Kinderverhaaltjes naar eigen idee en fantasie

Verhaaltjes voorlezen aan kinderen is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Ze leren zo met taal om te gaan, ze leren goed te luisteren, ze leren zich te concentreren, ze worden zo wereldwijzer, hun fantasie wordt gestimuleerd, de exclusieve aandacht die ze op deze manier krijgen is bevorderlijk voor de ontwikkeling én omdat het vaak ’s avonds voor het slapengaan gebeurt brengt het ook rust en regelmaat. Niets dan goeds dus!

Nou hoef je heus niet altijd een verhaal uit een boek te halen, je kunt ook zelf een verhaal verzinnen. Voor de echte storytellers onder ons, die geen boekje willen gebruiken en hun eigen fantasie los willen laten gaan: wij hebben 11 punten opgeschreven waar een goed kinderverhaal aan moet voldoen.

 

 

  • Neem als hoofdonderwerp iets wat jouw kind het allerleukst vindt. Prinsessen, draken, race-auto’s. Iedere obsessie van jouw kindje dient als dankbaar onderwerp. En wees wat onderwerp betreft niet bang in herhaling te vervallen. Herhaling verveelt bij kinderen gelukkig niet zo snel.
  • Kinderen zien zichzelf ook graag in de hoofdrol (valse bescheidenheid is aan hun nog niet besteed).
  • Houd het verhaaltje kort. De aandachtsboog van een kind is niet zo lang. Heel simpel gezegd: er is een probleem, probleem wordt groter, probleem wordt opgelost. Zo simpel kan het zijn.
  • Laat enge personages maar beter achterwege, zeker als je jezelf ook nog een goede nachtrust gunt. En als er dan al een piraat of draak of eng beest in het verhaaltje voorkomt, laat het dan maar beter eentje zijn met een heel lief, leuk of grappig, hoe dan ook in the end goed karakter.
  • Geef de personages een eigen (liefst gek) stemmetje. Alleen, wees gewaarschuwd, je moet wel bij de les blijven: wie had nou ook alweer welk stemmetje??
  • Beter geen enge, te indrukwekkende stemmen, daar gaan ze alleen maar eng van dromen.
  • Zorg voor een happy ending en als het even kan stop je ook nog een moraal in je verhaal. Bijvoorbeeld iets over (speelgoed) delen, fruit en groente dat als wondermedicijn werkt, dat je best doen en blijven oefenen tot succes leidt (… dat laatste geldt trouwens ook voor zelf verhaaltjes verzinnen).
  • Is je kindje oud genoeg dan kun je hem of haar een verhaallijn laten bedenken die jij verder invult. Of je vertelt allebei een stukje van het verhaal, je wisselt elkaar af. Dat houdt het spannend en zo maak je er meteen een spelletje van.
  • Of laat het verhaal geïnspireerd zijn door een kunstwerkje van je kind. Laat hem of haar uitleggen wat het kunstwerk inhoudt en vervolgens pak jij de draad verder op en je gaat verder in op zijn of haar fantasie en laat het meesterwerk zo tot leven komen.
  • Een andere manier om een verhaallijn te bedenken is het Lama-improvisatie-spel. Nou zal je kindje niet bekend zijn met en nog geen fan zijn van de Lama’s, maar het concept is vrij eenvoudig: laat je kind een plaats, een naam en een object of baan kiezen, dan mag jij er vervolgens lekker op los improviseren.
  • Verhaaltjes uit de oude doos doen het ook altijd leuk. Vooral gekke dingen die jouzelf of papa zijn overkomen, of iemand anders bekends. Nóg leuker vinden ze het om gekke dingen over zichzelf te horen (wat voor gekke dingen ze gedaan of gezegd hebben toen ze ‘nog klein’ waren).
  • Of vertel je eigen lievelingssprookje van vroeger. Als jij het leuk vond, dan vinden zij het ook vast leuk.
Reageer op artikel:
Kinderverhaaltjes naar eigen idee en fantasie
Sluiten