10 x eten waarin je kind kan stikken

10 x eten waarin je kind kan stikken

Allereerst is het raadzaam om dit BOEK aan te schaffen. Dan weet je altijd wat te doen mocht er een ongelukje gebeuren.

Druiven

1. Druiven. Gezonde snack zal je denken, en dat is ook zo, maar alleen als je het goed voorschotelt. Dat doe je door het in de lengte door het midden te snijden. Of beter nog: in kwart-stukjes. Alles wat rond is kan vast blijven zitten in de keel of luchtpijp en zo kan er ook geen lucht langs komen. Als je het in de lengte door het midden snijdt wel.

Cherrytomaatjes

2. Hetzelfde geldt voor cherrytomaatjes.

Honden- of kattenbrokjes

3. Honden- of kattenbrokjes. Als je huisdier eet, kun je het beste een oogje in het zeil houden, zodat die kleine van jullie niet stiekem mee gaat eten. Is je huisdier klaar met eten, neem dan de bak ook maar meteen weer weg. Kinderen vinden die brokjes er allersmakelijkst uitzien en mogen er graag een hapje van mee-eten, alleen hebben die brokken over het algemeen geen veilige vormen en kunnen zo in de keel vast komen te zitten.

Vlees

4. Stukjes vlees. Wil je problemen voorkomen, dan kun je ze het beste in een pizza-vormpje snijden.

Snoepjes

5. Harde, ronde snoepjes. Net als druiven en cherrytomaatjes moet je er niet aan denken dat ze in hun geheel halverwege blijven steken.

Pindakaas

6. Een lepeltje pindakaas: hoe lekker sommige kinderen dat ook vinden. Het is veel te compact en plakkerig en daardoor lastig goed door te slikken.

Worstjes

7. Worstjes. In nagenoeg alle soorten, heerlijk! Maar als je ze bakt, snijd ze dan over de gehele lengte in. Zo ontstaat er een inkeping in de worst en als je de worst dan na het bakken in horizontale stukjes snijd, kunnen ze er in ieder geval niet in stikken.

Marshmallows

8. Marshmallows. Die lekkere ronde, veel te zoete spekjes die spontaan het glazuur van je tanden laat barsten. Niet alleen super slecht dus voor de tanden, maar ook een onveilig formaat voor kinderen.

Graadjes of botjes

9. Check altijd even van tevoren of er geen graadjes in de vis of botjes in de kip zijn blijven steken als je een bordje voor je kind opschept.

Popcorn

10. Popcorn: er verdwijnt meestal een volle hand gepopte corntjes in de mond. Het is droog of plakkerig en voordat ze het in de gaten hebben verdwijnt er een in de keel om daar dwars te liggen.

EHBO toepassen

En wat als er nou toch iets blijft steken? Dan moet je EHBO toepassen.
Want soms kauwen kinderen nou eenmaal niet goed of ongecontroleerd, waardoor er onbedoeld een te groot stuk eten in hun keel blijft vastzitten. En niet alleen eten kan onverhoopt blijven steken, ook hardere, niet eetbare voorwerpen. Wanneer je kind de blokkade niet zelf kan ophoesten kan het zijn dat hij in paniek raakt. Hij kan blauw-paars aanlopen en heel soms kan de verstikking zo ernstig zijn dat je kind buiten bewustzijn raakt. Doodeng voor hem, maar ook voor jou als ouder om te moeten aanzien. Als je zoiets meemaakt, moet je direct actie ondernemen!

Wat te doen?

1. Rustig blijven.

Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is nu even cruciaal.

2. Probeer je kind te laten hoesten.

Is hij nog te klein om dat te begrijpen? Leg hem dan met zijn buik op je knie of op een andere harde ondergrond, maar zorg er daarbij voor dat zijn hoofd altijd lager komt te liggen dan de rest van zijn lijf. Met een vlakke hand geef je dan maximaal vijf keer een harde klap tussen zijn schouderbladen. Vaak schiet de blokkade dan los, en doordat je zijn hoofd naar beneden houdt, zal het in zijn mond terechtkomen in plaats van verder zijn luchtpijp in te schieten. Is je kind al wat groter of zwaarder? Ga dan achter hem zitten of staan, hou met je ene hand zijn borstkas tegen en geef met de muis van je andere hand maximaal vijf slagen tussen zijn schouderbladen. Ook dan zal de blokkade hopelijk losschieten.

3. Nooit met vingers in keel

Ga in ieder geval nooit met je vingers in zijn keel, want dan duw je de blokkade juist verder. Nogmaals, hoe moeilijk ook, probeer rustig te blijven. Voor jezelf, maar vooral voor je kind.

4. Bel 112

Wanneer je toch in paniek raakt, bel dan uit voorzorg meteen 112 en probeer in de tussentijd met je kind in je armen en zijn hoofd zo veel mogelijk naar beneden hulp van buitenaf te vragen. Als het moet, hou dan letterlijk iemand op straat aan.

Belangrijk om te weten:

• De grootste boosdoeners bij verstikkingsongelukken (naast eerder genoemde snackjes en snoepjes) zijn: stuiterballen, dopjes, ballonnen, muntjes, knopen of schelpen.
• Laat je kind niet rondrennen met bijvoorbeeld een appel in zijn handen.
• Heeft je kind oudere broers of zussen, let dan goed op of er geen barbieschoentjes, legoblokjes of andere tierelantijntjes rondslingeren. Vooral baby’s en nieuwsgierige peuters stoppen van alles in hun mond.

Meer lezen?

Meer lezen over lichamelijke kinderkwalen, (kinder)ziekten, ongelukjes of ongelukken die jouw kindje kunnen treffen? Dan is BUSKRUIT met EHBO een must have. Lees er meer over in deze link.
Of beter nog, doe de BUSKRUIT met EHBO-workshop (begeleid door gecertificeerde docenten van de Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO)! Meer weten? Check dan deze link.

Reageer op artikel:
10 x eten waarin je kind kan stikken
Sluiten