‘Veilig’ kinderfoto’s plaatsen op social media: de regels

Veilig kinderfoto’s plaatsen op social media: de regels

 

Als trotse ouders wil je graag leuke, grappige, memorabele, lieve, gekke momenten van en met je kindje(s) delen met vrienden, bekenden en soms misschien zelfs met minder bekenden. Het blijkt dat ouders nog voor een kindje 5 jaar oud is al zo’n 1500 foto’s van hun bloedje geplaatst hebben. Met name de mijlpalen doen het goed op social media: de eerste keer poedelen in een badje, de eerste keer op het potje of op de wc, de eerste zwemdiploma, het eerste kusje (of wat daarvoor moet doorgaan). Maar vergeet ook de gezellige momenten niet: lekker genieten op het strand, met broers/zussen/vriendjes of vriendinnetjes in bad of rennend onder de sproeier…

Social media is hét medium om al deze mooie momenten te delen. Bereik je meteen een grote groep. Maar dat niet alleen. Helaas bereik je ook mensen die je liever niet wilt bereiken. Mensen die niet het beste met jou of je kinderen voor hebben. Zoals pedofielen of mensen die in kinderen handelen. En ja, hoe vreselijk ook, dit is geen bangmakerij, maar het echte leven.

 

Laatst stond er een artikel in de krant van een moeder die waarschuwde voor het plaatsen van foto’s. Zij was door schade en schande wijs geworden. Ze had namelijk nietsvermoedend een foto van haar dochtertje gedeeld op social media. Haar dochtertje ging die dag voor het eerst naar de basisschool, dat moest natuurlijk gedeeld worden. Ze zette er een trotse, emotionele tekst bij, de naam van de school was op de foto zichtbaar, locatie werd eveneens gedeeld… En toen kreeg ze ineens een berichtje van school: haar dochtertje was niet meer op school, ze bleek gekidnapt.

Gelukkig is het goed afgelopen en hebben ze het meisje teruggevonden nog voordat het erger had kunnen aflopen, maar wat bleek: de dader (een pedofiel) was het meisje op het spoor gekomen via de foto die op social media was geplaatst en had zo zijn kans schoon gezien. Zo ‘eenvoudig’ was het gegaan.

 

Sowieso wordt afgeraden foto’s van kinderen op social media of op het web te plaatsen. Kinderen zijn kwetsbaar en het mag duidelijk zijn dat in 99% van de gevallen de foto’s van kinderen (die ook nog eens levenslang op het web blijven circuleren) zonder toestemming van de betreffende kinderen worden geplaatst (en dat heeft niet eens te maken met het feit of ze wel of niet kunnen praten of voor hun mening uit kunnen komen; ouders bepalen hoe dan ook).

De eerste boodschap is: beter dus om niets te plaatsen. Maar mocht je de verleiding toch niet kunnen weerstaan, dan wat tips om foto’s zo te posten dat de veiligheid van je kinderen zo goed mogelijk gewaarborgd blijft.

 

Hoe dan? We hebben wat regels op een rijtje gezet.

  • Zorg ervoor dat je account alleen zichtbaar is voor mensen die jij zelf als connectie hebt geaccepteerd. Accepteer ook alleen bekenden.
  • Breng locatiegegevens of contactgegevens nooit in beeld (je kunt de functie van ‘locatiegegevens delen’ uitschakelen).
  • Check regelmatig je instellingen om te controleren of ze nog steeds zo geprogrammeerd zijn zoals jij dat het liefst wilt: zo veilig en afgeschermd als mogelijk. Wees je er tegelijkertijd van bewust dat alles wat online staat uiteindelijk voor iedereen vrij eenvoudig te vinden is. Ook door mensen voor wie de informatie of beelden níet bedoeld zijn.
  • Stel jezelf bij iedere foto die je wilt plaatsen de vraag ‘Hoe zal mijn kind als hij of zij wat ouder is het vinden dat ik deze foto of dit filmpje heb geplaatst?’ Bij twijfel niet doen.
  • Naakt is sowieso een ‘no go’. Beter ook geen gezichten blootgeven. Als je dat al doet, scherm dan de ‘private parts’ en gezichtjes als het even kan af door ze vaag te maken, door ze met een speciale app te bewerken of door er bijvoorbeeld een emoji overheen te plaatsen.
  • Plaats sowieso nooit ongevraagd foto’s van andersmans kinderen. Dus foto’s van partijtjes, speeldates, kinderen in pretparken; eerst even overleggen met de betreffende ouders voordat je ze op het web gooit.
  • Hoe onschuldig een foto van een kindje rennend in zijn of haar zwembroekje ook in jouw ogen is, er zijn mensen bij wie het behoorlijk tot de verbeelding spreekt. Komt zo’n beeld in handen van de verkeerde terecht, dan kan het onschuldige plaatje gemanipuleerd en misbruikt worden op andere social media of websites (denk aan websites voor pedofielen). Zo speelt jouw kindje straks ineens ongewenst een (hoofd)rol op een of andere zieke site.
  • Vermijd hashtags als #badtijd #naaktekinderen #op het potje #zindelijk #billetjes #verschonen, etc. Zieke vruchten komen zo gemakkelijker bij die mooie, schattige plaatjes van jouw bloedje en halen op een hele andere manier voldoening uit jouw foto dan jij voor ogen had toen je hem plaatste.
  • Probeer liever een privé-kanaal te gebruiken om de meest memorabele momenten van je kind te delen: whats-app, sms, per mail.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. De veiligheid van je kind gaat boven alles.

 

Interesse in meer tips om de veiligheid van je kindje te waarborgen? Lees dan ook de blog 10 x voedsel waarin je kind kan stikken.

 

Reageer op artikel:
‘Veilig’ kinderfoto’s plaatsen op social media: de regels
Sluiten