Redactie
Redactie Baby 20 sep 2019

20 manieren om een sterke band met je baby te creëren

Een goede band en sterkte connectie tussen ouder en kind belangrijk voor de ontwikkeling van een baby. Het maakt een kind als mens zekerder, het geeft een gevoel van veiligheid, het is zelfs goed voor de lichamelijke gezondheid en het is ook bepalend voor relaties met andere mensen die ze in de toekomst zullen krijgen.

Belangrijk dus om een goede band met je baby te creëren! Om dat voor elkaar te krijgen hebben we 20 eenvoudige, o zo simpele, nuttige en tegelijkertijd leuke manieren om dit te bewerkstelligen voor je op een rijtje gezet.

 

1. Borstvoeding

Niet voor iedereen weggelegd, maar borstvoeding is een goede manier om te bonden met je baby. Niet alleen is je baby je dankbaar voor de voeding die je geeft, tijdens de borstvoeding hoort je kindje je hartslag, hij ruikt je, er is huid op huid contact. Daar houden ze van.

2. Flesvoeding

Gelukkig kun je veel van bovenstaande ook met flesvoeding bewerkstelligen. Houd je kindje ook lekker dicht tegen je aan en maak veel oogcontact tijdens het voeden.

3. Weg met die beeldschermen

Ben je met je kindje, zorg dan dat je er ook echt bent en niet met een half oog in een beeldscherm zit. Je kindje merkt dat, klein als ze zijn. En er is niemand die het je kwalijk neemt als je niet à la minute reageert op een berichtje.

4. Reflectie

Kijk samen in de spiegel. Houd je kindje lekker vast en bekijk dit mooie plaatje samen in de spiegel. Kinderen houden van gezichten en nu krijgt hij ook nog eens de kans om zijn eigen mooie gezichtje in de spiegel te bewonden en er bovenal al een beetje bekend mee te raken.

5. Massage

Wij als volwassenen vinden een massage heerlijk, maar die kleintjes weten een lekkere massage ook te waarderen hoor. Lijflijk contact maakt dat ze zich geliefd en veilig voelen.

6. Hartslag

Je kindje vindt het heerlijk om naar jou hartslag te luisteren. Het is het bekende, vertrouwde geluid wat ze hoorde toen ze nog in moeders buik zaten. Maar wist je dat het voor volwassenen ook heerlijk kan zijn om naar je kind’s hartje te luisteren? Het geeft een gevoel van saamhorigheid.

7. 1000 kusjes per dag

Goed voor een gezonde dosis oxytocine, het gelukshormoon. Wie wordt er nou niet gelukkig van kusjes? Voel de liefde!

8. Praaaaaattttt

Kinderen vinden het heerlijk om naar stemmen te luisteren. Liefst op zachte toon (lees hier waarom dat zo belangrijk is). Dus praat gewoon lekker met je kleintje. Al begrijpen ze geen woord van wat je zegt, al maakt het je een beetje ongemakkelijk te praten tegen iemand die geen woord terugzegt, het doet veel goeds.

9. Gekke bekken trekken

Voor jou wat gezichtsgymnastiek, voor je baby theater: gekke bekken trekken. We zien alleen maar winnaars bij deze tip.

10. Laat de boel de boel

Deze vinden we persoonlijk heel erg fijn. Het perfecte excuus om niet de hele dag puin weg te ruimen. Veel belangrijker dan een georganiseerde, nette ruimte is een geaard kind. De perfecte reden om opruimtijd om te zetten in knuffeltijd.

11. Zingen maar

Maak een heerlijke playlist met je favoriete nummers, en zet deze lekker vaak op als je kindje wakker is. Zing lekker mee, je kindje zal het heerlijk vinden. Ze houden van klanken, dus mooie muziek weten ze ook te waarderen.

12. Dansen

Zelf kunnen ze nog niet dansen natuurlijk, maar meegezwierd worden in jouw armen, met een heerlijk muziekje op de achtergrond. Heerlijk!

13. Laat de liefde voor je partner zien

Heel belangrijk voor je kleintje om te zien hoe zijn ouders met elkaar omgaan. Als hij jullie ziet knuffelen, de intonatie van jullie gesprekken mooi klinken, als hij jullie elkaar ziet samenwerken: onbewust pakt hij er veel van op. Wees het rolmodel.

14. Huid op huid contact

Maak huid op huid contact. Voel elkaars lijf, huid, lichaamswarmte. Ga samen lekker in bed knuffelen, ga samen in bad. Wist je dat huid op huid contact je kindje’s hartslag en ademhaling helpt reguleren?

15. Bied troost

Troost je kindje als hij moet huilen. Dat wil niet zeggen dat je er meteen naartoe moet rennen bij de eerste kik, maar wel dat je er écht moet zijn als je troost (dus je niet af laten leiden door andere zaken of personen). Het gaat om de kwaliteit, niet om de kwantiteit.

16. Dagboek

Houd een dagboekje bij van het eerste levensjaar. Ellenlange verhalen zijn heus niet nodig, maar de hoogtepunten van het jaar opschrijven, of iets liefs, of een mooie foto van een herinnering van die dag. je kindje zal het zo op prijs stellen als hij of zij op een leeftijd is dat ze dit terug kunnen zien of lezen. En dat kan al sneller dan je denkt hoor!

17. De 3 R’en

Zorg voor rust, regelmaat en reinheid in het leven van je kindje. Ouderwets, maar nog altijd doeltreffend. Een kindje vindt het fijn om te weten waar hij of zij aan toe is. Ook al zijn ze nog jong en hebben ze geen idee van de klok, regelmaat geeft ze houvast. Drukte en onvoorspelbaarheid creëert onrust.

18. Voorlezen

Een boekje voorlezen, luisteren naar jouw stem, samen plaatjes kijken, heerlijk zittend op je schoot. Het heeft alle ingrediënten voor het creëren van een goede band. Zelfs al zijn ze zo klein. Ze pikken er meer van op dan je denkt. En het lichamelijk contact van het op schoot zitten is de kers op de taart. Zie hier een lijst met de allerleukste kinderboeken ook voor de allerkleinsten.

19. Luier verschonen

‘Huh?’ horen we je denken. Wat is daar nou leuk aan?? Dat kun je leuk maken. Lekker over het buikje blazen, zachtjes de billetjes poetsen, hardop vertellen wat je aan het doen bent, hem in de oogjes kijken terwijl je aan het verschonen bent. Hij zal het je in dank afnemen, naast het feit dat je hem een comfortabeler gevoel geeft met een schone luier in plaats van een vieze, natte, zware luier.

20. Blijf rustig

Ieder kind huilt. Jammer maar helaas, part of the deal. Dus in plaats van je op te winden en te frustreren, kun je jezelf ook stevig toespreken en vermannen. Een huilend kind die een gestresste ouder om zich heen heeft, zal alleen maar meer huilen. Okay, okay, dit alles is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, weten wij ook, maar al lukt het je de helft van de tijd je te vermannen, dan is dat al winst.

Reageer op artikel:
20 manieren om een sterke band met je baby te creëren
Sluiten