#verdervertellen

#verdervertellen

Wisten jullie dat 25 % van de kinderen in Nederland met een taalachterstand begint aan de basisschool? Dat is een op de vier kinderen! EEN OP DE VIER KINDEREN! En nee dat zijn niet perse de kinderen uit probleemgezinnen of met buitenlandse ouders, nee dat zijn ook kinderen bij jou in de buurt, op school of misschien wel jouw eigen kinderen.

Wij zijn hier – net als de de HEMA foundation en veel anderen – erg van geschrokken en gaan er de komende drie jaar alles aan proberen te doen jullie bewust te maken van het belang van de taalontwikkeling van (jonge) kinderen.

Elke dag communiceren

Momenteel zijn er veel jonge ouders die niet weten dat elke dag communiceren met je kind – vanaf de zwangerschap – een wereld van verschil maakt in de taalontwikkeling van hun kind. Ook al klinkt het een beetje gek of kinderachtig: ook tegen pasgeboren baby’s moet je praten. Praat met hem of haar als je een wandeling maakt, vertel wat je om je heen ziet, of het koud of lekker warm is buiten, waar jullie naartoe lopen, of gewoon hoe lief je je kindje vindt. Onze boodschap is eigenlijk: het maakt niet uit wat je zegt, maar communiceer.

Leg je telefoon even weg en betrek je kind bij wat je aan het doen bent. Benoem in de supermarkt de spullen die in je mandje gaan, vertel hem of haar wat je aan het doen bent tijdens het koken. Ga met je kind samen in bad, samen opruimen of een puzzel maken. Het hoeft niet urenlang, een paar momenten per dag is al voldoende en het is nog leuk ook.

#verdervertellen

 

Lees ook:

20 manieren om een goede band met je kind te creëren

Nooit meer gedoe aan tafel!

 

 

 

 

 

 

Reageer op artikel:
#verdervertellen
Sluiten