Oorontsteking bij baby’s

Oorontsteking bij baby’s

Wil je kindje niet (op zijn rug) liggen, heeft hij moeite met drinken, moet hij huilen tijdens het drinken of wil hij maar aan één kant drinken dan zou het kunnen zijn dat hij oorontsteking (aan één oor) heeft. Lees hier meer:

Oren zijn bij kleintjes vaak een zwak punt. Als je kindje huilerig is, veel naar een van z’n oortjes grijpt, met zijn wang (lees:oor) op de grond gaat liggen, niet goed drinkt, verhoging of koorts heeft én vooral begint te huilen als het op z’n rug wordt gelegd, dan is er waarschijnlijk sprake van een oorontsteking. En dat is echt geen pretje. Peuters en baby’s kunnen er soms ook buikpijn en diarree bij hebben of moeten soms overgeven. Zonder direct een antibioticakuur te vragen, kun je om de pijn te verlichten een zetpil voor baby’s geven en neusspray gebruiken. Dit kan de luchtwegen een beetje open krijgen en zo ontstaat er minder druk op de oren. Neusspray kun je beter niet langer dan 1 week gebruiken anders schijnt het het tegenovergestelde effect te hebben. Je kunt ook een beetje olijfolie opwarmen – niet té warm – en met theelepeltje in het oor druppelen (een veel gegeven tip door kinderartsen). Om te voorkomen dat je te warme olie in het oortje giet kun je even je bovenlip in de olie dopen om zelf te voelen of het lauw genoeg is. En weer een tip uit de oude doos, maar die zichzelf door te tijd bewezen heeft: de voetjes 10 minuten in een warmwaterbadje onderdompelen. Hoe dit te verklaren is, weten we niet, maar het werkt!

Koop hier babyzetpillen

Als je kindje gaat slapen, verhoog de matras op hoofdhoogte dan een beetje door bijvoorbeeld handdoeken of een boek onder de matras te leggen. Door het hoofdje wat hoger te leggen, verlicht je de druk op de oortjes. Let op: bij kleine kindjes is het af te raden een kussen te gebruiken, ook al heeft het hetzelfde effect. Het kan gevaarlijk zijn in verband met verstikkingsgevaar. Daarbij, je kind heeft de eerste vijf jaar er sowieso baat bij om zonder kussen te slapen, dit schijnt namelijk beter te zijn voor zijn houding en zijn rug.

Schrik niet als de oortjes beginnen te lopen en er snotachtig spul uit komt lopen. Dit is juist fijn, want betekent dat de druk van de oren af is en dat je baby bijna geen pijn meer zal hebben, hooguit een beetje jeuk. Ga vooral niet met oorstokjes de oren schoonmaken. Zonder dat jij het door hebt druk je een gedeelte van de rommel weer terug het oortje in en dat kan een averechts effect hebben.

Een oorontsteking is niet besmettelijk, alleen het pus dat uit de oren kan komen weer wel. Daarmee draagt je kindje overigens geen oorontsteking over, maar wel de verkoudheid die er de oorzaak van is.

Lees ook:

Verkoudheid

 

Tandjes

RS-virus

Reageer op artikel:
Oorontsteking bij baby’s
Sluiten