Redactie
Redactie Baby 19 dec 2019

De griep heerst! Wat doe je als jouw kindje griep krijgt?

Het is weer de periode van De Griep. Niet ernstig gelukkig, maar zeker ook niet zo leuk, zeker niet als het je kleine te pakken heeft genomen. Daarom wat informatie over griep en wat je kunt doen om de ellende die ermee gepaard gaat te verlichten.

 

Wat is griep eigenlijk?

Griep (met een mooi woord: influenza) is een besmettelijke virusinfectie die vooral in de winter de kop opsteekt en wordt verspreid door hoesten en niezen. Die virussen komen in alle soorten en maten. Ieder jaar weer en altijd net even in een andere vorm gegoten, dus je wordt er nooit immuun voor. En het venijnige is: griep vermindert de weerstand. Dus je kind is in tijden van influenza ook nog eens extra vatbaar voor bacteriële infecties zoals oorontsteking of bronchitis… Ook dat nog.

 

Hoe herken je griep?

  • Je kind is slap, vermoeid en/of heeft (hoge) koorts.
  • Hij is aan het rillen.
  • Hij heeft hoofdpijn en/of een pijnlijke keel.
  • Het kan zijn dat hij moet hoesten, overgeven of dat hij diarree heeft.
  • Soms hebben kinderen last van hun armen of benen, of van de andere meest vreemde plekken in hun lichaam (een soort spierpijngevoel).
  • In de ochtend gaat het vaak nog wel, maar in de loop van de dag kan je kind opnieuw koorts krijgen (soms hogere) of andere klachten ervaren.
  • Heeft iemand in jullie omgeving griep (gehad), dan is er een grote kans dat jouw kind (of jijzelf) ook besmet is met het griepvirus.

 

Wat te doen om het zo mogelijk te voorkomen?

Griep is een virus, dus qua medicatie valt er niet veel aan te doen. Helaas is griep ook bijna niet te voorkomen. Risicokinderen krijgen via de huisarts een vaccinatie aangeboden, de zogenaamde griepprik. Maar gezonde kinderen normaal gesproken niet. Je kunt wel zorgen voor een goede hygiëne en je kunt de weerstand van je kind een beetje opkrikken. Zodat hij minder vatbaar is voor griep. Op tijd naar bed gaan, extra multi-vitaminen slikken, eventueel wat probiotica voor baby’s of de net iets oudere kindjes om de weerstand wat op te krikken en goed en gevarieerd eten (veel groenten en fruit), dragen allemaal bij aan een goede weerstand.

 

Wat als het toch zo ver is?

Heb je een door griep koortsig kindje, dan is het belangrijk zijn temperatuur in de gaten te houden.

Rectaal

Het lijkt zo eenvoudig. En dat is het gelukkig ook. Maar laten we het ook zo aangenaam mogelijk maken.

Men neme een rectale, digitale thermometer, die zijn het meest betrouwbaar. Wees je ervan verzekerd dat hij goed schoon is. Voor alle zekerheid even met alcohol schoonmaken, want sporen van een voorganger… je moet er niet aan denken.

Vervolgens doop je de punt ruim in Sudocrem of Vaseline. Dat glijdt makkelijk (‘ongesmeerd’ bestaat er een reële kans dat je kindje tegen het plafond schiet).

Leg je kindje op zijn zij. Zo voelen ze de thermometer minder goed. Schuif dan de thermometer ca 1 cm naar binnen.

Even wachten en tadaaa: de temperatuur is bekend.

Is het nodig te herhalen dat de thermometer nu ook weer goed schoon gemaakt moet worden?

 

Oorthermometer

Een oorthermometer kan natuurlijk ook maar die zijn toch vaak iets minder betrouwbaar. Zeker bij de echte kleintjes die zo beweeglijk zijn dat het je nog moeite kost die thermometer in het oor te houden, al is het voor maar even.

 

Koorts omlaag brengen

Luchtig kleden

Heeft je kindje koorts, dan wil je die natuurlijk omlaag brengen. Wat kan helpen is je kindje luchtig te kleden. Een katoenen rompertje en broekje is voldoende voor overdag. In bed is een dun slaapzakje of onder alleen een lakentje voldoende, zo kunnen ze hun warmte kwijt.

Paracetamol

Een zetpilletje op zijn tijd kan geen kwaad (raadpleeg echter altijd de bijsluiter). Vergeet alleen niet dat koorts een functie heeft en dat het beter is deze zo min mogelijk te onderdrukken. Probeer het geven van een zetpil daarom als het even kan te beperken door een pilletje voor de nacht. Ook wat zetpillen betreft zal je kindje je dankbaar zijn als je hem voor het inpluggen even in de Sudocrem doopt. We zeggen ‘inpluggen’, want de allerkleinsten hebben vaak de neiging om te persen als er iets in hun poeperd gestopt wordt. Dus – tja – houdt je vinger even op de uitgang, dan kan de pil niet naar buiten glippen.

Oma’s tips

En al zijn we zo oud nog niet, twee tips uit grootmoeders tijd. Snijd een ui door het midden en leg hem bij je kindje. Het zou zorgen voor een snellere bloedsomloop, waardoor gezweet wordt e de koorts zakt. Of wikkel natte, koude doeken om de beentjes en voeten en laat dit 15 minuten zitten. Een beetje Luuf onder de voetjes smeren wil ook nog wel eens helpen gek genoeg.

 

Drinken tegen uitdroging

Zorg dat je kind als hij griep heeft genoeg drinkt (mochten ze water weigeren, dan weten we zeker dat een beetje Dixsap of Roosvicee er wel in gaat. Bij de wat oudere dan. De echte jonkies kun je misschien net wat vaker aanleggen of wat slokjes water geven uit de fles). Wat extra knuffels van mama en papa doet ook wonderen. Meestal is de griep na een week weer over.

 

Belangrijk om te weten!

Bij een kind jonger dan 2 jaar wordt aangeraden om de huisarts te bellen op de dag dat de koorts begint. Een kindje dat jonger is dan 3 maanden hoort sowieso geen koorts (vanaf 38 graden en hoger) of verhoging (37,5 – 38 graden) te hebben. Meteen de dokter bellen als daar wel sprake van is. Is je kind ouder dan 2 jaar, dan bel je als de koorts drie dagen aanhoudt of als je je zorgen maakt.

Bij kinderen met hart- en longproblemen kan de griep soms ernstige complicaties veroorzaken. De jaarlijkse griepprik biedt voor hen een uitkomst. Neem daarvoor in oktober of november contact op met je huisarts. Een griepprik wordt zoals gezegd alleen gegeven als het écht nodig is.

 

Nota bene

Schone handen helpen om bacterie- en virusverspreiding te voorkomen. Dus een keer extra je handen en die van je kinderen wassen met antibacteriële zeep, kan geen kwaad, zeker niet als er griep heerst. En de deurklinken net wat vaker afnemen (omdat ze daar met een snothandjes aanzitten) en wat sneller overgaan op een schone handdoek is ook aan te raden.

 

Buskruit met EHBO

En onder het mom van ‘weet als ouder hoe je het verschil kunt maken’ willen we je graag laten weten dat we recent het boek ‘BUSKRUIT met EHBO’ geschreven, in samenwerking met Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO. Hierin staat álles, maar dan ook alles beschreven wat een kinderlichaam kan treffen. En belangrijker nog; hoe te handelen (dus in geval van ziekte of pijn, groot en klein). Te koop bij Stichting Dienstverlening EHBO of bij Bol.com.

 

Ook interessant om te lezen in deze koude tijd: Hoe bescherm je je kindje tegen (extreme) kou?

Welke lengte krijgt jouw zoon of dochter later?

Reageer op artikel:
De griep heerst! Wat doe je als jouw kindje griep krijgt?
Sluiten