn huid.
  • Zitten de blaasjes ook in zijn mond, dan kan eenijsjehet leed iets verzachten.
  • Oma’s tip: vul een panty met havermout en dompel deze in een niet te warm bad, zoals je met een theezakje zou doen. De geleiachtige, plakkerige substantie die uit de panty komt, smeer je over het hele lichaam van je kind. Deze havermoutgel spoel je niet af, maar laat je intrekken. Na het bad dep je zijn huid droog met een handdoek (of beter: een hydrofielluier of katoenen doek) om de ergste nattigheid te verwijderen. Hierna trek je hem alleen een pyjama of andere luchtige, ruimvallende kleding aan. Dus, mocht hij deze nog dragen, even geen rompertje. De havermout zorgt dat de blaasjes sneller indrogen en helpt tegen de jeuk.
  • Een variant hierop: laat je kind in een bad met groene zeep stappen (deze groenachtige gel zit in van die ouderwetse plastic potten die je in de supermarkt kunt vinden). De zeep heeft een ontsmettend en uitdrogend effect, wat ook helpt tegen de jeuk. Bedenk wel dat hij het badwater niet in zijn ogen moet krijgen. Dat is met havermout namelijk al niet zo lekker, laat staan met groene zeep… Spoel hem daarna goed af met water, anders raakt zijn huid geïrriteerd.
  • KidsClin CoolMousse en de Calendulan-lijn van vsmverkoelen, verzachten en kalmeren zijn huid ook. Beter is het om geen mentholpoeder te gebruiken, dit kan namelijk littekens veroorzaken.
  • Soms schrijft de huisarts een middeltje voor waarmee je een pok kunt aanstippen. Hierdoor drogen de blaasjes sneller in en bovendien vermindert het de jeuk.

Lees meer hierover:

BUSKRUIT met EHBO

Reageer op artikel:
Inenten tegen waterpokken
Sluiten