Baby-acné… een puber is er niets bij

Baby-acné; niets ernstigs gelukkig, maar ook niet altijd even fraai.

 

Showtime

Zul je zien: ben je na de bevalling eindelijk weer een beetje met beide benen op aarde geland, heb je zowaar een beetje routine in je leven weten te creëren, je slaapritme weer een beetje op de rit, ofwel ben je net lekker up and running en ben je er helemaal klaar voor om lekker met je baby te gaan paraderen, zit zijn halve of – met een beetje pech – hele gezicht onder de pukkeltjes. Niets ernstigs, I know, en geheid dat er allemaal moeders gaan roepen ‘lekker belangrijk, als je kindje maar gezond is’ of ‘hoe oppervlakkig, het gaat niet om het uiterlijk’, ik weet het, ik weet het. Maar schiet maar op me; ik vond het stiekem best ontsierlijk. Mijn kindje was in ieder geval niet in haar állerbeste show-element. Eerlijk is eerlijk.

 

Pukkelexplosie

En dan klinkt ‘pukkeltjes’ nog lieflijk. In feite doen ze niet onder voor serieuze puisten. Rode en witte ontstoken units. Mijn kinderen zaten in ieder geval allemaal ónder. Je zag door de pukkelexplosie haast geen stukje huid meer dat wel in tact was. Het deed mij bijna pijn als ik ernaar keek en ik kon me dan ook nauwelijks voorstellen dat mijn kleine schatjes er geen last van hadden. Maar de arts van het consultatiebureau verzekerde me dat baby’s er echt niets van voelen. Gelukkig maar.

Naweeën, zweten en een puddingbuik

 

Waarom??

Maar waar komt deze pukkelexplosie vandaan? Was mijn weken-oude baby niet een beetje te jong voor de pubertijd?

Over de oorzaak van baby-acné lopen de meningen gek genoeg toch nog een beetje uiteen. Zwangerschapshormonen worden toch als de grootste boosdoener gezien. Hoe weten die stomme hormonen deze keer nou weer hun stempel te drukken? Dat zit zo. Tijdens de zwangerschap gaan hormonen van je placenta naar je baby, maar wanneer je baby wordt geboren, verdwijnen die zwangerschapshormonen abrupt. Dit zou een toename van de productie van de talgklieren kunnen betekenen, die op hun beurt acné kunnen veroorzaken.  (Net zoals dit ook bij de kersverse moeder een revival of de puberpuist teweeg kan brengen).

Het is ook mogelijk dat het een allergische reactie is op verandering van de leefomgeving (van vruchtwater naar lucht), dat het een reactie van bacteriën op de huid is of het kunnen ook onschuldige, onrijpe talgkliertjes zijn.

Niet alle kinderen krijgen last van baby-acné, en de één heeft er in veel heftiger mate dan de ander last van.

 

Wat moet je níet doen!

Een ding is zeker: hoe verleidelijk ook, weersta de behoefte eraan te zitten. Niet stiekem een pukkeltje (of meer) uitknijpen. Dat kan ontstekingen en littekens veroorzaken. En dat wil je natuurlijk niet (en je kind al helemaal niet).

Weersta ook de behoefte je eigen pukkeltjesmedicatie of –crème te gebruiken. Dat kan alleen maar schadelijk zijn.

Geen face-wash of scrub toepassen omdat je er zelf zo’n glad huidje van krijgt.

Ook niet met alcohol of ontsmettingsmiddel deppen.

 

Wat kun je wel doen?

Mild reinigen

Het enige wat je kunt doen, is iedere ochtend en avond met een beetje lauw water het gezichtje voorzichtig schoon deppen (dus niet wrijven of schrobben). Je kunt hooguit een beetje parfumvrije, ultrazachte (baby)zeep gebruiken. Maar zorg er dan wel voor dat er zo min mogelijk chemische ingrediënten aan toegevoegd zijn. Een heel mild zeepvrij zeepje dat je zou kunnen gebruiken is Dermolin (hier te koop. N.B.: Ook perfect voor moeders met een heel gevoelige huid!)

Eet anti-oxidanten

Geef je borstvoeding en krijgt jouw kindje dus via jouw moedermelk allerlei voedingsstoffen binnen, dan zou je er verstandig aan kunnen doen voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan antioxidanten, zoals bladgroene groenten, bessen en noten, die een goede bijdrage kunnen leveren aan je eigen huid maar dus ook – via jou – aan de huid van je baby.

 

Slechts tijdelijk

De pukkeltjes zullen je kindje tot max. 8 weken oud kunnen ontsieren. Maar no worries, zijn ze de pukkelfase voorbij, dan komt daar weer dat prachtige, zachte babyhuidje tevoorschijn. En schattig zijn die kleintjes sowieso, met of zonder pukkeltjeslandschap op hun gezichtje.

 

VERBODEN te zeggen tegen een moeder die BORSTvoeding geeft

Reageer op artikel:
Baby-acné… een puber is er niets bij
Sluiten